Την αμοιβαία βούληση για ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Κατάρ, ιδίως στους τομείς οικονομίας και επενδύσεων, επιβεβαίωσαν χθες, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Μητσοτάκης και Αλ Θάνι, με τον καταρινό εμίρη να πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του γραφείου του και τους υπουργούς Μεταφορών, Ενέργειας, Εμπορίου – Βιομηχανίας, Πολιτισμού, τον υφυπουργό Εξωτερικών, τον διευθυντή Σπουδών και Ερευνας και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αρχής Επενδύσεων του Κατάρ.
«Θα ήθελα να επισημάνω πόσο πολύ εκτιμούμε την εταιρική σχέση των δύο χωρών μας» τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τον εμίρη του Κατάρ, στον οποίο παρουσίασε εκτενώς το ευρύ φάσμα επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η Ελλάδα λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης. Πέραν των περιφερειακών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, στο επίκεντρο των διευρυμένων συνομιλιών (με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς των υπουργών Εξωτερικών, Αμυνας, Πολιτισμού, Νησιωτικής Πολιτικής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον ΥΦΥΠΕΞ Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη και τον επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη) ετέθησαν οι τομείς ενέργειας, πολιτισμού, οικονομίας και επενδύσεων με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, ενώ υπεγράφησαν και δύο νέες συμφωνίες: η Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας και το Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διεξαγωγή πολιτικών διαβουλεύσεων επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
Πυρά επαγγελματιών κατά τεκμαρτού εισοδήματος
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες με αίτημα την ακύρωση της απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ, που αφορά τον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και του χρόνου διενέργειας του ελέγχου. Η προσφυγή αυτή αποτελεί την πρώτη κίνηση, καθώς, όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών, θα ακολουθήσουν οι ενδικοφανείς προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ με τις οποίες θα προσβάλλονται τα ατομικά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων και στη συνέχεια προσφυγές ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών πρωτοδικείων.
Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Εξι δράσεις για την ενίσχυση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς εξήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης. Οι πρωτοβουλίες αφορούν την ενίσχυση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου, την επέκταση των επενδυτικών ευκαιριών και την ανάπτυξη του οικοσυστήματος για fintech και ESG, τη θέσπιση ενός δίκαιου και διαφανούς φορολογικού πλαισίου, τη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, την ενθάρρυνση της ζήτησης για επενδύσεις στις κεφαλαιαγορές, την επιτάχυνση και εμβάθυνση των προσπαθειών για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.
Από «κόσκινο» οι εφοριακοί
Την ώρα που η υπόθεση της ΔΟΥ Χαλκίδας ρίχνει βαριά σκιά στον φοροελεγκτικό μηχανισμό με απόφαση του Γιώργου Πιτσιλή προωθείται η σύσταση μιας ανεξάρτητης τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου που θα είναι αρμόδια να διασφαλίζει την ανεξαρτησία της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, που λειτουργεί ήδη στην ΑΑΔΕ. Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, από το 2017 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1.000 διαχειριστικοί και πειθαρχικοί έλεγχοι και 747 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης στελεχών της ΑΑΔΕ. Επίσης έχουν αξιολογηθεί 2.097 καταγγελίες προς τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΑΑΔΕ και έχουν διενεργηθεί 95 στοχευμένοι οικονομικοί και διαχειριστικοί έλεγχοι .
Αύξηση στις καταθέσεις
Μικρή αύξηση 1,3% καταγράφηκε στις καταθέσεις σε ετήσια βάση, με το συνολικό ποσό στα ταμεία των τραπεζών να ανέρχεται σε 197,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, αυξημένο κατά 135 εκατ. ευρώ από τον Μάρτιο. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αφορά τις καταθέσεις των νοικοκυριών που ανήλθαν σε 145,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 2,3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023 (περίπου 3 δισ.). Εξ αυτών, το 73% είναι καταθέσεις μιας ημέρας, με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. Την ίδια περίοδο, η συνολική χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τράπεζες και άλλους φορείς αυξήθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα, το υπόλοιπο της χρηματοδότησης έφτασε τα 191,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, μειωμένο κατά 815 εκατ. από τον Μάρτιο. Το μεγαλύτερο τμήμα των χρηματοδοτήσεων κατευθύνεται προς τις επιχειρήσεις, που καταγράφουν υπόλοιπο 75,7 δισ. ευρώ.
500 εκατ. ευρώ με 3,55%
Στο 3,55% διαμορφώθηκε η απόδοση των 6μηνων εντόκων γραμματίων στη χθεσινή δημοπρασία, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία της 24ης Απριλίου η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 3,69%. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,156 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,31 φορές. Εγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού (500 εκατ. ευρώ), καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 100 εκατ. ευρώ.
1 στους 2 με πτυχίο
Σχεδόν ένας στους δύο Ελληνες ηλικίας 25-34 ετών έχει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Με ποσοστό 44,5%, η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι του στόχου που έχει θέσει με ορίζοντα το 2030 η Ευρωπαϊκή Ενωση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (45% στην ηλικιακή ομάδα 25-34) και στη 14η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Παρά το ικανοποιητικό ποσοστό, τα στοιχεία δείχνουν πως ο μύθος που θέλει κάθε Ελληνα να έχει και από (τουλάχιστον) ένα πτυχίο τριτοβάθμιας δεν ισχύει. Το υψηλότερα ποσοστά καταγράφουν Ιρλανδία και Κύπρος, με 62,7% και 61,6% αντίστοιχα, ενώ 13 είναι συνολικά οι χώρες που έχουν πιάσει τον στόχο του 45%. Χαμηλά στη σχετική κατάταξη βρίσκονται, αντίθετα, Ρουμανία (22,5%), Ουγγαρία (29,4%) και Ιταλία (30,6%), ενώ σημειώνεται πως χαμηλό είναι το σχετικό ποσοστό και στη Γερμανία (38,4%).
Τελευταία Νέα
- Γαλλογερμανικός άξονας
- Πάθος
- Διπλό είδωλο στον σπασμένο καθρέφτη*