Οικονομία

Ισχυρή η ζήτηση για τις ελληνικές μετοχές

Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχει πλέον συμπληρώσει επτά συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες. Η ζήτηση για τις ελληνικές μετοχές παραμένει ισχυρή, με το επιτυχημένο placement για το 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς να αποτελεί ένα ακόμα πειστήριο ότι η εγχώρια αγορά έχει γυρίσει σελίδα, προσελκύοντας μακροπρόθεσμα και ποιοτικά χαρτοφυλάκια. Κι όλα αυτά ενώ οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη βρίσκονται σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων τους, για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2022, καθώς υποχωρεί ο πληθωρισμός.

Μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη, η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε απολύτως ανοιχτό το ενδεχόμενο έναρξης του πολυαναμενόμενου από τους επενδυτές κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τον ερχόμενο Ιούνιο. Οι δηλώσεις της λειτούργησαν υποστηρικτικά στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς η μείωση του κόστους δανεισμού αναμένεται να δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα στη Γηραιά Ηπειρο.

Το προηγούμενο πενθήμερο ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,30%, διευρύνοντας την άνοδό του από την αρχή του χρόνου στο 10,35%. Στον αντίποδα, πτωτική ήταν η εβδομάδα για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος  σημείωσε απώλειες 0,65%. Ωστόσο, το 2024 υπεραποδίδει έναντι του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη με κέρδη που προσεγγίζουν το 16%.

Θετικές εκθέσεις

Αναμφίβολα, τα φώτα της αγοράς είναι στραμμένα αυτή την περίοδο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο μετά την υπερδεκαετή κρίση επιστρέφει στην κανονικότητα. Η μεγάλη υπερκάλυψη της δημόσιας προσφοράς για τη διάθεση του πακέτου μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τράπεζα Πειραιώς, τα ισχυρά αποτελέσματα των συστημικών ομίλων, οι θετικές προοπτικές για την κερδοφορία των επόμενων τριών χρήσεων και η πρόθεση των διοικήσεών τους να διανείμουν μέρισμα για πρώτη φορά ύστερα από 16 χρόνια, συντηρούν το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον τομέα. Επιπλέον, το κλίμα στο Χρηματιστήριο υποστηρίζεται από τα ικανοποιητικά μεγέθη που ανακοινώνουν αρκετές εισηγμένες εταιρείες, αλλά και από τις συμφωνίες εξαγορών που γίνονται γνωστές ή φημολογούνται.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις για την ελληνική οικονομία από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Την περασμένη Παρασκευή η DBRS άφησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελλάδας σε BBB (low), διατηρώντας σταθερές προοπτικές. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της, «οι καλές οικονομικές επιδόσεις σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να συμβάλουν ώστε να παραμείνει ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ σε έντονη πτωτική τροχιά στο μέλλον». Οπως επισημαίνουν, «τα αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, που προβλέπονται πάνω από το 2% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια από 1,1% το 2023, θα βοηθήσουν ώστε ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ να μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ του 2025 έναντι 160% του ΑΕΠ που εκτιμάται ότι ανήλθε πέρυσι».

Θα ακολουθήσει την ερχόμενη Παρασκευή η δημοσιοποίηση της αντίστοιχης έκθεσης του οίκου Moody’s. Εξάλλου, την ερχόμενη εβδομάδα θα δώσουν στη δημοσιότητα τις οικονομικές καταστάσεις της περυσινής χρήσης οι Εθνική Τράπεζα, Aegean, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Σαράντης.

To Top