Αθλητικά

Γκαρμπαχόσα για FIBA και EuroLeague: “Θα θέλαμε μια εικοσαετή συμφωνία”

Γκαρμπαχόσα για FIBA και EuroLeague: "Θα θέλαμε μια εικοσαετή συμφωνία"

Ο Πρόεδρος τηςFIBA Europe, Χόρχε Γκαρμπαχόσα, μίλησε στην Dario AS και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην μακροχρόνια συμφωνία που προσδοκούν να συνάψουν με την EuroLeague για να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανάδειξή του σε Πρόεδρο της FIBA Europe, ο Χόρχε Γκαρμπαχόσα παραχώρησε συνέντευξη στην Diario AS. Ο Ισπανός ισχυρός άνδρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις συζητήσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάσκετ και την EuroLeague, τονίζοντας πως προσδοκούν να κατλήξουν σε μία 20ετή συμφωνία. Ακόμα, σημείωσε πως είναι δύσκολο να προκύψει η συγχώνευση του Basketball Champions League και του EuroCup την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

Μεταξύ άλλων ο κ. Γκαρμπαχόσα ανέφερε:

“Αν καταφέρουμε να ενοποιήσουμε τη δεύτερη βαθμίδα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, να τη συνδέσουμε με τα εθνικά πρωταθλήματα, αλλά και με την EuroLeague, θα υπάρξει ένα ποιοτικό άλμα. Δεν είναι απλό. Το θετικό είναι ότι το κλίμα δεν είναι πια τεταμένο. Συνεχίζουμε να συναντιόμαστε περιοδικά. Τώρα είναι απλώς θέμα έργου. Είμαι αισιόδοξος τώρα που η EuroLeague ανανέωσε τον CEO (σσ. Παούλιους Μοτιεγιούνα) και τον πρόεδρό της (σσ. Ντέγιαν Μποντιρόγκα) σε μακροπρόθεσμη βάση.

Θέλω να επιμείνω στην προσέγγιση ότι πρέπει να υπάρχει μια ανταμοιβή για όσους τα πηγαίνουν καλά και μια τιμωρία για εκείνους που τα πηγαίνουν άσχημα. Δείτε την περίπτωση της Τζιρόνα στο ποδόσφαιρο, η οποία έκανε εξαιρετική σεζόν και πρόκειται να πάει στο Champions League. Αυτό είναι το κλειδί για αυτούς, και για άλλους που βλέπουν ότι μπορούν επίσης να έχουν ένα τέτοιο επίτευγμα, δουλεύοντας σταδιακά προς αυτό.

Εάν δεν υπάρχει ο κίνδυνος του υποβιβασμού, έρχεται μια στιγμή που χάνονται οι φιλοδοξίες και οι επενδύσεις. Ο ανταγωνισμός χάνει την αξία του.

Πρέπει να φτάσουμε σε έναν οπαδό που δεν είναι μέρος του πυρήνα μας και που συγκινείται από το πάθος και τα αποτελέσματα. Και δεν αξίζει να χρησιμοποιήσουμε το NBA ως πρότυπο, γιατί το NBA είναι, στην πραγματικότητα, το πιο ανοιχτό σύστημα στον κόσμο. Όλοι ανταγωνίζονται κάτω από τις ίδιες οικονομικές συνθήκες και υπάρχει το Draft για την αναβίωση των χειρότερων ομάδων. Δεν είναι έτσι στην Ευρώπη. Είτε θα προωθήσουμε την ανταγωνιστικότητα με το όραμα και την παράδοσή μας, είτε θα χάσουμε την αξία μας.

Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό (σσ. τη συνένωση του BCL με το EuroCup), αλλά είναι μια περίπλοκη διαπραγμάτευση στον πυρήνα της. Είναι δύο διοργανώσεις με τα θετικά και τα αρνητικά τους. Το πρόβλημα είναι ότι είμαστε ήδη στα μισά του Μαΐου, οπότε για την επόμενη σεζόν δεν είναι αδύνατο, αλλά είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε συμφωνία, γιατί υπάρχουν πολύ περισσότερα πέρα από την EuroLeague. Υπάρχουν τα εγχώρια πρωταθλήματα και τα παράθυρα της FIBA.

Θα θέλαμε μια εικοσαετή συμφωνία. Αυτό είναι που αναζητούμε. Έχουμε σχέδιο μέχρι το 2031 και άλλο ένα μέχρι το 2041. Ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε. Μόλις η EuroLeague καθορίσει το πλάνο της, πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, στους αγώνες των εθνικών ομάδων, πουλήθηκαν 170.000 εισιτήρια στην Ευρώπη. Αυτό δεν είναι μόνο καλό για τη FIBA και τις εθνικές ομάδες, είναι θετικό για όλο το μπάσκετ. Είμαστε αλληλοσυνδεδεμένοι. Πρέπει να παρέχουμε ένα καλό προϊόν, χωρίς να εξαναγκάζουμε ούτε τους αθλητές, ούτε τους οπαδούς να κάνουν μια επιλογή”.

To Top