Τι συνέβη με την πτήση MH370; Ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά μυστήρια στοιχειώνει ακόμη οικογένειες
Έχουν συμπληρωθεί δέκα χρόνια από την εξαφάνιση της πτήσης MH370 των Αερογραμμών της Μαλαισίας, που έχει καταγραφεί ως ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αεροπορίας παγκοσμίως.
Αυτά τα δέκα χρόνια, δύο λέξεις έχουν στοιχειώσει τον Λι Εργιού. «Χάσαμε επαφή». Αυτό του είπε η Malaysia Airlines όταν εξαφανίστηκε το αεροσκάφος της πτήσης MH370, στο οποίο επέβαινε ο γιος του, Γιανλίν.
«Για χρόνια ρωτούσα τι εννοείτε με το ΄χάθηκε η επαφή΄; Και να χάσεις την επαφή, δεν θα πρέπει να μπορείς να ξανασυνδεθείς;», απορεί ο Λι, μιλώντας στο BBC.
Αυτός και η σύζυγός του, αγρότες από ένα χωριό νότια του Πεκίνου, δεν μπορούν να καταλάβουν τι έγινε με αυτή την πτήση.
Το Boeing 777 της Malaysia Airlines εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ στις 8 Μαρτίου του 2014, ενώ εκτελούσε την πτήση MH370 από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο με 227 επιβάτες και 12 μέλη πληρώματος, τη στιγμή που επρόκειτο να εισέλθει στον εναέριο χώρο του Βιετνάμ.
Στη συνέχεια άλλαξε απότομα κατεύθυνση και όλες οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες διακόπηκαν.
Η μεγαλύτερη και πιο δαπανηρή επιχείρηση έρευνας που έχει οργανωθεί ποτέ διήρκεσε τέσσερα χρόνια, αλλά δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του αγνοούμενου αεροσκάφους. Χιλιάδες ωκεανογράφοι, αεροναυπηγοί μηχανικοί και ερασιτέχνες ντετέκτιβ έχουν μελετήσει τα αποσπασματικά δεδομένα της πτήσης, προσπαθώντας να υπολογίσουν πού τελείωσε το ταξίδι του.
Για τις οικογένειες των επιβαινόντων αυτά ήταν 10 χρόνια ανείπωτης θλίψης, παλεύοντας να συνεχίσουν τις έρευνες για να μάθουν τι ακριβώς συνέβη σε εκείνη την πτήση και γιατί.
Ο κ. Λι έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο για να υποστηρίξει την εκστρατεία αυτή. Λέει ότι εξάντλησε όλες τις οικονομίες του ταξιδεύοντας στην Ευρώπη και την Ασία, καθώς και σε παραλίες στη Μαδαγασκάρη, όπου βρέθηκαν συντρίμμια από το χαμένο αεροπλάνο.
Όπως λέει στο βρετανικό μέσο, ήθελε να νιώσει την άμμο στο μέρος όπου μπορεί και να ξεβράστηκε ο γιος του. Θυμάται να φωνάζει, ενώ ήταν στον Ινδικό Ωκεανό, στον Γιανλίν ότι ήταν εκεί για να τον πάρει σπίτι του.
«Θα συνεχίσω να ταξιδεύω μέχρι την άκρη του κόσμου για να βρω τον γιο μου», λέει.
Ο Γιανλίν ήταν ένας από τους 153 Κινέζους επιβάτες της πτήσης. Οι γονείς του είναι μεταξύ των 40 οικογενειών που αρνήθηκαν τις πληρωμές διακανονισμού από τη μαλαισιανή κυβέρνηση και έχουν καταθέσει νομικές αγωγές στην Κίνα κατά της αεροπορικής εταιρείας, της κατασκευάστριας εταιρείας του αεροσκάφους και των άλλων εμπλεκόμενων μερών.
Ο πιλότος έκανε ελιγμούς για να χαθεί από τα ραντάρ
Μια από τις πολλές θεωρίες σχετικά με το τι έγινε σε εκείνη την πτήση, είναι ότι για την εξαφάνισή του ευθύνεται ο πιλότος.
Ξένα μέσα αποκάλυψαν ότι ο μηχανικός αεροσκαφών, Richard Godfrey, που ερευνά τη μοιραία πτήση MH370 της Malaysian Airlines από το 2014 δήλωσε ότι ο πιλότος έκανε εσκεμμένα ελιγμούς, έχοντας σχεδιάσει προσεκτικά ένα πλάνο πτήσης ώστε να αποφύγει να δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα για το πού πηγαίνει το αεροπλάνο.
Μετά από 10 χρόνια, η ζωή προχωρά, αλλά οι οικογένειες των θυμάτων αισθάνονται αλυσοδεμένοι στο παρελθόν.
Την περασμένη Κυριακή 500 συγγενείς και άλλοι πολίτες συγκεντρώθηκαν σε εμπορικό κέντρο κοντά στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ, για την «ημέρα μνήμης».
Η Γκρέις Νέιθαν έδινε τις τελικές εξετάσεις για να περάσει στη Νομική τη στιγμή που εξαφανίστηκε το MH370. Στο αεροσκάφος επέβαινε η μητέρα της Αννι. Σήμερα είναι δικηγόρος με δικό της γραφείο στη Μαλαισία και μητέρα δύο μικρών παιδιών.
Κατά την επέτειο μνήμης στην Κουάλα Λουμπούρ, θυμήθηκε ότι κρατούσε τη φωτογραφία της μητέρας της καθώς περπατούσε στα σκαλιά του γάμου της και ότι της έλειπαν οι συμβουλές της ενώ περνούσε δύο δύσκολες εγκυμοσύνες.