Κόσμος

«Αντιπερισπασμός» η δηλητηρίαση του ζευγαριού από την ουσία που έπληξε τους Σκριπάλ

Ο Ρώσος χημικός, που αποκάλυψε την ύπαρξη του Νόβιτσοκ δίνει διαστάσεις θρίλερ στην υπόθεση

Το Νόβιτσοκ από το οποίο δηλητηριάστηκαν δύο Βρετανοί το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν πρέπει να προέρχεται από την ίδια παρτίδα με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Σεργκέι και της Γιούλιας Σκριπάλ, διαβεβαιώνει ο Ρώσος χημικός που είχε αποκαλύψει την ύπαρξη αυτού του νευροτοξικού παράγοντα.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για μια νέα επίθεση, χωρίς σχέση με την πρώτη», είπε ο Βιλ Μιρζαγιάνοφ, μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο από το σπίτι του στο Πρίνστον των ΗΠΑ.

Μολόνοτι ορισμένοι Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν ότι το Νόβιτσοκ είναι μια σταθερή ουσία με διάρκεια ζωής ακόμη και τεσσάρων μηνών, ο Ρώσος ειδικός επισήμανε ότι «αυτό δεν είναι αλήθεια». «Το Νόβιτσοκ είναι πολύ ευαίσθητο στην υγρασία και καταστρέφεται όπου υπάρχει νερό», εξήγησε.

Ο 83χρονος χημικός, σφοδρός πολέμιος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, θεωρεί εξάλλου ότι η δηλητηρίαση του ζεύγους, ενός 45χρονου άνδρα και μιας 44χρονης γυναίκας, έγινε με σκοπό να «εκτραπεί η προσοχή» από τις έρευνες για την υπόθεση των Σκριπάλ.

Στοχοθετώντας ανθρώπους που «δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τη Ρωσία», οι Ρώσοι «θέλουν να δείξουν ότι πρόκειται για εσωτερικό, βρετανικό πρόβλημα, όχι για διεθνές», καθώς πλησιάζει και η πρώτη σύνοδος κορυφής μεταξύ του Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συνέχισε.

Ο Μιρζαγιάνοφ εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ το 1995. Είχε εργαστεί επί τριάντα χρόνια στο Κρατικό Ινστιτούτο Ερευνών Χημείας και Οργανικών Τεχνολογιών και ήταν ο άνθρωπος που, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αποκάλυψε για πρώτη φορά την ύπαρξη αυτών των πανίσχυρων τοξικών ουσιών. Μετά την επίθεση εναντίον των Σκριπάλ υποστήριξε ότι μόνο η Ρωσία θα μπορούσε να ευθύνεται γιατί μόνο εκείνη έχει αναπτύξει τέτοιες ουσίες.

Comments
To Top