Το TikTok έγινε η πρώτη εφαρμογή που δεν είναι παιχνίδι για κινητά και πέτυχε 10 δισ. δολάρια σε καταναλωτικές δαπάνες παγκοσμίως στο App Store και στο Google Play, σύμφωνα με ανάλυση του παρόχου υπηρεσιών πληροφοριών εφαρμογών data.ai.

Οι άλλες εφαρμογές, που το έχουν πετύχει αυτό, είναι τα πασίγνωστα παιχνίδια «Candy Crush Saga» από την «King/Activision Blizzard», με κέρδος πάνω από 12 δισ. δολάρια, το «Honor of Kings» της «Tencent», το «Monster Strike» της «XFLAG/Mixi» και το «Clash of Clans» της «Supercell».

Η εφαρμογή, η οποία έφτασε το 1 δισεκατομμύριο μηνιαίους ενεργούς χρήστες το 2021, πλέον δείχνει ότι θα ξεπεράσει ακόμη και το πιο επικερδές παιχνίδι.

«Παρόλο που το TikTok είναι η μόνη εφαρμογή (που δεν είναι παιχνίδι) που έφτασε τα 10 δισ. δολάρια, υπάρχουν και άλλες εφαρμογές που καταφέρνουν να συγκεντρώνουν δισεκατομμύρια, αλλά βρίσκονται πολύ πίσω από το TikTok», επισημαίνει το «Tech Crunch», ιστοσελίδα που επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν την τεχνολογία και τις νεοφυείς εταιρείες.

Οι αμέσως επόμενοι κοντινότεροι αντίπαλοί του είναι το Tinder και το YouTube, αλλά και οι δύο υπολείπονται του TikTok κατά 2 έως 3 δισ. δολάρια, όπως σημειώνει η έκθεση.

Οι δαπάνες προέρχονται από τις αγορές «κερμάτων» εντός της εφαρμογής του TikTok, εικονικών νομισμάτων, που οι χρήστες μπορούν να ξοδέψουν σε δώρα για τους δημιουργούς της πλατφόρμας.

Το TikTok εξασφαλίζει, επίσης, έσοδα από τις διαφημίσεις και το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω του TikTok shop. Ωστόσο, αυτά τα έσοδα δεν υπολογίστηκαν στην ανάλυση της data.ai.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι καταναλωτές των ΗΠΑ και οι χρήστες του iOS στην Κίνα αντιπροσώπευαν την πλειοψηφία των δαπανών εντός της εφαρμογής, που ώθησαν το TikTok στο ορόσημο των 10 δισ. δολαρίων, καθώς και οι δύο αγορές οδήγησαν περίπου το 30% των εσόδων από μόνες τους ή το 60% του συνόλου, συνδυαστικά. Ακολουθούν άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας, οι οποίες αθροιστικά αντιπροσώπευαν το 13% των εσόδων από τις αγορές εντός της εφαρμογής.

Οι χρήστες ξοδεύουν πάνω από 11 εκατ. δολάρια την ημέρα

«Το TikTok είναι έτοιμο να γίνει η πιο κερδοφόρα εφαρμογή για κινητά που έχει υπάρξει ποτέ, πλησιάζοντας το ορόσημο των 15 δισ. δολαρίων το 2024. Οι χρήστες ξοδεύουν πάνω από 11 εκατ. δολάρια την ημέρα για δώρα στους αγαπημένους τους δημιουργούς περιεχομένου, οδηγώντας το TikTok να ξεπεράσει το πιο κερδοφόρο παιχνίδι για κινητά στον κόσμο μέχρι σήμερα», δήλωσε η Lexi Sydow, επικεφαλής του τμήματος Insights της data.ai.

«Οι TikTokers είναι έτοιμοι να περάσουν 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα στην εφαρμογή μέχρι το τέλος του 2024, ωράριο που είναι αυξημένο κατά 22% σε σχέση με το 2023», πρόσθεσε.

Τι είναι τα δώρα στο TikTok

Τα δώρα δημιουργήθηκαν έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να δίνουν στους αγαπημένους τους δημιουργούς κάτι, για να αλληλεπιδρούν μαζί τους. Οι δημιουργοί πρέπει να έχουν τουλάχιστον 1.000 followers, για να μπορούν να λαμβάνουν δώρα από τους followers τους.

Για να μπορέσει να στείλει κάποιος ένα δώρο στο TikTok, πρέπει να αγοράσει κέρματα TikTok, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στην πλατφόρμα ως τρόπος ενεργοποίησης ή πρόσβασης σε άλλα εικονικά αντικείμενα ή υπηρεσίες.

Πώς χρησιμοποιούνται τα κέρματα

Όπως αναφέρει το TikTok στην πλατφόρμα του, τα δώρα είναι εικονικά αντικείμενα, που μπορούν να ενεργοποιηθούν με κέρματα. Τα κέρματα μπορούν να αγοραστούν είτε μέσω App Store ή Google Play Store είτε, σε ορισμένες χώρες, απευθείας από την TikTok μέσω των ιστότοπών της («WebApp»).

Όπως παροτρύνει η εφαρμογή, «μπορείτε να στέλνετε δώρα, για να αλληλεπιδράτε με περιεχόμενο της πλατφόρμας και να εκφράζετε την εκτίμησή σας. Όταν στέλνετε ένα δώρο, οι άλλοι χρήστες της πλατφόρμας μπορούν να δουν το όνομα χρήστη σας και τις λεπτομέρειες του δώρου που έχετε στείλει.

Με την αποστολή δώρων, δεν μεταφέρετε χρήματα σε άλλους χρήστες. Αντιθέτως, το είδος και ο αριθμός των δώρων που αποστέλλονται είναι ένας παράγοντας που χρησιμοποιεί η TikTok, για να υπολογίζει τη δημοτικότητα του περιεχομένου ενός χρήστη κατά την απονομή διαμαντιών στους δημιουργούς του σχετικού περιεχομένου. Καθώς τα δώρα ενεργοποιούνται αυτόματα και έχουν άμεση ισχύ, ούτε επιστρέφονται ούτε εξαργυρώνονται σε κέρματα ή χρήματα».