Ο βοηθός του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον πάγκο του Ολυμπιακού, Φραν Ρίκο, έδωσε συνέντευξη στην Ισπανία και μίλησε για την προσαρμογή του στην Ελλάδα, τον προπονητή των “ερυθρόλευκων” ως προσωπικότητα και την τρέλα που επικράτησε στον Πειραιά μετά την κατάκτηση του Conference League.
Ο άμεσος βοηθός του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον Ολυμπιακό, Φραν Ρίκο, παραχώρησε συνέντευξη σε Μέσο της Ισπανίας, με τον 36χρονο να μιλάει για την υπόσχεση που κράτησε ο Βάσκος τεχνικός των “ερυθρόλευκων”, την τρομερή ατάκα που φώναζε εκστασιασμένος ο “Μέντι” μετά την κατάκτηση του Conference League, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην τρέλα που επικρατούσε στους πανηγυρισμούς σε όλον τον Πειραιά.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Φραν Ρίκο
Για το εάν γιόρτασαν την κατάκτηση του Conference League όπως άρμοζε στην περίσταση: “Όντας στην Αθήνα, τα δύο τρίτα του κόσμου στις κερκίδες της OPAP Arena ήταν φίλαθλοι του Ολυμπιακού. Με την παράταση, το παιχνίδι τελείωσε πολύ αργά. Μείναμε για πολλή ώρα στο γήπεδο, μαζί με τις οικογένειες, βγάζοντας φωτογραφίες με το τρόπαιο.
Φύγαμε με ένα ανοιχτό λεωφορείο προς το δημαρχείο του Περαιά. Έπρεπε να σκύβουμε για να αποφύγουμε να χτυπήσουμε τα κλαδιά και τις γέφυρες. Ο τρίτος μας τερματοφύλακας, ο Παπαδούδης, συγκρούστηκε με ένα από αυτά. Έπρεπε να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο και του έκαναν επτά ράμματα στο μέτωπο. Έχασε τους πανηγυρισμούς.
Στην πλατεία (σ.σ. Κοραή) επικρατούσε τρέλα με τον κόσμο και τις φωτοβολίδες. Φτάσαμε στο γήπεδό μας στις έξι το πρωί, με οικογένειες να μας περιμένουν. Εδώ οι εορτασμοί γίνονται όλοι μαζί. Ήρθαν οι γονείς μου, η γυναίκα μου με τα δύο μου παιδιά, οι νονοί μου και δύο φίλοι μου”.
“Να ζήσει η μάνα που σας γέννησε εσάς τους Έλληνες” φώναζε ο Μεντιλίμπαρ στους πανηγυρισμούς. Πώς προσαρμόστηκε;: “Δεν είχα εργαστεί ποτέ στο εξωτερικό και ο Μεντελίμπαρ δεν είχε προπονήσει ποτέ επίσης. Τα αγγλικά μας δεν ήταν αρκετά καλά. Ανησυχήσαμε λίγο, αλλά στην ομάδα υπάρχουν Αργεντινοί, Πορτογάλοι, Ισπανοί και ακόμη και Έλληνες που καταλαβαίνουν ισπανικά. Δεν ήταν και τόσο δύσκολο, αν και έχουμε έναν μεταφραστή όλη την ημέρα δίπλα στον “Μέντι”.
Για το τι του τράβηξε περισσότερο την προσοχή αυτούς τους μήνες σχετικά με το ελληνικό ποδόσφαιρο: “Το ότι δεν αφήνουν τους φιλοξενούμενους οπαδούς να πηγαίνουν στους εκτός έδρας αγώνες. Το έχουν απαγορεύσει. Και ότι, όταν παίζουμε με ομάδες της κορυφής, δεν έρχονται Έλληνες διαιτητές να σφυρίξουν, φέρνουν ξένους”.
Για το πώς τα πάει καλά με έναν προπονητή άλλης γενιάς όπως ο Μεντιλιμπάρ: “Όταν μας απέλυσαν από τη Σεβίλλη, που ήταν η πρώτη μου εμπειρία ως βοηθός του, μίλησα μαζί του. Του ζήτησα να μην αισθάνεται κανενός είδους δέσμευση. Μου είπε ότι στον επόμενο σύλλογο που θα τον καλούσε θα με υπολόγιζε. Τον Δεκέμβριο ο Ολυμπιακός μας προσέγγισε και κουβεντιάσαμε για λίγο, αν και δεν έγινε μέχρι τον Φεβρουάριο.
Ο Μεντιλίμπαρ πηγαίνει περισσότερο στα πράσινα, όπως λέει, λόγω των όσων μεταδίδονται στο γήπεδο. Είναι πολύ λαϊκός και αποστρέφεται τους υπολογιστές και τα δεδομένα. Πάντα τις ημέρες των αγώνων έδινε ομιλίες για τακτικά θέματα χωρίς βίντεο. Και εδώ το καθιερώσαμε έτσι ώστε ο ποδοσφαιριστής, λόγω γλωσσικών προβλημάτων, να μπορεί να το δει πιο καθαρά”.
Για το εάν θα ήθελε κάποια στιγμή να είναι ο ίδιος πρώτος προπονητής: “Είμαι στο επίπεδο του βοηθού προπονητή μόλις για έναν χρόνο. Μεταξύ των καθηκόντων μου είναι οι στατικές φάσεις τόσο στο κομμάτι της επίθεσης, όσο και της άμυνας. Ήταν μια πρόκληση για μένα, που προέρχομαι από ένα αθλητικό πεδίο. Νιώθω πολύ άνετα γύρω από τους παίκτες και τα ματς. Περισσότερο απ’ ό,τι στα γραφεία. Πρέπει να συνεχίσω να μαθαίνω, θα ήθελα να συνεχίσω με τον Μεντιλίμπαρ για χρόνια. Και ξέρω ότι το μικρόβιο του προπονητή θα με τσιμπήσει κάποια στιγμή”.
Για το εάν θα συνεχίσει να βρίσκεται και τη νέα χρονιά στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό: “Ναι, ανανεώσαμε για μια ακόμη σεζόν. Θα φέρω την οικογένειά μου. Τα παιδιά μου είχαν περάσει ενάμιση μήνα σε σχολείο στη Σεβίλλη. Όταν μας έδιωξαν, τα πήγαμε στο σχολείο του Πορτόνοβο. Το να τα φέρουμε στην Ελλάδα, την τρίτη αλλαγή μέσα σε ένα χρόνο, ήταν μια ταλαιπωρία. Τον Αύγουστο θα πάει όλη η οικογένεια. Τα χρειάζομαι κοντά μου”.