Οικονομία

Bόλος: 5 εκατ. ευρώ για τον καθαρισμό του λιμανιού

Εως τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να εκκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση των εργασιών που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η επιχειρησιακή λειτουργία του λιμένα Βόλου, ο οποίος υπέστη σφοδρό πλήγμα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias τον Σεπτέμβριο του 2023. Από τις δύο κακοκαιρίες, φερτά υλικά τα οποία εκτιμώνται σε 700.000 κυβικά μέτρα συσσωρεύθηκαν στη λιμενολεκάνη προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στον ελλιμενισμό πλοίων στο λιμάνι του Βόλου. Στις 27 Απριλίου κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Τριαντόπουλο, επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) και ενημέρωσε τη διοίκηση του Οργανισμού ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη δημοπράτηση και υλοποίηση των έργων αποκατάστασης.

Λιμάνι Ηρακλείου: αύξηση

30% στην κρουαζιέρα

Ανοδική τάση διαγράφει το Λιμάνι του Ηρακλείου στον χώρο της κρουαζιέρας, ως προορισμός για τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιεροπλοίων, αλλά επίσης και ως μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά για καταναλωτές οι οποίοι επιλέγουν το προϊόν της κρουαζιέρας ανάμεσα σε άλλα ταξιδιωτικά προϊόντα.  Το α’ τετράμηνο 2024, επισκέφτηκαν το Λιμάνι του Ηρακλείου 58.098 επιβάτες, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφηκε και στις προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων. Το μεγαλύτερο ποσοστό προέλευσης των επιβατών για το 2024 αποτελούν οι Γερμανοί με 32%, ακολουθούν οι Αμερικανοί, οι Αγγλοι, οι Καναδοί και οι Ισπανοί. Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου προχωρά σε επενδύσεις προκειμένου να διατίθεται ηλεκτροδότηση στα κρουαζιερόπλοια στη θέση ελλιμενισμού, ενώ παράλληλα μεριμνά για τη διατήρηση των υψηλών παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της κρουαζιέρας.

Μειώθηκε η κίνηση

από το Σουέζ

Σημαντική πτώση καταγραφεί η κίνηση πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, λόγω των επιθέσεων των Χούθι σε πλοία. Ειδικότερα, οι διελεύσεις πλοίων από τη Διώρυγα του Σουέζ και τα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ που παρέμεναν σταθερές από τις αρχές του 2023 έως και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, «πήραν την κάτω βόλτα» από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά, οπότε και άρχισαν  οι επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Office for National Statistics του Ηνωμένου Βασιλείου, την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, φέτος, οι διελεύσεις πλοίων ήταν κατά 66% μειωμένες σε ετήσια βάση. Την ίδια στιγμή έχει καταγραφεί άνοδος των πλοίων που πραγματοποιούν τον περίπλου της Αφρικής το 2024. Από 300 – 400 το 2022 και το μεγαλύτερο μέρος του 2023, σε 580 – 700 το 2024 (σε εβδομαδιαία βάση).

To Top