Κόσμος

Η Silicon Valley θέλει να μπει (κυριολεκτικά) στο μυαλό μας – Η πρώτη εμφύτευση τσιπ εγκεφάλου και η «τηλεπάθεια» που υπόσχεται ο Μασκ

Η Silicon Valley θέλει να μπει (κυριολεκτικά) στο μυαλό μας – Η πρώτη εμφύτευση τσιπ εγκεφάλου και η «τηλεπάθεια» που υπόσχεται ο Μασκ

Η Silicon Valley δεν θέλει πια να βρίσκεται απλώς στην τσέπη μας ή στο χέρι μας. Οι κολοσσοί της τεχνολογίας, αφού ξόδεψαν πολλά χρόνια και κεφάλαια για να κάνουν τους ανθρώπους να εθιστούν στα smartphones, τώρα προσπαθούν να βρουν το επόμενο μεγάλο βήμα.

Εν μέρει, καθοδηγούνται από την αυξανόμενη αίσθηση ότι ίσως να έχουν κορεστεί πια τα smartphones. Για παράδειγμα, το iPhone της Apple κάθε χρόνο μοιάζει σχεδόν πανομοιότυπο με τον προκάτοχό του. Αντίστοιχα, το Samsung Galaxy S24 – τουλάχιστον εμφανισιακά – είναι σαν πιστό αντίγραφο του S23.

Εν τω μεταξύ, ο κορεσμός της αγοράς φαίνεται και από τις πωλήσεις που έχουν επιβραδυνθεί, με τις παγκόσμιες αποστολές smartphone να μειώνονται κατά 3,2% σε 1,17 δισεκατομμύρια μονάδες το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της IDC.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα, λοιπόν, αναρωτιέται το bussineinsider και εκτιμά ότι οι κινήσεις πλέον, των κορυφαίων της τεχνολογίας, εστιάζουν στον εγκέφαλό μας, με κάθε δυνατό τρόπο.

Έλεγχος του νου

Φέτος, η Silicon Valley μοιάζει επιτέλους έτοιμη να παρουσιάσει στον κόσμο συσκευές που ενσωματούν διεπαφές εγκεφάλου, ενώ τα ακουστικά εικονικής πραγματικότητας και τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας αρχίζουν να ωριμάζουν ως κατηγορίες προϊόντων.

Τη Δευτέρα, ο Έλον Μασκ προχώρησε σε μια ιστορική ανακοίνωση, καθώς έκανε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη εμφύτευση εγκεφαλικού εμφυτεύματος τσιπ της εταιρείας του, Neuralink, σε άνθρωπο.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα του, “Χ”, ο Μασκ, ο ασθενής αναρρώνει καλά μία μέρα μετά την επέμβαση και τα αρχικά αποτελέσματα ανίχνευσαν υποσχόμενες αιχμές νευρώνων ή νευρικές ώσεις.

Η εταιρεία του Μασκ έλαβε την άδεια να δοκιμάσει το τσιπ σε ανθρώπους από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Μάιο, κατόπιν αρκετών παλαιότερων αγώνων, προκειμένου να κερδίσει την επίμαχη έγκριση. Σύμφωνα με τον μεγιστάνα της τεχνολογίας, ο στόχος της Neuralink, από την ίδρυσή της το 2016, ήταν να δημιουργήσει μια διεπαφή εγκεφάλου με υψηλής ποιότητας τεχνητή νοημοσύνη που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να «ελέγχουν έναν υπολογιστή ή μια κινητή συσκευή» με το μυαλό τους.

Ακούγεται σαν κάτι που ανήκει στην επιστημονική φαντασία, αλλά η Neuralink έχει διαφημίσει τα πιθανά οφέλη αυτής της τεχνολογίας – ένα προϊόν που ο Μασκ έχει ονομάσει «Τηλεπάθεια» – σε τομείς όπως η ιατρική.

Σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Neuralink τον Δεκέμβριο του 2022, δημοσίευσε ένα βίντεο που έδειχνε έναν πίθηκο να παίζει το παιχνίδι Pong χωρίς να αγγίζει ένα gaming pad, δίνοντας ένα πολύ ζωντανό παράδειγμα για το τι θα μπορούσε να κάνει ένα τσιπ της Neuralink.

Φυσικά και αυτό το υλικό απέχει ακόμη πολύ από την υιοθέτηση ευρέως – και δεν είναι σαφές αν θα γίνει και ποτέ πραγματικότητα.

Όπως αποκαλύπτει το businessinsider, έχουν καταγραφεί θάνατοι σε μαϊμούδες μετά από δοκιμές της Neuralink, αν και η εταιρεία αρνείται ότι συνδέονται με τα πειράματά της. Η Neuralink υπήρξε επίσης αντικείμενο ομοσπονδιακής έρευνας εν μέσω ανησυχιών ότι παραβίασε τον νόμο περί ευημερίας των ζώων.

Νέα προϊόντα

Πριν φθάσουν στην κατανόηση και την απευθείας επικοινωνία με τον εγκέφαλο, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν κάποια ακουστικά που θα ήθελαν να δοκιμάσετε.

Η Apple πρόκειται να λανσάρει την Παρασκευή τα ακουστικά Vision Pro, σε αυτό που περιγράφει ως τη μεγάλη της επέλαση στο «spatial computing». Τα γυαλιά των 3.500 δολαρίων ενσωματώνουν εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα για να δώσουν στους χρήστες μια πιο καθηλωτική εμπειρία του διαδικτύου. Ο όρος spatial computing αναφέρεται στην προηγμένη αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή, η οποία γίνεται αντιληπτή από τον άνθρωπο ότι λαμβάνει χώρα στον κόσμο του, μέσα και γύρω από το σώμα του, αντί να γίνεται αντιληπτή μέσα στον κόσμο του υπολογιστή, πίσω από την οθόνη.

H -μετά smartphones- εποχή πλησιάζει και ο στόχος είναι ο εγκέφαλος…

Διαβάστε σχετικά:

Τα AI gadgets του μέλλοντος είναι εδώ: Από το μαξιλάρι που κόβει το ροχαλητό μέχρι συντρόφους τσέπης και κολάρα υγείας ζώων

To Top