Ελλάδα

Λίνδος, το στολίδι της Ρόδου

Ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός – Δείτε φωτογραφίες

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ταξιδέψει κάποιος στη Ρόδο. Ένας από αυτούς, είναι σίγουρα η Λίνδος. Ο παραδοσιακός οικισμός, όπου το παρελθόν «παντρεύεται» με το παρόν και η φύση βάζει τη δική της πινελιά για να κάνει το αποτέλεσμα, απλά εντυπωσιακό.

Κάπου 50 χλμ έξω από την πόλη της Ρόδου, σε μία στροφή του δρόμου ξεπροβάλλει η «αρχόντισσα» του νησιού, η Λίνδος, η γενέτειρα του Κλεόβουλου ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας όπου στα χρόνια της διακυβέρνησής του (τον 6ο αιώνα π.Χ.) έφτασε στο απόγειο της ακμής της. Το επιβλητικό γκρίζο κάστρο, τα λευκά σπιτάκια που απλώνονται σε αυτό και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου συνθέτουν ένα σκηνικό, που «κόβει» την ανάσα αντικρύζοντάς το από το δρόμο.

Το ίδιο δέος θα νιώσει ο επισκέπτης και όταν περιπλανηθεί στα δαιδαλώδη στενά της Λίνδου. Τα λιθόστρωτα σοκάκια, τα επιβλητικά αρχοντικά, που αρκετά εξ’ αυτών έχουν γίνει παραδοσιακές ταβέρνες, τα αμέτρητα καταστήματα, θα σας ταξιδέψουν σε άλλους κόσμους. Τα Καπετανέικα αρχοντικά του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα, είναι χτισμένα από ντόπιους τεχνίτες και ξεχωρίζουν για την κατασκευή τους, τις αρμονικές αναλογίες, την απλή εσωτερική διακόσμηση και τη λειτουργικότητα τους.

Στην είσοδο θα συναντήσετε και τα «ταξί» της Λίνδου, που δεν είναι άλλα από τα γαϊδουράκια. Με αυτά θα φτάσετε στην Ακρόπολη της πόλης, εκτός και αν επιλέξετε να την ανεβείτε με τα πόδια (θα χρειαστείτε περίπου 15 λεπτά). Στον ιερό βράχο της Ακρόπολης θα δείτε τα ιπποτικά τείχη, την ελληνιστική εξέδρα, βωμούς και βάσεις αγαλμάτων, την Ελληνιστική στοά, το Ναό της Παρθένου Λινδίας Αθηνάς, το ναό του Αγίου Ιωάννου (του 13ου αιώνα), ενώ θα θαυμάσετε τη συγκλονιστική θέα που σας προσφέρει 116 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Επίσης, θα θαυμάσετε και το μικρό κλειστό λιμάνι του Αποστόλου Παύλου με τα καταγάλανα νερά του, το οποίο βρίσκεται στο πίσω μέρος της Λίνδου. Στο ένα άκρο του κόλπου, βρίσκεται και το μικρό εκκλησάκι του Απόστολου Παύλου, όπου πολλά ζευγάρια (ανάμεσά τους πολλοί ξένοι, κυρίως Άγγλοι) το επιλέγουν για το γάμο τους.

Η βυζαντινή Εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου είναι ακόμη ένα από τα αξιοθέατα, που αξίζει να επισκεφτείτε και βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού. Κάτω από τον πανέμορφο οικισμό της Λίνδου βρίσκονται δυο παραλίες με ήσυχα, κρυστάλλινα νερά. Μάλιστα, η θάλασσα είναι ρηχή, ιδανική επιλογή για τα παιδιά.

Comments
To Top