Η Βόρεια Κορέα δεν ενδιαφέρεται για διάλογο με την Ιαπωνία, ανέφερε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, επικαλούμενο την υπουργό Εξωτερικών Τσο Σον Χούι.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα έχει πει πως θέλει να διεξαγάγει συνομιλίες με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν «χωρίς οποιεσδήποτε προϋποθέσεις και επιβλέπει προσωπικά τις προσπάθειες για την υλοποίηση μιας πρώτης συνάντησης κορυφής των ηγετών» σε 20 χρόνια στην προσπάθεια να εκτονωθούν εντάσεις δεκαετιών.
Όμως η Βόρεια Κορέα έχει πει πως δεν ενδιαφέρεται για μια συνάντηση κορυφής με την Ιαπωνία και θα απέρριπτε τυχόν συνομιλίες, στέλνοντας το σήμα ότι δεν θα υπάρξει λιώσιμο των πάγων στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η Τσο είπε επίσης πως η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει πρόθεση να βοηθήσει με το θέμα των Ιαπώνων απαχθέντων, σύμφωνα με το KCNA, προσθέτοντας πως η Βόρεια Κορέα θα «αποκριθεί έντονα» σε παρέμβαση της Ιαπωνίας στην κυριαρχία της.
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επιμένει στο θέμα που δεν μπορεί να διευθετηθεί», είπε η Τσο, σύμφωνα με το KCNA, αναφερόμενη στον Κισίντα.
Η Βόρεια Κορέα παραδέχθηκε το 2002 ότι είχε απαγάγει πριν από δεκαετίες 13 Ιάπωνες πολίτες. Πέντε από τους απαχθέντες και οι οικογένειές τους επέστρεψαν αργότερα στην Ιαπωνία, λέγοντας πως οι υπόλοιποι είχαν πεθάνει.
Ωστόσο το Τόκιο πιστεύει πως 17 Ιάπωνες απήχθησαν, και εξακολουθεί να ερευνά τι απέγιναν εκείνοι που δεν επέστρεψαν, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ.
Ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στην Κίνα, Ρι Ριονγκ Ναμ, είπε επίσης πως δεν θα υπάρξει συνάντηση σε οποιοδήποτε επίπεδο με την Ιαπωνία, ανέφερε σε ξεχωριστό τηλεγράφημα το KCNA.
Ο Ρι έκανε την παρατήρηση αυτή σε μια δήλωση, προσθέτοντας πως ένας αξιωματούχος στην πρεσβεία της Ιαπωνίας στο Πεκίνο πρότεινε επαφή μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε έναν σύμβουλο της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας.
«Κατέστησα για άλλη μια φορά σαφή τη θέση ότι καμία συνάντηση σε οποιοδήποτε επίπεδο δεν θα λάβει χώρα ανάμεσα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και την πλευρά της Ιαπωνίας”, είπε ο Ρι, σύμφωνα πάντα με το KCNA.
Η Κιμ Γιο Γιονγκ, η ισχυρή αδελφή του ηγέτη Κιμ, έχει πει πως θα καλωσορίσει τις συνομιλίες μόνο αν η Ιαπωνία είναι έτοιμη να κάνει μια νέα αρχή χωρίς «να διακατέχεται από εμμονές με το παρελθόν».
Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες, μεταξύ άλλων, λόγω των απαγωγών Ιαπώνων πολιτών από τη Βόρεια Κορέα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, της κατοχής της χερσονήσου της Κορέας από την Ιαπωνία την περίοδο 1910-1945 και της χρήσης από αυτήν αναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής σκλαβιάς.
Η Ιαπωνία και η Βόρεια Κορέα έχουν συγκρουστεί επίσης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ, με τον Βορρά να διενεργεί έναν αριθμό δοκιμαστικών εκτοξεύσεων τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα νέες κυρώσεις από τη Σεούλ και την Ουάσινγκτον.