Πολιτική

Δεν αργούν τα F35 – Τα νέα που κόμισε στην Ελλάδα ο Μπλίνκεν και το παρασκήνιο της συνάντησης με Μητσοτάκη

Δεν αργούν τα F35 – Τα νέα που κόμισε στην Ελλάδα ο Μπλίνκεν και το παρασκήνιο της συνάντησης με Μητσοτάκη

Θετικό πρόσημο είχε για την Ελλάδα η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Ακρωτήρι Χανίων.

Αυτό προκύπτει από τα όσα τόνισαν κυβερνητικές πηγές όταν ρωτήθηκαν για τα μαχητικά F35 και τα βήματα που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Η απάντηση στο ερώτημα ήταν σαφής: «Η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του newsbeast.gr δεν αποκλείεται από την συνάντηση να έρθουν και άλλα σημαντικά νέα όσον αφορά στα εξοπλιστικά.

Να θυμίσουμε ότι η χώρα μας έχει καταθέσει αίτημα για την προμήθεια μιας μοίρας F35 και αναμένει την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης. Και όπως όλα δείχνουν έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Το μήνυμα στην Άγκυρα

Το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα στην Τουρκία, είναι ότι η Ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη, δεν ετεροπροσδιορίζεται και ότι δεν μπορεί κανείς να υπαγορεύσει σε μια χώρα όπως οι Η.Π.Α., την πολιτική αμυντικών προμηθειών έναντι άλλων χωρών. Και όπως σημείωναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι αυτό φάνηκε εκ του αποτελέσματος αυτής της συνάντησης.

Συνάντηση 1,5 ώρας

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού το κλίμα ήταν κάτι παραπάνω από θερμό στη συνάντηση που κράτησε περίπου 1,5 ώρα. Και μάλιστα συνέκριναν την εικόνα της Σούδας με εκείνη της Κωνσταντινούπολης όπου το κλίμα ανάμεσα στον αμερικανό αξιωματούχο και τον Τούρκο Πρόεδρο ήταν εμφανώς παγωμένο ενώ αξιοσημείωτο είναι όπως έλεγαν ότι δεν έγιναν δηλώσεις.

Οι ίδιοι σημείωναν ακόμα ότι δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πλέον αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως ισότιμο και αξιόπιστο εταίρο στην περιοχή καθώς αυτή η σχέση χτίστηκε βήμα – βήμα από το 2019 και μετά.

Μητσοτάκης και Μπλίνκεν δεν συζήτησαν όμως μόνο ζητήματα αμυντικής συνεργασίας

Την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αλλά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ανήσυχος για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έπεσαν στο τραπέζι με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό και αυτό φάνηκε από τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες με τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει αναφορά στο βάθος της στρατηγικής σχέσης των δυο χωρών με την Σούδα να έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και να τονίζει επίσης ότι η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στο καλύτερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ.

Ο πρωθυπουργός στην σύντομη τοποθέτησή του έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν μέσα από την στενή συνεργασία των δυο χωρών ώστε να επιστρέψουν η  ειρήνη και η σταθερότητα στην ταραγμένη περιοχή μας.

Αυτό που επίσης σχολιάστηκε θετικά ήταν το ύφος του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Για ακόμα μια φορά η χώρα μας έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης ως ο πιο αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ στην περιοχή μας», έλεγε χαρακτηριστικά συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και παρέπεμπε στο «Η φωνή σας, οι απόψεις σας, οι συμβουλές σας και η συνεργασία σας, σημαίνουν πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες», που είπε ο Αντονι Μπλίνκεν.

Εν πτήση προς την ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξήρε με μια ανάρτηση στα social media τον ηγετικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή, ενώ λίγο πριν αναχωρήσει και ευρισκόμενος στην Σούδα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα βήματα που γίνονται ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα για να έρθουν οι δυο χώρες ακόμα πιο κοντά.

To Top