Κόσμος

Ένα κορίτσι πρώτευσε στις εισαγωγικές εξετάσεις στο Αφγανιστάν

Έδωσε υπόσχεση να παλέψει για την ισότητα των φύλων

Μόνο σύνηθες δεν είναι για την κοινωνία του Αφγανιστάν ένα κορίτσι να εξασφαλίζει την πρώτη θέση στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια της χώρας. Ωστόσο, η Ταμίνα Παγιέντα τα κατάφερε κόντρα σε 158.000 συνυποψηφίους της.

«Χωρίς αμφιβολία, το να πετύχει μια γυναίκα σε μια πατριαρχική κοινωνία είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Πιστεύω στον στόχο της ισότητας των φύλων και είμαι βέβαιη ότι η σκληρή δουλειά ταλαντούχων κοριτσιών θα διασφαλίσει ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί μία μέρα στο Αφγανιστάν», δήλωσε η Ταμίνα στο πρακτορείο Xinhua, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τα κορίτσια μπορεί να είναι πιο ταλαντούχα από τα αγόρια και η εξασφάλιση της υψηλότερης βαθμολογίας για εμένα στις εισαγωγικές εξετάσεις αποδεικνύει αυτό το γεγονός», σημείωσε στη συνέχεια με διάχυτη την περηφάνια της.

Συνολικά 165.698 Αφγανοί είχαν εγγραφεί για να συμμετάσχουν στις εξετάσεις νωρίτερα φέτος. Από τους 158.589 που τελικά πήραν μέρος στη σχετική διαδικασία πριν από περίπου δύο μήνες, πάνω από 60.000 ήταν αυτοί που πήραν το εισιτήριο για να εγγραφούν στα κρατικά πανεπιστήμια και τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Με ιδιαίτερη αίσθηση ικανοποίησης, η Ταμίνα δήλωσε ότι «η σκληρή δουλειά και η στήριξη των γονιών» της τής άνοιξαν τον δρόμο προς την επιτυχία.

Φορώντας μαντήλα, ως ένδειξη σεβασμού προς τις αρχές του ισλάμ και τις παραδόσεις του Αφγανιστάν και πιστεύοντας παράλληλα στην ισότητα των φύλων, η Ταμίνα δήλωσε ότι ποτέ δεν θεωρούσε τις γυναίκες πολίτες δεύτερης κατηγορίες στην πατριαρχική κοινωνία της χώρας της, όπου ο μισογυνισμός είναι κοινός τόπος.

«Ποτέ δεν πίστεψα ότι τα κορίτσια είναι λιγότερο έξυπνα από τα αγόρια. Τα κορίτσια μπορούν να είναι περισσότερο ταλαντούχα από τα αγόρια εάν το περιβάλλον τούς επιτρέψει να μορφωθούν», επισήμανε.

Στο Αφγανιστάν πολλοί γονείς είναι συντηρητικοί, δεν πιστεύουν στην ανάγκη για μόρφωση των γυναικών και δεν στέλνουν τα κορίτσια τους στο σχολείο. Όμως, η επιτυχία της Ταμίνα χαιρετίστηκε από πολλούς πολίτες.

Ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης του Αφγανιστάν, Νατζιμπουλάχ Κάουτζα Ομαρί, δήλωσε κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων: «Δηλώνω με περηφάνια ότι ένα κορίτσι, η Ταμίνα Παγιέντα, εξασφαλίζοντας 353 από τους 360 βαθμούς, ξεπέρασε όλους τους μαθητές», φέτος.

Στη συνέχει συνεχάρη την Ταμίνα για την επιτυχία της και την επαίνεσε για το ταλέντο της, που της εξασφάλισε την πρώτη θέση στις εξετάσεις, προκειμένου να εγγραφεί στην Ιατρική Ακαδημία της Καμπούλ. Μάλιστα, ο υπουργός κάλεσε κι άλλα κορίτσια να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Comments
To Top