Κόσμος

Έφεση άσκησε ανήλικος Ρώσος που τιμωρήθηκε για «προπαγανδιστική ομοφυλοφιλία»

Ο 16χρονος είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες στις οποίες αγκαλιάζονται γυμνόστηθοι άνδρες

Έφεση άσκησε ο πρώτος ανήλικος Ρώσος στον οποίο είχε επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο βάσει ενός νέου νόμου κατά της προπαγάνδισης της ομοφυλοφιλίας, για τη δημοσίευση φωτογραφιών στις οποίες αγκαλιάζονται γυμνόστηθοι άνδρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγόρου του.

Στον Μαξίμ Νεβέροφ, 16 χρόνων, είχε επιβληθεί αυτό το μήνα πρόστιμο 50.000 ρούβλιων (760 δολάρια ) καθώς μία επιτροπή για νεανικές υποθέσεις τον έκρινε ένοχο « για προώθηση μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ανηλίκων».

Πρόκειται για τον πρώτο ανήλικο που τιμωρήθηκε με πρόστιμο βάσει του νόμου σύμφωνα με τον οποίο κάθε παρόμοιο γεγονός ή πράξη θεωρείται από τις αρχές ως μια προσπάθεια για την προώθηση της ομοφυλοφιλίας παράνομα σε ανήλικους.

Ο Νεβέροφ έχει αρνηθεί οτι οι δημοσιευμένες φωτογραφίες στο κοινωνικό μέσο δικτύωσης VKontakte προωθούν την προπαγάνδα υπέρ των ομοφυλοφίλων.

«Όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται στη Ρωσία, όχι μόνο των γκέι και των τρανσέξουαλ. Πιστεύω οτι οι ομοφυλόφιλοι, οι λεσβίες, οι αμφιφυλόφιλοι και οι διεμφυλικοί είναι άνθρωποι όπως όλοι, επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να παλέψεις για τα δικαιώματα τους ξεχωριστά από τα δικαιώματα οποιουδήποτε άλλου» δήλωσε σε συνέντευξή του την Κυριακή, μία ημέρα πριν ασκήσει έφεση.

Η Ρωσία κατέλαβε τη δεύτερη θέση ως φιλικό έθνος προς την κοινότητα των γκέι, των τρανσέξουαλ και των μπάισέξουαλ (LGBT) το 2016 από την ILGA-Europe, ένα δίκτυο των ευρωπαϊκών ομάδων LGBT. Εως το 1993 η ομοφυλοφιλία στη Ρωσία ήταν ποινικό αδίκημα ενώ μέχρι το 1999 αντιμετωπίζετο ως ψυχική νόσος.

Πέρυσι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε οτι ο ρωσικός νόμος κατά της προπαγάνδισης της ομοφυλοφιλίας παραβιάζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, το ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και διαχωρίζει τους ανθρώπους αυτούς από τους υπόλοιπους. Η Μόσχα χαρακτήρισε την απόφαση αυτή άδικη.

Η Σβετλάνα Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού δικτύου LGBT είπε οτι δίωξη κατά του Νεβέροφ ήταν διαφορετική, διότι δεν ήταν ενεργός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

«Οι αρχές συνήθως διώκουν ανθρώπους οι οποίοι διαδηλώνουν στους δρόμους με σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου» είπε χαρακτηριστικά.

Comments
To Top