Η Meta, η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ που έχει το Facebook, κατηγορείται ότι δημιούργησε το Project Ghostbusters το 2013 για να κλέψει δεδομένα του Snapchat και στη συνέχεια να το αντιγράψει. Στην πορεία φέρεται να έκανε το ίδιο για την Amazon και το ΥοuTube.
Οι κατηγορίες βγήκαν στη δημοσιότητα μετά από ομαδική αγωγή του 2020, που αφορά μονοπωλιακές και αντιανταγωνιστικές πρακτικές. Σύμφωνα με τη New York Post, ο Ζούκερμπεργκ ζήτησε μέσω email να ληφθούν μέτρα για να σπάσει ο κώδικας του Snapchat, που περιέχει πληροφορίες για το πότε, πώς και τι ακριβώς κάνουν οι χρήστες του.
Έτσι, δημιουργήθηκε η εφαρμογή Onavo και τέθηκε σε εφαρμογή το Project Ghostbusters, πρακτική γνωστή ως «man in the middle», που το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ χαρακτηρίζει μορφή ενεργητικής επίθεσης υποκλοπής «κατά την οποία ο επιτιθέμενος υποκλέπτει και τροποποιεί επιλεκτικά τα δεδομένα, ώστε να μεταμφιεστεί σε μία ή περισσότερες από τις οντότητες που συμμετέχουν στην εκάστοτε εφαρμογή για να μην γίνει αντιληπτός».
Ο ιστότοπος MEDIANAMA αναφέρει ότι για αυτό τον σκοπό στρατολογήθηκαν παιδιά και έφηβοι ηλικίας 13-16 ετών, που πλήρωσε η Meta με 20 δολάρια την εβδομάδα, ώστε να εγκαταστήσουν το Onavo στα κινητά τους και να κλέψει η Meta δεδομένα από τους ανταγωνιστές.
Email εργαζομένων του τεχνολογικού κολοσσού που περιέχονται στη δικογραφία, δείχνουν ότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους της Meta, θεωρώντας επικίνδυνο και ανήθικο το συγκεκριμένο πρότζεκτ.
«Δεν μπορώ να σκεφτώ ένα καλό επιχείρημα γιατί αυτό είναι εντάξει. Κανένας άνθρωπος της ασφάλειας δεν αισθάνεται ποτέ άνετα με αυτό, ανεξάρτητα από τη συγκατάθεση που θα πάρουμε από το ευρύ κοινό. Το κοινό απλά δεν γνωρίζει πώς λειτουργούν αυτά τα πράγματα, έγραψε στον Ζούκερμπεργκ ο πρώην επικεφαλής του τμήματος υποδομών του Facebook, Pedro Canahuati.
Πώς λειτουργούσε το Onavo
Η Meta αγόρασε την Onavo, εφαρμογή VPN, το 2013 και όπως αναφέρει το Business Insider, δημιούργησε έναν προσαρμοσμένο κώδικα για να μη γίνει αντιληπτή η υποκλοπή των δεδομένων.
Στη συνέχεια, οι χρήστες κατέβαζαν την εφαρμογή από το διαδίκτυο και εγκαθιστούσαν στη συσκευή τους έναν κώδικα που θα αποκρυπτογραφούσε την κυκλοφορία από τους διακομιστές ανάλυσης εφαρμογών όπως το Snapchat για να την ανακατευθύνει μυστικά στους διακομιστές του Facebook.
Έπειτα, αυτά τα δεδομένα τροποποιούνταν και χρησιμοποιούνταν σε αναλύσεις της Meta, με τη διαδικασία να φαίνεται νόμιμη και όχι παράνομη. Μέχρι το 2016 στόχος ήταν μόνο το Snapchat, με το YouTube να προστίθεται το 2017 και η Amazon το 2018.
Η οδηγία του Ζούκερμπεργκ
Το email που έστειλε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ στους συνεργάτες του και έφτασε στα χέρια των δικαστών, μέσω της ομαδικής αγωγής, αναφέρει τα εξής:
«Κάθε φορά που κάποιος κάνει μια ερώτηση σχετικά με το Snapchat, η απάντηση είναι συνήθως ότι επειδή η κίνησή τους είναι κρυπτογραφημένη, δεν έχουμε αναλυτικά στοιχεία γι’ αυτούς.
Δεδομένου του πόσο γρήγορα αναπτύσσονται, φαίνεται σημαντικό να βρούμε έναν νέο τρόπο για να έχουμε αξιόπιστα αναλυτικά στοιχεία. Ίσως πρέπει να κάνουμε πάνελ ή να γράψουμε προσαρμοσμένο λογισμικό. Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να το κάνουμε αυτό.
Ζητώ μια τεχνική λύση για να διαβάσουμε, αυτό που υπό άλλες συνθήκες θα θεωρούνταν κρυπτογραφημένη κυκλοφορία, ώστε να μπορούμε να μετρήσουμε τη χρήση εντός της εφαρμογής».