Οι νέες τεχνολογίες και ειδικά η ανάλυση δεδομένων και η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) επιστρατεύονται στο “κυνήγι” αδήλωτων κολυμβητικών δεξαμενών, που συχνά, εφόσον, δεν έχουν καταγραφεί επίσημα στα σχετικά κρατικά “κατάστιχα” π.χ. κτηματολόγιο είναι η “άκρη του νήματος” για αποκάλυψη παράνομου πλούτου.
Έτσι, με την αξιοποίηση των διαθέσιμων δεδομένων από φορολογικές δηλώσεις, μέσω διασταυρώσεων των στοιχείων για τις πισίνες, στόχος είναι να εντοπιστούν οι φορολογούμενοι που έχουν στη κατοχή τους πισίνες αλλά δεν τις εμφανίζουν στην εφορία, είτε γιατί δεν έχουν άδεια, είτε για να “κρύψουν” το τεκμήριο διαβίωσης, να αποφύγουν τον ΕΝΦΙΑ κτλ.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, την περασμένη Πέμπτη, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο διεθνές συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, στο Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης η φορολογική αρχή δημιούργησε ένα μοντέλο, έναν ειδικό αλγόριθμο, που σαρώνοντας περιοχές, εντοπίζει τα σημεία όπου εμφανίζεται το χρώμα μπλε, που πιθανόν να δίνει “στίγμα” για πισίνα.
Έτσι, με μεγάλο ποσοστό ακρίβειας έγινε εφικτό να “ξεκαθαρίσουν” πιθανοί “στόχοι”, κάτι απαραίτητο για να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της όλης επιχείρησης, που περιλαμβάνει διασταυρώσεις με τα δεδομένα του Ε9 και του Κτηματολογίου. Ουσιαστικά, θα αντιστοιχιστούν ένα προς ένα τα ακίνητα με τους ιδιοκτήτες τους, με βάση τους Κωδικούς Αριθμούς (ΚΑΕΚ), όπως τα έχουν δηλώσει οι ίδιοι στο Κτηματολόγιο.
Τα πρόστιμα
Πάντως, ο “πέλεκυς” της ΑΑΔΕ θα είναι βαρύς εφόσον κάποιος ή κάποια πιαστεί στα … πράσα. Κατ΄ αρχήν υπάρχει αναδρομικότητα καθώς ο έχων ή η έχουσα πισίνα αδήλωτη θα κληθεί να πληρώσει φόρους και πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν έως και για 10 χρόνια πίσω. Σημειώνεται, ότι στις φορολογικές δηλώσεις του 2023, 22.623 φορολογούμενοι κατέθεσαν ότι έχουν εξωτερική πισίνα στο σπίτι τους, ενώ 345 φυσικά πρόσωπα εμφανίζονται να διαθέτουν εσωτερικές δεξαμενές κολύμβησης στις κατοικίες τους.
Εκεί, βέβαια, “κρύβεται” κι ένα άλλο δύσκολο σημείο. Δηλαδή, το πώς θα γίνει εφικτή η αποκάλυψη πιθανόν αδήλωτων εσωτερικών κολυμβητικών δεξαμενών. Εκεί η “σάρωση” αεροφωτογραφιών με χρήση ΑΙ δε δίνει αποτέλεσμα, ωστόσο η αξιοποίηση δεδομένων από καταναλώσεις ύδατος ή ο έλεγχος για δηλωμένες γεωτρήσεις ενδεχόμενα να φέρει αποτέλεσμα.
Τεκμήριο διαβίωσης οι πισίνες
Να σημειωθεί ότι με βάση τα ισχύοντα, οι πισίνες επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ καθώς θεωρούνται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας και έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις αποθήκες και τα πάρκινγκ. Επίσης, προσμετρούνται στα τεκμήρια διαβίωσης και μάλιστα από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο, κάτι που ισχύει και για τις κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα κατοικιών.
Πιο συγκεκριμένα το τεκμήριο διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:
– Σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα εξήντα 60 τετραγωνικά μέτρα και
-Σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.
Το τεκμήριο εφαρμόζεται και όταν η δεξαμενή είναι συναρμολογούμενη αφού ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση, ενώ όταν πρόκειται για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης, τα ποσά διπλασιάζονται. Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για τις δεξαμενές κολύμβησης υπολογίζεται για όλο το έτος χωρίς να περιορίζεται σε μήνες χρήσης είτε πρόκειται για κύρια κατοικία είτε για δευτερεύουσα.
Προκειμένου για κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα πολυκατοικιών, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές των ακινήτων με βάση τα χιλιοστά κάθε διαμερίσματος στο οικόπεδο.
Όσον αφορά στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης τόσο για τις εσωτερικές πισίνες όσο και τις εξωτερικές ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.