Διεθνής κατακραυγή για την πρώτη εκτέλεση με άζωτο στις ΗΠΑ – «Είναι πειραματική και βασανιστική»
Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο έχει δημιουργήσει η απόφαση που εξέδωσε δικαστήριο στην Αλαμπάμα να εκτελέσει θανατοποινίτη με άζωτο, κάτι που σε περίπτωση που γίνει, θα είναι η πρώτη εκτέλεση τέτοιο είδους στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το BBC, ο Κένεθ Σμιθ καταδικάστηκε σε θάνατο το 1998, όταν συνελήφθη για τη δολοφονία της Elizabeth Sennett. Τότε, ένας άνδρας προσέλαβε τον Σμιθ και ένα ακόμη άτομο για να σκοτώσουν τη σύζυγό του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.
Ο Σμιθ καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε θάνατο, ποινή που ακυρώθηκε στο εφετείο. Στη δεύτερη δίκη του, το 1996, κρίθηκε και πάλι ένοχος για ανθρωποκτονία, όμως οι ένορκοι ήταν διχασμένοι για την ποινή που θα έπρεπε να του επιβληθεί: 11 από τους 12 είχαν προτείνει ισόβια κάθειρξη. Αγνοώντας την πρότασή τους, ο δικαστής επέλεξε να του επιβάλει την εσχάτη των ποινών, κάτι που ήταν νόμιμο εκείνη την εποχή αλλά πλέον απαγορεύεται σε όλες τις ΗΠΑ.
Έτσι, οι δικηγόροι του φυλακισμένου θα καταθέσουν ακόμη μια έφεση, ευελπιστώντας να αλλάξει η απόφαση ή τουλάχιστον να μη γίνει με άζωτο, γιατί θεωρείται «πειραματική και βασανιστική διαδικασία».
Αντίδραση από τον ΟΗΕ
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε την αμερικανική πολιτεία της Αλαμπάμα να μην προχωρήσει στην πρώτη προγραμματισμένη εκτέλεση με αέριο άζωτο αυτό τον μήνα, με το αιτιολογικό ότι αυτό πιθανόν να συνιστά βασανιστήριο και να παραβιάζει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ με βάση το διεθνές δίκαιο.
Σε αυτού του είδους τις εκτελέσεις ο θάνατος προκαλείται από υποξία του αζώτου, αντικαθιστώντας το οξυγόνο που εισπνέει ο θανατοποινίτης με άζωτο.
«Είναι ανησυχητικό που αυτό κερδίζει έδαφος ως μέθοδος εκτέλεσης», εκτίμησε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Ραβίνα Σαμντασανί. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει θέσει επανειλημμένως το ζήτημα στις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές, είπε η ίδια.
Άλλοι ειδικοί του ΟΗΕ έχουν επίσης κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την προγραμματισμένη εκτέλεση. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστεία, οι ΗΠΑ εκτέλεσαν 18 θανατοποινίτες το 2022.