Οικονομία

Η Ελλάδα χάνει δισεκατομμύρια από τον Συνεδριακό Τουρισμό – Ζητούν κρατική στήριξη οι διοργανωτές

Τουλάχιστον 30 χρόνια οι διοργανωτές συνεδρίων στη χώρα μας ζητούν στήριξη. Ο συνεδριακός τουρισμός συνεχίζει να αντιμετωπίζεται από την επίσημη πολιτεία ως μια ακόμη μορφή «εναλλακτικού» τουρισμού, παρόλο που παράγει τεράστια ποσά σε εισόδημα και αποτελεί πράγματι έναν τομέα που συμβάλει καθοριστικά στο εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και μάλιστα εκτός της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO & DES), τα πράγματα που ειπώθηκαν δεν διέφεραν σχεδόν καθόλου από αυτά που υποστηρίζουν και ζητούν τώρα και δεκαετίες. Η Αθήνα παραμένει ιστορικά η μόνη πρωτεύουσα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει αυτόνομο, μεγάλο συνεδριακό κέντρο, η χώρα εξακολουθεί να μην είναι ανταγωνιστική σε οικονομικά κίνητρα που δίδουν άλλες χώρες προκειμένου να διοργανώσουν συνέδρια και events, διατηρεί νόμους που φτιάχτηκαν για να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα προβλήματα, κ.α.

Τόνια Αλεξάνδρου - Γενική Γραμματέας του HAPCO & DES

Τόνια Αλεξάνδρου – Γενική Γραμματέας του HAPCO & DES

Αυτό που έχει αλλάξει, είναι η δημοφιλία της Ελλάδας, καθώς η ζήτηση που έχει η χώρα για διεθνείς διοργανώσεις είναι μεγάλη. Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαμε να φιλοξενούμε τα τριπλάσια events και να κερδίζουμε τα διπλάσια χρήματα.

Πόσα χρήματα αποφέρει ο συνεδριακός τουρισμός

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του HAPCO, ο κλάδος του Συνεδριακού Τουρισμού και των Events στην Ελλάδα συμβάλλει σήμερα κατ΄ εκτίμηση με περισσότερο από 2,5 δις στην εθνική οικονομία, ποσό που δύναται μεσοπρόθεσμα υπό προϋποθέσεις να διπλασιασθεί. Οι εκπρόσωποι του τόνισαν, ότι, διεθνώς οι προοπτικές είναι εξαιρετικά ευοίωνες αυτή την περίοδο και αν και εφόσον η πολιτεία ενσκήψει στην επίλυση ζωτικής σημασίας θεμάτων για τον κλάδο, διανοίγονται εξαιρετικές προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό και συνακόλουθα για την οικονομία της χώρας. Όπως αναφέρθηκε, ετησίως η χώρα μας χάνει περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά συνέδρια και περισσότερα από 100 εταιρικά / corporate events. Ουσιαστικά έχουμε απώλειες περισσότερων από 100.000 συνεδριακών επισκεπτών το χρόνο και πλέον των 50.000 επισκεπτών εταιρικών / corporate events ετησίως.

Πόσα χρήματα χάνει η Ελλάδα

Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία κατ΄ έτος στην Ελλάδα χάνεται ο τριπλάσιος τζίρος που θα μπορούσε να επιτευχθεί για τα διεθνή επιστημονικά συνέδρια και αντίστοιχα ο τριπλάσιος τζίρος που θα μπορούσε να επιτευχθεί για τα εταιρικά / corporate events. Ο κλάδος διαθέτει δυναμική που σε τζίρο δύναται να αγγίξει ακόμα και τα 6,5 δις δολάρια. Επίσης όπως καταγράφηκε στα αποτελέσματα της ICCA (International Congress and Convention Association) που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, η Αθήνα διατηρεί τη δυναμική της μεταξύ των σημαντικότερων συνεδριακών πόλεων, ενώ η Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε εντυπωσιακή άνοδο.

Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται για το 2023 στη 16η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, από τη 13η το 2022 και αντίστοιχα στην 11η θέση στην Ευρώπη το 2023, από τη 10η το 2022. Η Αθήνα κατέχει την 15η θέση για το 2023, από την 8η θέση το 2022 και αντίστοιχα στην 11η θέση στην Ευρώπη το 2023, από 8η το 2022. Τέλος, η Θεσσαλονίκη ανέβηκε στην 42η θέση στον κόσμο το 2023, από 78η το 2022 και αντίστοιχα στην 26η στην Ευρώπη το 2023, από 51η το 2022.

Σίσσυ Λυγνού - Πρόεδρος HAPCO & DES

2. Σίσσυ Λυγνού – Πρόεδρος HAPCO & DES

Η πρόεδρος του HAPCO & DES κα Σίσσυ Λυγνού σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται για τον κλάδο τόνισε: «Ο κλάδος των συνεδρίων και εκδηλώσεων δίνει τη λύση στην εποχικότητα και στον ποιοτικό τουρισμό. Ο χώρος οφείλει να υποστηριχθεί και να πλαισιωθεί από εθνική στρατηγική και στοχευμένη προβολή και σύμφωνα με το σχέδιο που έχουμε καταθέσει προς την πολιτεία. Είναι γεγονός ότι πλέον λόγω της έλλειψης των υποδομών αλλά και διαθεσιμότητας η χώρα μας χάνει έσοδα από Συνέδρια και Events που αγγίζουν ετησίως τουλάχιστον το 1 δις ευρώ».

Τι ζητά ο HAPCO από την πολιτεία

Ανάμεσα στα κύρια αιτήματα του HAPCO & DES προς την πολιτεία είναι η στοχευμένη προβολή και η δημιουργία ειδικής καμπάνιας της συνεδριακής Ελλάδας. Οι ίδιοι ζητούν οργανωμένο σχέδιο προβολής σε εθνικό επίπεδο – και σε ό,τι αφορά στις διεθνείς συνεδριακές εκθέσεις, όπου η εικόνα της χώρας μπορεί να είναι πολύ καλύτερη.

Επανέλαβαν δε, το πάγιο από δεκαετίες αίτημα τους για κατασκευή και λειτουργία ευέλικτου και βιώσιμου Συνεδριακού Κέντρου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει διεθνές συνέδριο με χωρητικότητα 6.000 ατόμων και άνω. Ακόμη, ζητούν την ανάπτυξη υποδομών για κοινωνικές εκδηλώσεις και events άνω των 1.500 ατόμων, καθώς και την ευελιξία των αρμοδίων φορέων στην χρήση των ιστορικών τόπων για events.

Επιστροφή ΦΠΑ όπως σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες

Οι διοργανωτές συνεδρίων της χώρας μας ζητούν από την πολιτεία να επιτρέψει την επιστροφή του ΦΠΑ για εκδηλώσεις συνδέσμων και εταιρειών του εξωτερικού. Σε χώρες όπως η Ισπανία, ο ΦΠΑ επιστρέφεται ως bonus στις ξένες εταιρείες που διοργανώνουν στις χώρες τους εκδηλώσεις. Επιπλέον, επισημάνθηκε η ανάγκη για δημιουργία Εθνικού Convention Bureau, αλλά και Μητρώου Συνεδρίων που είναι απαραίτητο για την δημιουργία έγκυρων στατιστικών στοιχείων, που θα αναδεικνύουν τη δυναμική του κλάδου. Σημειώνεται ότι Μητρώο διαθέτουν πολλές ευρωπαϊκές ανταγωνιστικές χώρες.

Ένα ακόμη θέμα που έδωσαν μεγάλη έμφαση οι εκπρόσωποι του κλάδου ήταν η ανάγκη η πολιτεία να ρυθμίσει τις τιμές διαμονής για εθνικά και διεθνή συνέδρια. Συγκεκριμένα ζήτησαν την αύξηση του ορίου τιμής διαμονής ΕΟΦ/ΣΦΕΕ από το μέγιστο όριο των 150 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Τέλος, επεσήμαναν την ανάγκη για αναβάθμιση της Τουριστική εκπαίδευσης και της στοχευμένης εκπαίδευσης για event management, αλλά και την κρατική υποστήριξη στη διεκδίκηση διεθνών συνεδρίων και διοργανώσεων για τη χώρα.

To Top