Οικονομία

Το πορτοκαλί τιμολόγιο και τα οφέλη

Η κυβέρνηση προχώρησε τον Ιανουάριο σε μια σημαντική μεταρρύθμιση της αγοράς λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς ομαδοποιήθηκαν τα 130 και πλέον τιμολόγια που υπήρχαν σε τέσσερις νέους τύπους με διαφορετικά χρώματα. Εντούτοις, πέρασε «στα ψιλά» μια σημαντική καινοτομία: Η εισαγωγή του λεγόμενου δυναμικού τιμολογίου με πορτοκαλί χρώμα.

Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχει εγκατεστημένους τους παλιούς αναλογικούς μετρητές ημερήσιας ή/και νυχτερινής χρέωσης, οι οποίοι φέρουν μία συνολική ένδειξη, η οποία καταμετράται συνήθως ανά 4μηνο. Στο εξής αυτή η επωφελής πρακτική εκσυγχρονίζεται και επεκτείνεται μέσω των έξυπνων μετρητών και του πορτοκαλί τιμολογίου και ο καταναλωτής ισχυροποιείται με μια ακόμη δυνατότητα που δεν είχε προηγουμένως.

Το πρώτο βήμα προς την καταγραφή καταναλώσεων με μεγαλύτερη συχνότητα θα πραγματοποιηθεί έως το ερχόμενο καλοκαίρι με την εφαρμογή της μηνιαίας καταμέτρησης από τον ΔΕΔΔΗΕ, ωστόσο είναι στα σκαριά ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ύψους 1 δισ. ευρώ από τον Διαχειριστή του Δικτύου για την καθολική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε περισσότερες από 7,3 εκατ. παροχές ηλεκτρικής ενέργειας σταδιακά έως το 2030, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Μέσω των νέων μετρητών θα υπάρχει η δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, δηλαδή η εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών για τους καταναλωτές εντός της ημέρας σε διαφορετικές ώρες (ζώνες) ή ακόμα και για ολόκληρες ημέρες, όπως π.χ. τα Σαββατοκύριακα.

Οι έξυπνοι μετρητές δίνουν το πλεονέκτημα στους καταναλωτές να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ακόμα και σε επίπεδο 15 λεπτών. Θα μπορούν να βλέπουν τα στοιχεία αυτά, ιδανικά, μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό, ώστε να προσαρμόσουν όπως θέλουν την κατανάλωσή τους και να διαλέξουν το συγκεκριμένο πορτοκαλί τιμολόγιο που τους ταιριάζει καλύτερα.

Επομένως, όταν για παράδειγμα τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού η παραγωγή των φωτοβολταϊκών είναι στα ύψη και η τιμή χονδρικής πέφτει σχεδόν στο μηδέν, οι προμηθευτές θα μπορούν να προσφέρουν τιμολόγια προσαρμοσμένα σε αυτές τις ώρες. Οι καταναλωτές θα έχουν κίνητρο να λειτουργούν τις συσκευές τους σε εκείνα τα διαστήματα, ώστε να πληρώνουν εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Θα ξέρω, λοιπόν, για τα είκοσι λεπτά που ανάβω τον θερμοσίφωνα στις 8 το πρωί πόσο πληρώνω την Kwh σε σύγκριση με τα είκοσι λεπτά που τον ανάβω στις 19.00 όταν επιστρέφω στο σπίτι από τη δουλειά και πότε με συμφέρει τελικά. Αντιθέτως, τις ώρες αιχμής, για παράδειγμα τα απογεύματα που εκλείπει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών ή όταν δεν φυσάει πολύς αέρας, οι χρεώσεις θα είναι ακριβότερες.

Σταδιακά από φέτος και έως το 2030 λοιπόν, προσδοκούμε ότι οι Ελληνες θα μπορούν να απολαύσουν τα πλήρη οφέλη της ένταξης ολοένα και περισσότερων σταθμών ΑΠΕ που θα προσφέρουν φθηνή ενέργεια στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Η Αλεξάνδρα Σδούκου είναι υφυπουργός Περιβάλλοντος

και Ενέργειας

To Top