Οικονομία

 Φορολογικές δηλώσεις: “Βροχή” οι υπενθυμίσεις

“Βροχή” πέφτουν οι υπενθυμίσεις της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις καθώς πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2023.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΑΑΔΕ σε μήνυμά της που στέλνει τις τελευταίες ώρες στους φορολογούμενους, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου, θα πρέπει να έχει υποβληθεί η δήλωση.

Σημειώνει, δε, ότι ο φορολογούμενος/η μπορεί να υποβάλετε τη δήλωσή σας μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση ΦΕΦΠ (Ε1-Ε2-Ε3) > Είσοδος στην εφαρμογή > «ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΟΥΣ 2024».

Το ΙΒΑΝ

Επίσης η ΑΑΔΕ ενημερώνει για την ανάγκη επικαιροποίησης των στοιχείων επικοινωνίας και ειδικά ενός ενεργού ΙΒΑΝ για την άμεση πίστωση τυχόν επιστροφών φόρου.

Πριν την οριστικοποίηση της δήλωσής σας, παρακαλούμε να επικαιροποιήσετε, αν είναι αναγκαίο, τα στοιχεία επικοινωνίας σας (όπως τηλέφωνα, email, διεύθυνση), καθώς και τον ενεργό σας ΙΒΑΝ, ώστε να μπορείτε να λαμβάνετε άμεσα ποσά επιστροφής που τυχόν δικαιούστε. Η ενημέρωση των στοιχείων σας γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία, όπου επιλέγετε το πεδίο που θέλετε να επικαιροποιήσετε.

Για περισσότερες διευκρινίσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, στο τηλέφωνο (+30) 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 – 17:00” σημειώνει η ΑΑΔε και προσθέτει ότι σε περίπτωση “που έχετε ήδη υποβάλει τη δήλωσή σας ή δεν έχετε σχετική υποχρέωση, παρακαλούμε αγνοήστε το παρόν μήνυμα“.

Τέλος, αναφέρει ότι στην εφαρμογή myAADEapp μπορεί καθένας και κάθε μια να δει και να αποθηκεύσει την δήλωσή του και το εκκαθαριστικό του.

Με αργό ρυθμό

Η ΑΑΔΕ, ουσιαστικά, στέλνει το σχετικό “σήμα” μια και 2 στους 3 φορολογούμενους δεν έχουν ακόμα καταθέσει τη δήλωσή τους.  Πιο συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί 2,767 εκατομμύρια δηλώσεις Ε1 και μένουν άλλες 3,7 περίπου εκατομμύρια, που θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 26 Ιουλίου.

Σημειώνεται, πάντως, ότι περίπου 1,3 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι, εφόσον έχουν εισοδήματα, μόνο, από συντάξεις και μισθούς, έχουν ήδη αναρτημένη και προσυμπληρωμένη τη δήλωσή τους. Θα γίνει, δε, αυτόματα, η υποβολή της την 2α Ιουλίου από την ΑΑΔΕ, εάν ωστόσο δεν “πατήσουν το κουμπί” οι ίδιες και οι ίδιες.

Βέβαια, καλό είναι, να ελέγξουν και οι ίδιοι τα σχετικά στοιχεία ώστε να δουν εάν όλα είναι σωστά, όπως για παράδειγμα εάν έχουν εμφανιστεί σωστά στον κωδικό 049 οι δαπάνες που έκαναν με τραπεζικά μέσα πληρωμής, ή αν θα πρέπει να τα συμπληρώσουν χειρόγραφα οι ίδιοι, ώστε να αποφύγουν πρόστιμα της τάξεως των 300 ή 400 ευρώ για κάποιους μισθωτούς ή συνταξιούχους, για τις δαπάνες που τυχόν λείπουν.

Την ίδια ώρα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες φαίνεται να σπεύδουν να καταθέσουν τη δήλωσή τους, καθώς 404.001 “έχουν πατήσει το κουμπί”.

Με τα ως τώρα δεδομένα υποβολών οι υπόχρεοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο σχεδόν 1 δισ. ευρώ, ήτοι, κατά μέσο όρο 1.250 ευρώ , per capita.

To Top