Κόσμος

Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν σκληρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Υποχωρεί η ισοτιμία του ρουβλίου έναντι του δολαρίου

Πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου έναντι του δολαρίου καταγράφηκε σήμερα, λίγη ώρα αφότου Αμερικανοί γερουσιαστές από τα δύο κόμματα κατέθεσαν στην αμερικανική Γερουσία νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των Aμερικανών γερουσιαστών που κατέθεσαν σήμερα το νομοσχέδιο, πρέπει να ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις προς τη Ρωσία μέσω της επιβολής πιο σκληρών κυρώσεων, για την παρέμβαση της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, για δραστηριότητες της στην Συρία οι οποίες κατά την άποψή τους προκάλεσαν χάος και την επέμβαση της στην Κριμαία, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει τη σκλήρυνση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής γερουσίας.

«Το ισχύον καθεστώς των κυρώσεων έχει αποτύχει στο να αποτρέψει τη Ρωσία από παρεμβάσεις στις επικείμενες μεσοκελογές του 2018» δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, που ανήκει στην ομάδα των γερουσιαστών που κατέθεσαν το νέο νομοσχέδιο. Στην ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνονται ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντες, από την πολιτεία του Νιού Τζέρσι, Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν από την πολιτεία της Αρίζόνα, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν από την πολιτεία του Μέριλαντ, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζιν Σαχίν από το Νιού Χαμσάιρ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένα την επιβολή πιο σκληρών κυρώσεων «στον ενεργειακό και χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας», «στους ολιγάρχες και κρατικές επιχειρήσεις» όπως και την εφαρμογή κυρώσεων που αφορούν το δημόσιο χρέος. Εκτός των άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που δρουν στον κυβερνοχώρο όπως και την δημιουργία στις ΗΠΑ «Εθνικού Κέντρου για την αντιμετώπιση των ρωσικών απειλών».

Λίγη ώρα μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου η συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου έναντι του δολαρίου έφθασε τα 63,51 ρούβλια ανά δολάριο από το 63,20 που ήταν στις 1417 GMT.

Comments
To Top