Ελλάδα

Τη βιομηχανική κάνναβη θέρισαν οι αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία

Το λάδι που θα παραχθεί μπορεί να πωληθεί ως βρώσιμο, αλλά και ως φαρμακευτικό προϊόν

Τα πρώτα της βήματα, με αισιόδοξα μάλιστα μηνύματα, κάνει φέτος η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης (ποικιλία finola) στην Αιτωλοακαρνανία, με δεκάδες αγρότες να έχουν ήδη συλλέξει την παραγωγή τους σε σπόρο και να προχωρούν το επόμενο διάστημα στη μετατροπή του σε λάδι.

Του ανταποκριτή μας από το agriniopress.gr στο Αγρίνιο

Ο βασικός όγκος των παραγωγών ανήκει στην Ομάδα των Φυτειών, που αριθμεί 86 συνολικά άτομα, ενώ υπάρχουν και μερικές δεκάδες μεμονωμένοι παραγωγοί σε διάφορες περιοχές του δήμου Αγρινίου κ.α.

Οι διαδικασίες του θερίσματος έχουν ολοκληρωθεί, όπως φαίνεται και από το σχετικό video του agriniopress.gr από αγρότη στην περιοχή της Σκουτεσιάδας του Αγρινίου.

Η καλλιέργεια σε γενικές γραμμές και με βάση την εμπειρία που υπάρχει -ειδικά στη βόρεια Ελλάδα- είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά όπως ήταν φυσιολογικό, στα πρώτα της βήματα στην Αιτωλοακαρνανία αντιμετώπισε κάποια προβλήματα, όπως σε σχέση με την άρδευση στο αρχικό στάδιο της καλλιέργειας, αλλά και τώρα με την γραφειοκρατική δουλειά που απαιτείται για την εγκατάσταση μηχανήματος, ώστε ο σπόρος που έχει συλλεχτεί να γίνει λάδι κλπ.

«Φέτος έχουμε μαζέψει περίπου δέκα τόνους σπόρου. Περιμένουμε την ειδική μηχανή , ώστε να προχωρήσουμε στην παραγωγή λαδιού που κατ’ εκτίμηση θα μας δώσει μια παραγωγή 3-4 τόνων. Το λάδι θα το διαθέσουμε εμείς οι ίδιοι στην αγορά σε μπουκαλάκια των 250 ml με το σήμα μας, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φυτειών», δήλωσε στο agriniopress.gr ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Σπύρος Ελευθερίου.

Ως προς τα προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη, αυτά αναμένεται να είναι πολύ καλύτερα τις επόμενες χρονιές, όταν «στρώσουν» τα πράγματα και αποκτηθεί η αναγκαία εμπειρία. «Τότε θα έχουμε και τη δυνατότητα να μεγαλώσουμε και την ομάδα με νέα μέλη», εξήγησε ο κ. Ελευθερίου, μιας και στην ομάδα συμμετέχουν προς το παρόν αγρότες μόνον από την περιοχή των Φυτειών.

Το λάδι που θα παραχθεί μπορεί να πωληθεί ως βρώσιμο, αλλά και ως φαρμακευτικό ενώ η τιμή του μπορεί να ξεκινήσει από 35 ευρώ το λίτρο έως 60 ευρώ εάν είναι βιολογικής καλλιέργειας.

Από εκεί και πέρα η οικονομική παράμετρος είναι αυτή που θα κρίνει πολλά, μιας και το προϊόν είναι πολλά υποσχόμενο. «Ελπίζουμε να έχουμε μια απόδοση 700 – 800 ευρώ το στρέμμα, που είναι πολύ καλό εισόδημα. Αυτά με βάση τις εκτιμήσεις για το παραγόμενο προϊόν και το λάδι που θα συλλεχθεί», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.

Βέβαια, η παραγωγή δεν περιορίζεται μόνο στην αξιοποίηση του σπόρου μιας και σε άλλες περιοχές αξιοποιείται όλο το φυτό με την παράγωγη διάφορων υποπροϊόντων. Η καλλιέργεια ξεκίνησε δυναμικά στη Θράκη και τη Μακεδονία, όμως στην Αιτωλοακαρνανία οι προοπτικές είναι πολύ μεγάλες, λόγω και της διαθέσιμης γης, του κλίματος κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, η πλήρης αξιοποίηση του προϊόντος προϋποθέτει και επενδύσεις, στις οποίες οι παραγωγοί καλούνται να ανταποκριθούν  για τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας κλπ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχει βγει στον «αέρα» η ιστοσελίδα του συνεταιρισμού, όπου θα παρέχονται πολλές πληροφορίες τόσο για την καλλιέργεια όσο και τη διάθεση του τελικού προϊόντος.

Comments
To Top