Η 8η Μαΐου 1945 αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στην παγκόσμια ιστορία, καθώς σηματοδοτεί το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη με την υπογραφή του γερμανικού συμφώνου παράδοσης.

Αυτή η ημέρα είναι γνωστή ως Ημέρα Νίκης στην Ευρώπη (Victory in Europe Day), ή απλώς V-E Day. Ωστόσο σε αρκετές χώρες γιορτάζεται την 9η Μαΐου λόγω του ότι η γερμανική παράδοση έγινε τη νύχτα της 8ης Μαΐου με αποτέλεσμα αφενός η είδηση να μεταδοθεί την επομένη αφετέρου στη Μόσχα ήταν ήδη περασμένα μεσάνυχτα και ξημέρωνε η 9η Μαΐου.

Η τελική υπογραφή της παράδοσης των Γερμανών πραγματοποιήθηκε από εκπροσώπους της ναζιστικής Γερμανίας και του Άξονα. Αυτή η διαδικασία ακολούθησε προηγούμενες συμφωνίες, στο πλαίσιο των οποίων καταδείχθηκε η αποφασιστικότητα για οριστική επίλυση και επίσημη αναγνώριση της επικράτησης των δυνάμεων του Άξονα.

Αυτή ιστορική στιγμή σήμανε το τέλος ενός αιματοβαμμένου και καταστροφικού πολέμου που ταλάνισε την Ευρώπη για σχεδόν έξι χρόνια. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος στοίχισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους, έφερε γενοκτονίες, μαζική χρήση βίας, συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άφησε πλήγματα σε εθνοτικές ομάδες, κοινότητες και υποδομές ενώ άλλαξε τον ρου της ιστορίας διαμορφώνοντας τον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα.

Πλήθος κόσμου γιορτάζει το τέλος του πολέμου στο Piccadilly Circus στο Λονδίνο, την Ημέρα της Νίκης (VE Day) στις 8 Μαΐου 1945

Η είδηση του τέλους του πολέμου έφερε ανακούφιση και χαρά σε εκατομμύρια ανθρώπους που είχαν βιώσει τις φριχτές συνέπειες ενός από τους πιο σφοδρούς πολέμους της ιστορίας. Οι εορτασμοί του κόσμου την Ημέρας της Νίκης στην Ευρώπη ήταν ένας συνδυασμός γιορτής, ανακούφισης, χαράς και φόρου τιμής τους πεσόντες.

Στις πόλεις, οι δρόμοι γέμισαν με εκατομμύρια ανθρώπους που πανηγύριζαν, ρίχνοντας λουλούδια και χαρτοπετσέτες στα στρατιωτικά οχήματα που περνούσαν. Τα σπίτια γέμισαν με τραγούδια και χορό και οι καμπάνες χτύπησαν για να γιορτάσουν την ελευθερία και την ειρήνη.

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

1821: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος νικά τις τουρκικές δυνάμεις υπό τον Ομέρ Βρυώνη στη Μάχη της Γραβιάς. Επαναστατικές κινήσεις γίνονται και στην Εύβοια.

1886: Το φαρμακείο «Jacobs’», στην Ατλάντα της Τζόρτζια, πουλά το πρώτο μπουκάλι Coca Cola ως σιρόπι για φαρμακευτικούς λόγους. Στην πρώτη του αυτή εμφάνιση, το μετέπειτα διάσημο αναψυκτικό περιέχει και ποσότητα κοκαΐνης.

1897: Λήγει με ταπεινωτική ήττα των Ελλήνων ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897. Το σχετικό πρωτόκολλο κατάπαυσης του πυρός υπογράφεται στο χωριό Ταράτσα της Λαμίας.

1898: Διεξάγονται οι πρώτοι αγώνες του ιταλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, της γνωστής σήμερα Serie A.

1912: Ιδρύεται η Paramount Pictures.

1926: Φτάνει ατμοπλοϊκώς στον Πειραιά προερχόμενος από την Τεργέστη, ο διάσημος μαέστρος και συνθέτης Ρίχαρντ Στράους για σειρά συναυλιών με την Ορχήστρα του «Συλλόγου Συναυλιών».

1936: Σε διαδήλωση καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη σκοτώνονται 12 και τραυματίζονται 282 διαδηλωτές εργάτες.

1945: Σηματοδοτείται το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, με την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας. Θα μείνει στην ιστορία ως η «Ημέρα της Νίκης».

Οι Γάλλοι γιορτάζουν την παράδοση της Γερμανίας στα Ηλύσια Πεδία, στο Παρίσι

1980: O Γεώργιος Ράλλης εκλέγεται νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με 88 ψήφους, έναντι 84 του Ευάγγελου Αβέρωφ. Ο Κερκυραίος πολιτικός θα διαδεχτεί στην πρωθυπουργία τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που έχει εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1980: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαιώνει την εξάλειψη της ευλογιάς.

1989: Η ένοπλη οργάνωση «17 Νοέμβρη» αποπειράται να δολοφονήσει με έκρηξη παγιδευμένου οχήματος, τον πρώην υπουργό, Γιώργο Πέτσο.

Γεννήσεις

Αυτοπροσωπογραφία, του Πολ Γκογκέν (Paul Gauguin) του 1889, που πέθανε σαν σήμερα το 1903

1828 – Ερρίκος Ντυνάν, Ελβετός επιχειρηματίας και ακτιβιστής, συνιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού

1884 – Χάρι Τρούμαν, 33ος πρόεδρος των ΗΠΑ

1886 – Δημήτριος Βέργος, Έλληνας αθλητής

1899 – Φρίντριχ Χάγιεκ, Αυστριακός οικονομολόγος και φιλόσοφος

1906 – Ρομπέρτο Ροσελίνι, Ιταλός σκηνοθέτης

1949 – Κιθ Τζάρετ, αμερικανός πιανίστας της τζαζ

1975 – Ενρίκε Ιγκλέσιας, Ισπανός τραγουδιστής

1977 – Θοδωρής Παπαλουκάς, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

Θάνατοι

1825 – Χρήστος «Αναγνώστης» Παπαγεωργίου (γνωστός ως Αναγνωσταράς), Έλληνας στρατηγός

1873 – Τζον Στιούαρτ Μιλ, Άγγλος φιλόσοφος

1880 – Γκουστάβ Φλομπέρ, Γάλλος συγγραφέας

1903 – Πολ Γκογκέν, Γάλλος ζωγράφος

1904 – Ίντγουιρντ Μάιμπριτζ, Άγγλος φωτογράφος

1936 – Όσβαλντ Σπένγκλερ, Γερμανός ιστορικός και φιλόσοφος

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο των Ωοθηκών
Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας)
Ώρα Μνήμης και Συμφιλίωσης για όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου