Οικονομία

Χρέος: Στα “σκαριά” νέα εξαγορά ακριβών δανείων 8 δισεκ. ευρώ

Η οικονομία μας υπεραποδίδει σημαντικά σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Το χρέος μας βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Για μια χώρα που ήταν για πολύ, πολύ καιρό το «μαύρο πρόβατο» της ευρωζώνης, όλα αυτά φανερώνουν σημαντική πρόοδο, κατά την άποψή μου” ανέφερε μιλώντας την τηλεόραση του Bloomberg και στον δημοσιογράφο Tom Mackenzie ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας τον τόνο για μια νέα πρόωρη αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων ύψους 8 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο.

Αυτά, τα 8 δισ ευρώ, που μάλιστα ανέφερε και ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, είναι οι ετήσιες αποπληρωμές ύψους 2,645 δισ. ευρώ για τα έτη 2026-2028. Έτσι, πρακτικά από τα 39,540 δισ ευρώ των υπολοίπων χρωστούμενων από το 1ο Μνημόνιο, θα μείνουν 31,5 δισ ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα δάνεια από το πρώτο μνημόνιο ανέρχονται σε 52,9 δις. ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως τα 2040 και με επιτόκιο euribor 3 μηνών + 0,5%, γεγονός που τα καθιστά ακριβά καθώς το euribor 3μηνου είναι 3,743%.

Έτσι, με  βάση πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) το Σεπτέμβριο να υποβληθεί το σχετικό αίτημα στον ESM για τη λήψη ειδικής δάνειας, ώστε μέρος της εξαγοράς να πραγματοποιηθεί με χρήματα από το “πυρήνα” των διαθεσίμων που ανέρχονται σε 15,8 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα 5 δισ. ευρώ, που θα καταβληθούν έως το τέλος του χρόνου, προέρχονται από τον πυρήνα του “μαξιλαριού”, που ήταν διαθέσιμο για ώρες δύσκολες, ενώ τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ θα καταβληθούν τον Δεκέμβριο του 2025. Συνολικά το “μαξιλάρι” σήμερα  φτάνει στα 36,1 δις. ευρώ.

Ήδη, το προηγούμενο διάστημα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξέτασαν το όλο ζήτημα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Πιερ Γκρεμένια, καθώς το ποσό αυτό από τον πυρήνα του“μαξιλαριου” αφορά ποσό που είχε λάβει η Ελλάδα το 2018 στο πλαίσιο της συμφωνίας για το χρέος ώστε να μπορεί να δανείζεται φθηνότερα από τις αγορές.

Η επενδυτική βαθμίδα

Ουσιαστικά η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας επιτρέπει τέτοιες κινήσεις για “σβήσιμο” των ακριβών δανείων, με τη χρήση του μεγάλου κουμπαρά που χτίστηκε τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, πέρα από το “σήμα” για την πορεία “σε ράγες” της χώρας, η κίνηση αυτή προσφέρει όφελος  γύρω στα 150 εκ ευρώ από τα χρηματοοικονομικά κόστη.

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2022 το ελληνικό κράτος έσβησε από τον χάρτη το πρώτο γραμμάτιο από το ευρωπαϊκό δάνειο του GLF ύψους 2,645 δισ. ευρώ, ακολούθησε μία ακόμη πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 5,29 δισ. ευρώ από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης που κανονικά έπρεπε να πληρωθούν φέτος και του χρόνου με αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά το βάρος αυτών των υποχρεώσεων. Επίσης από τον Απρίλιο του 2022 έχουν έφυγαν και οι οφειλές προς το ΔΝΤ.

Παράλληλα όμως, με αυτές τις κινήσεις, κι εν όψει του πλάνου σχέσεων με τις αγορές, ο ΟΔΔΗΧ και ο επικεφαλής του, ο πολύπειρος Δημήτρης Τσάκωνας, έχει συνεχείς παρουσιάσεις σε επενδυτές στην Ευρώπη, με στόχο την ενημέρωσή τους, για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την στρατηγική απομείωσης του δημόσιου χρέους.

To Top