Οικονομία

Μοσκοβισί: Οι συντάξεις θα συζητηθούν αλλά οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων το 2019 ο Πιέρ Μοσκοβισί. Ο ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθάρισε μεν ότι οι δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος πρέπει να τηρηθούν, ωστόσο σημείωσε ότι επιμέρους ζητήματα μπορεί να εξετασθούν τον Οκτώβριο, όταν η Ελλάδα θα καταθέσει το σχέδιο προϋπολογισμού της στην Κομισιον.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε για το ζήτημα των συντάξεων: «Οι δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος πρέπει να τηρηθούν. Στη συνέχεια θα το εξετάσουμε αυτό σε ένα συνολικό πλαίσιο στις 15 του Οκτώβρη, όταν για πρώτη φορά η Ελλάδα, όπως όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα καταθέσουν ένα προσχέδιο προϋπολογισμού στην Κομισιόν και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα εξετάσουμε την χρηματοδοτική ισορροπία».

Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα αποκτήσει μια πολιτική αυτονομία, από τη στιγμή που η Κομισιόν κάλεσε για καθεστώς αυξημένης εποπτείας στη χώρα, ο ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη χώρα που στέκεται στα δυο της πόδια και ορίζει η ίδια την πολιτική της, με μια στρατηγική ανάπτυξης που σχεδιάζουν οι Έλληνες. Ελεύθερη δεν σημαίνει και μόνη. Η Ελλάδα είναι ελεύθερη αλλά όχι μόνη της. Έχει τους Ευρωπαίους εταίρους στο πλευρό της. Δεν θα επιστρέψει η τρόικα, δεν αλλάξαμε το γκρι κοστούμι και βάλαμε λευκό. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι, όπως σε όλες τις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα, μετά το τέλος του προγράμματος υπάρχει πάντα επιτήρηση.»

«Θα το συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα»

Στην ίδια γραμμή ήταν και οι δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, νωρίτερα. «Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές αλλά δεν είναι άκαμπτες» είπε σχετικά με το θέμα των συντάξεων. Σε ερώτηση εάν το μέτρο επανεξεταστεί, ο ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι θα συζητηθεί με την Ελλάδα ως ένα κράτος που θα έχει επανέλθει στην κανονικότητα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο.

«Θα το συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα» επισήμανε και παρέπεμψε χρονικά στην οριστικοποίηση του προϋπολογισμού του 2019, στα τέλη του 2018.

Επιπλέον, στο ερώτημα αν είναι εφικτά τα τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα (3,5% έως το 2022 και 2,2% έως το 2060) ο Μοσκοβισί περιορίστηκε να δηλώσει ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει ιδιαίτερες δυνατότητες παραγωγής υπερπλεονασμάτων.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος επισήμανε την ανάγκη υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη.

Comments
To Top