Νορβηγία: Ο Άντερς Μπρέιβικ μηνύει την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων – Το 2011 σκότωσε 77 ανθρώπους
Για δεύτερη φορά θα προσπαθήσει να μηνύσει το κράτος της Νορβηγίας ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο ακροδεξιός τρομοκράτης που, το 2011, σκότωσε 77 ανθρώπους σε επίθεση με βόμβα και όπλα.
Ο εξτρεμιστής ετοιμάζεται να καταθέσει μήνυση τη Δευτέρα (08/01) κατά του νορβηγικού κράτους για φερόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.
Ο Μπρέιβικ ισχυρίζεται ότι, η απομόνωσή του από το 2012, όταν και οδηγήθηκε στη φυλακή, ισοδυναμεί, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με απάνθρωπη μεταχείριση. Ο τρομοκράτης, έχει χαρακτηριστεί ως ο χειρότερος δολοφόνος της Νορβηγίας σε καιρό ειρήνης.
Κρατείται σε ένα διώροφο συγκρότημα με κουζίνα, τραπεζαρία και αίθουσα τηλεόρασης με Xbox, πολλές πολυθρόνες και ασπρόμαυρες εικόνες του Πύργου του Άιφελ στον τοίχο. Το συγκρότημα διαθέτει γυμναστήριο με βάρη, διάδρομο και κωπηλατική μηχανή, στα πρότυπα του δικαστικού συστήματος της Νορβηγίας, που στηρίζει την αναμόρφωση των κρατουμένων και όχι την τιμωρία τους.
Όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος του μακελάρη, Οystein Storrvik, είναι αδύνατον για τον πελάτη του να έχει ουσιαστικές σχέσεις με οποιονδήποτε από τον έξω κόσμο. Ο νομικός επισημαίνει ότι, το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται στον πελάτη του, που πλέον ονομάζεται Fjotolf Hansen, να στέλνει επιστολές, αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.
Σταυροφορία εναντίον της πολυπολιτισμικότητας
Στις 22 Ιουλίου του 2011, ο Μπρέιβικ σκότωσε οκτώ άτομα σε βομβιστική επίθεση στο Όσλο. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκε στο νησί Utoya, όπου λάμβανε χώρα το κάμπινγκ της νεολαίας του κεντροαριστερού κόμματος της χώρας και, ντυμένος αστυνομικός, πυροβόλησε 69 άτομα. Τα θύματα του ήταν στην πλειονότητα έφηβοι. Την επόμενη χρονιά, καταδικάστηκε στη μέγιστη ποινή των 21 ετών με μια ρήτρα – που σπάνια χρησιμοποιείται στο δικαστικό σύστημα της Νορβηγίας – ότι θα μπορούσε να κρατηθεί επ’ αόριστον εάν εξακολουθεί να θεωρείται κίνδυνος για την κοινωνία.
Έκτοτε, δεν έχει δείξει μετάνοια για τις επιθέσεις του, τις οποίες περιέγραφε ως σταυροφορία εναντίον της πολυπολιτισμικότητας στη Νορβηγία.