Οικονομία

Καυτός Ιούλιος για 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Φωτιά και λάβρα θα είναι ο Ιούλιος για πάνω από 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, οι οποίοι θα δουν τις τσέπες τους να αδειάζουν. Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά πέντε ραβασάκια της Εφορίας και του ΕΦΚΑ ζητούν πληρωμή ως το τέλος του μήνα. Η αρχή γίνεται αύριο με την καταβολή των εισφορών του Μαΐου, ενώ την τελευταία ημέρα του Ιουλίου οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, τον ΦΠΑ του δεύτερου τριμήνου του έτους, τις εισφορές του Ιουνίου και την τρίτη δόση των αναδρομικών για τις εισφορές του 2017 που επανυπολογίστηκαν.

Φόροι και εισφορές εξανεμίζουν το εισόδημα των επαγγελματιών. Τα ποσά που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ως το τέλος του μήνα υπερβαίνουν ακόμα και τα εισοδήματα δύο μηνών. Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας με καθαρό μηνιαίο εισόδημα 1.200 ευρώ θα πρέπει ως το τέλος του μήνα να πληρώσει:  

1. Τις εισφορές του Μαΐου, ύψους 413,25 ευρώ.

2. Τον ΦΠΑ του δεύτερου τριμήνου, ο οποίος ανέρχεται σε 1.440 ευρώ.

3. Τις εισφορές του Ιουνίου, 413,25 ευρώ.

4. Την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ύψους 1.056 ευρώ.

5.  Την τρίτη δόση, ύψους 200 ευρώ, των αναδρομικών εισφορών του 2017.

Ετσι, ο συνολικός λογαριασμός για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο φθάνει τις 3.522,50 ευρώ, ποσό που αγγίζει το καθαρό εισόδημα τριών μηνών. Και αυτό το ποσό θα πρέπει να πληρωθεί μέσα σε  μόλις έναν μήνα.

   

Ο γολγοθάς για τους επαγγελματίες δεν έχει τέλος. Συνεχώς θα βρίσκονται με το χέρι στη τσέπη για να πληρώνουν φόρους και εισφορές. Δεν θα προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα, αφού τα ραβασάκια  έρχονται το ένα μετά το άλλο. Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, είναι υποχρεωμένοι να εξοφλούν δύο, τρεις και περισσότερους λογαριασμούς στον ΕΦΚΑ και στην Εφορία, πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος, όπως τις μηνιαίες δόσεις για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Μάλιστα από τον Σεπτέμβριο θα βρεθούν σε ακόμα πιο ασφυκτικό κλοιό. Τότε θα έρθει η λυπητερή του ΕΝΦΙΑ για να προστεθεί στις υπόλοιπες υποχρεώσεις των επαγγελματιών. Ο φόρος των ακινήτων θα πρέπει να εξοφληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου. Ο λογαριασμός θα είναι φουσκωμένος για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προκύπτει περισσότερος φόρος σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η επιβάρυνση υπερβαίνει ακόμα και τα 200 ευρώ. Το τελειωτικό χτύπημα για τους επαγγελματίες έρχεται στο τέλος Δεκεμβρίου, με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2019.

Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ. Τα πέντε ραβασάκια που θα πρέπει να πληρώσουν ως το τέλος του μήνα ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι είναι τα εξής:

1. Εισφορές Μαΐου: Ως αύριο, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα πρέπει να καταβάλουν τις εισφορές του Μαΐου.  

2. ΦΠΑ: Ο Ιούλιος φέρνει τη δεύτερη τριμηνιαία δήλωση ΦΠΑ του έτους για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ως το τέλος του μήνα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο για τις συναλλαγές που είχαν το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου.

3. Φόρος εισοδήματος: Μετά την παράταση που δόθηκε, η προθεσμία υποβολής των εφετινών φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 26 Ιουλίου. Πέντε ημέρες μετά, στις 31 του μήνα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση της δήλωσής τους. Ο λογαριασμός είναι βαρύς, καθώς ενσωματώνονται όχι ένας αλλά ως και πέντε διαφορετικοί φόροι:

– Ο φόρος εισοδήματος που επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, με συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φθάνουν ως και 45%.   

– Το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ.

– Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται στους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% ως 10%.

– Η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος που ανέρχεται πλέον στο 100% του φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα.

– Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που επιβαρύνει όσους έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητο 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, σκάφος αναψυχής ή πισίνα.

Οι επόμενες δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθούν ως τις 29 Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1,7 εκατ. φορολογούμενοι ή τρεις στους δέκα  κρατούν αποστάσεις από την ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet, καθώς δεν έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση και φαίνεται ότι το αφήνουν για την τελευταία στιγμή. Η εκκαθάριση των 4,5 εκατ. δηλώσεων που έχουν ήδη υποβληθεί δείχνει ότι σχεδόν τέσσερις στους δέκα φορολογουμένους ή 1.708.664 φυσικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι. Ο μέσος φόρος βρίσκεται πλέον μια ανάσα από τα 1.000 ευρώ και όσο τρέχει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων θα αυξάνεται ο αριθμός των φορολογουμένων με χρεωστικό εκκαθαριστικό και το ποσό του μέσου φόρου που σύντομα θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ.

4. Εισφορές Ιουνίου: Στο τέλος Ιουλίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν και τις εισφορές του Ιουνίου.

5. Τρίτη δόση της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών 2017: Περισσότεροι από 255.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες και αγρότες θα πρέπει να πληρώσουν την τρίτη δόση που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τα εισοδήματα του 2016. Οι επαγγελματίες οι οποίοι το 2016 εμφάνισαν περισσότερα εισοδήματα σε σχέση με το 2015 καλούνται τώρα να πληρώσουν αναδρομικά τις εισφορές που αντιστοιχούν στα υψηλότερα εισοδήματά τους. Ως και τον Σεπτέμβριο θα καταβάλλουν κάθε μήνα διπλές εισφορές: τις τρέχουσες και τη δόση των αναδρομικών εισφορών του 2017.

To Top