Πόσα χρήματα εξοικονομεί κάθε μήνα η Ελλάδα από το μορατόριουμ με την Τουρκία στο Αιγαίο
Η ισχυρότατη σεισμική δόνηση των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την ανατολική Τουρκία τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου 2023, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 54.000 άτομα, επέφερε επί της ουσίας και την απότομη αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από εκείνη την ημέρα έως και σήμερα, οι εμπρηστικές δηλώσεις από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της γείτονος εναντίον της χώρας μας είναι ελάχιστες, ενώ φαντάζει μακρινή η κρίση του 2020 στην μεθόριο του Έβρου και τα γεγονότα στο Αιγαίο που έφεραν Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα της ένοπλης σύγκρουσης, σύμφωνα με τον αμερικανό τέως πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ.
Μηδενικές εμπλοκές με τουρκικά μαχητικά από τις αρχές του 2023
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τον Ιανουάριο του 2023 (έναν μήνα πριν τον σεισμό δηλαδή) είχαμε 65 οπλισμένους σχηματισμούς στον αέρα του Αιγαίου και 73 εμπλοκές μαχητικών αεροσκαφών.
Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους (που έγινε ο σεισμός) αναφέρονται 9 οπλισμένοι σχηματισμοί και 14 εμπλοκές, όλες πριν από το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου. Από εκεί και πέρα, όλους τους μήνες του 2023 αλλά και το 2024 έως και σήμερα, οι αριθμοί σε αυτές τις κατηγορίες είναι μηδενικοί! Δεν υπάρχει ούτε μια «επίσκεψη» οπλισμένων σχηματισμών ούτε μια εμπλοκή με μαχητικά των γειτόνων, κάτι πρωτόγνωρο για τα μεταπολιτευτικά χρονικά από την εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 και ένθεν.
10.000 ευρώ μας κοστίζει κάθε ώρα πτήσης ενός μαχητικού
Η διακοπή των προκλήσεων όχι μόνο ευνοεί τον ελληνοτουρκικό διάλογο σε πολλά επίπεδα, αλλά παράλληλα εξοικονομεί και πολύ σημαντικούς πόρους για τη χώρα μας. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μια ώρα πτήσης ενός μαχητικού μας κοστίζει περίπου 9.000 με 10.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό συνυπολογίζονται τα καύσιμα, οι φθορές, η συντήρηση και η αμοιβή των πιλότων.
Κάθε μήνας που οι Τούρκοι παραβίαζαν τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας και αναγκαζόμασταν να σηκώνουμε πολεμικά αεροσκάφη για να τους αναχαιτίσουμε, μάς κόστιζε κατά μέσο όρο 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Από τη στιγμή που αυτό έχει σταματήσει από τα μέσα του Φεβρουαρίου 2023, δηλαδή εδώ κι έναν χρόνο, έχουμε εξοικονομήσει πάνω από 26 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σημαντικό όφελος αποτελεί φυσικά και η μη καταπόνηση των πιλότων μας από αυτό.
Αποφεύγουν τις φθορές τα F-16
Εξαιτίας του μορατόριουμ στο Αιγαίο αποφεύγεται παράλληλα και η φθορά των μαχητικών μας αεροπλάνων. Είναι σαν να έχεις ένα καλό αμάξι, αλλά αποφεύγεις να του κάνεις πολλά χιλιόμετρα.
Σχεδόν το σύνολο του επιχειρησιακού βάρους το σήκωναν τα F-16 Block 52+, που ανήκουν στην 340ή, την 343η και την 337η μοίρα με χαρακτηριστικά κλήσης «Αλεπού», «Αστέρι» και «Ghost» («Φάντασμα») αντίστοιχα, που επιχειρούν από τις αεροπορικές βάσεις της Σούδας (115 Πτέρυγα Μάχης) και της Λάρισας (110 Πτέρυγα Μάχης), έχοντας την ικανότητα να αναπτύξουν ταχύτητες που φθάνουν τα 2,05 Mach, ήτοι 2.174 χιλιόμετρα/ώρα, σε ύψος περίπου 15 χιλιομέτρων από το έδαφος.
Η κακοκαιρία Daniel αναπροσάρμοσε τον προϋπολογισμό
Σε αυτή την περίοδο που κάθε ευρώ, το οποίο φεύγει από τα κρατικά ταμεία, έχει ιδιαίτερη σημασία, η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συνδράμει καταλυτικά στην εξοικονόμηση πόρων. Και μπορεί να υπάρχει ο αντίλογος πως ξοδεύτηκαν δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά των γαλλικών υπερσύγχρονων μαχητικών Rafale, ωστόσο μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel, στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, και οδήγησαν σε αναπροσαρμογές του προϋπολογισμού για το 2024, καθώς οι αποζημιώσεις και το κόστος των έργων αποκατάστασης είναι τεράστιο, τα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα είτε κόβονται είτε αναπροσαρμόζονται με βάση τον δημοσιονομικό χώρο.
Οικονομικό όφελος και για την Τουρκία
Το γεγονός ότι δεν δαπανούμε τόσα πολλά χρήματα για την καθημερινή αντιμετώπιση του εξ ανατολών κινδύνου στον αέρα, αν μη τι άλλο δίνει μια ανάσα και στην οικονομική πορεία της χώρας.
Βέβαια, την ίδια ώρα εξοικονομεί πόρους και η Τουρκία, που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια πολύ πιο σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα σε σχέση με την Ελλάδα. Ωστόσο, έχει δική της πολεμική βιομηχανία, κάτι που σημαίνει πως μια σειρά από οπλικά συστήματα τής κοστίζουν πολύ πιο φθηνά από το να τα αγόραζε από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα.