Πολιτική

Φίλης: Η απλή αναλογική πλήττει το σύστημα των δημαρχοπατέρων

«Οι τεχνητές πλειοψηφίας των καλπονοθευτικών συστημάτων είναι η μήτρα της κακοδιοίκησης»

«Με τον Κλεισθένη δεν ισχυριζόμαστε ότι λύνονται όλα τα προβλήματα. Γίνεται, όμως, το πρώτο καθοριστικό βήμα, μία δημοκρατική πνοή, που είναι αποφασιστική προϋπόθεση για την αναγέννηση της αυτοδιοίκησης» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η καθιέρωση της απλής αναλογικής δίνει τη δυνατότητα να απογαλακτιστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την καταθλιπτική ηγεμονία πελατειακών, κομματικών και άλλων συμφερόντων που συγκροτούν το σύστημα των… δημαρχοπατέρων και μετατρέπουν τους δήμους και τις περιφέρειες σε σατραπείες» πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Κοινωνικές δυνάμεις και συμπολίτες μας, οι οποίοι ασφυκτιούν από την κρίση, τόσο την οικονομική, όσο και την πολιτική και ηθική, μπορούν να πάρουν στα χέρια τους τη μεγάλη και όμορφη περιπέτεια της αλλαγής της καθημερινότητας μας» σημείωσε ο κ. Φίλης και συμπλήρωσε «αυτή ακριβώς την ανατροπή φοβούνται όσοι λυσσασμένα χτυπούν την απλή αναλογική, υπερασπιζόμενοι τις παθογένειες ενός πολιτικού συστήματος, που μέσα από την κακοδιαχείριση, τον πελατειασμό και τη διαφθορά, οδήγησαν στη σημερινή κρίση».

Οι τεχνητές πλειοψηφίας των καλπονοθευτικών συστημάτων είναι η μήτρα της κακοδιοίκησης και των συναλλαγών, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε και στην καθιέρωση των τοπικών δημοψηφισμάτων, «μία μορφή άμεσης δημοκρατίας» που, όπως επισήμανε, μπορεί να προσδώσει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και αποδοχή στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία.

Επίσης, υποστήριξε ότι η αναγκαία αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να ενταχθεί στη συνταγματική αναθεώρηση, διότι ρόλος της δεν είναι μόνο η διαχείριση υποθέσεων τοπικού χαρακτήρα, αλλά η διαχείριση όλων των δημόσιων υποθέσεων που προσιδιάζουν στον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την άμεση δημοκρατική νομιμοποίησή της.

«Με τις ρυθμίσεις του Κλεισθένη δημιουργούμε νέες δυνατότητες για τη δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας, που είναι προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότησή μας, σε μία περίοδο που παλεύουμε και τα καταφέρνουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση» υπογράμμισε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε ότι «στο σημερινό νομοθέτημα αποτυπώνονται σε σημαντικό βαθμό οι αγώνες και οι εμπειρίες της Αριστεράς μέσα στο αυτοδιοικητικό κίνημα επί πολλές δεκαετίες».

To Top