Οικονομία

4 στα 10 προϊόντα που αγοράζουν οι Ελληνες δεν είναι επώνυμα

1697548809 Snea default

Κερδίζουν συνεχώς περισσότερες θέσεις στο καλάθι των ελλήνων καταναλωτών τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Παρά το γεγονός ότι και οι δικές τους τιμές παρουσιάζουν αυξήσεις, ακολουθώντας τη γενική πορεία των τιμών τον τελευταίο χρόνο, εντούτοις συνεχίζουν να πωλούνται φθηνότερα, με αποτέλεσμα οι Ελληνες να αυξάνουν τις αγορές τους ακόμα και σε κατηγορίες που παλιότερα δεν τις προτιμούσαν.

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τηλεφωνική δημοσκόπηση σε επιστημονικά τυχαίο δείγμα 1.880 νοικοκυριών τον Ιανουάριο 2024, ότι πλέον τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (Private Label) αντιπροσωπεύουν το 36% του καλαθιού στην Ελλάδα από 33% το 2023. Δηλαδή σχεδόν τέσσερα στα δέκα προϊόντα που αγοράζουν οι Ελληνες δεν είναι επώνυμα.

Φθηνότερες επιλογές

Οι πιέσεις που συνεχίζουν να δέχονται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί αναγκάζουν τους καταναλωτές να αναζητούν φθηνότερες επιλογές. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα του ΟΠΑ, πάνω από εννέα στους δέκα συμμετέχοντες (90,3%) δήλωσαν ότι δυσκολεύονται οικονομικά εξαιτίας των αυξημένων τιμών στο σουπερμάρκετ και έτσι στρέφονται σε φθηνότερες αγορές.

Τη δυναμική πορεία που είχαν το 2023 τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας δείχνουν και στοιχεία της Circana, σύμφωνα με τα οποία το μερίδιό τους σε αξία διαμορφώθηκε στο 26,3% από 25,8% το 2022, με τον ρυθμό ανάπτυξης να είναι 11,3%, όταν την ίδια ώρα στα επώνυμα ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 8,6%. Στα τρόφιμα, μάλιστα, το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε αξία είναι ελαφρώς υψηλότερο σε σχέση με το 2022.

Την ίδια ώρα, έρευνα της Focus Bari έδειξε ότι τη χρονιά που πέρασε σε ποσοστό 96% οι Ελληνες δήλωσαν πως έχουν αγοράσει έστω και μία φορά κάποιο προϊόν PL, ενώ το 93% ότι τα επιλέγει τακτικά για το καλάθι του. H έρευνα αυτή επιβεβαιώνει όσα προκύπτουν και από τα στοιχεία των πωλήσεων του οργανωμένου λιανεμπορίου, με τους καταναλωτές εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων να αναζητούν είδη που κοστίζουν φθηνότερα.

Η έρευνα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ του ΟΠΑ έδειξε ότι μέσα σε έναν χρόνο η μέση δαπάνη στο σουπερμάρκετ στην Ελλάδα έφτασε τα 70 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 14,7%, από 61 ευρώ το 2023 και αυτό εξαιτίας της ακρίβειας. Αντίστοιχα, η μέση μηνιαία δαπάνη έφτασε τα 370 ευρώ από 324 ευρώ πέρυσι με τα 3/4 των καταναλωτών να δαπανούν έως και 450 ευρώ τον μήνα.

To Top