Η άνοδος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν σε πρώτο κόμμα στις γαλλικές εκλογές της Κυριακής συνδέεται με την ανάδυση μιας ισχυρής συντηρητικής μηχανής μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζεται από τον δισεκατομμυριούχο Βενσάν Μπολορέ, που χαρακτηρίζεται ως ο Μέρντοχ της Γαλλίας.

Οι πλατφόρμες που ελέγχει η οικογένεια Μπολορέ μέσω της Vivendi, της γαλλικής αυτοκρατορίας των μέσων ενημέρωσης, έχουν προσελκύσει ένα αυξανόμενο ακροατήριο εστιάζοντας στα ακροδεξιά ζητήματα που πρεσβεύει η Λεπέν και το κόμμα της, δηλαδή την εγκληματικότητα και τη μετανάστευση. Έτσι κατάφεραν να στρέψουν την προσοχή του κοινού σε αυτά τα ζητήματα, αναφέρουν ακαδημαϊκοί ου έχουν μελετήσει το κίνημα του Εθνικού Συναγερμού και τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το «Bloomberg».

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί, σε ποιο βαθμό η άνοδος της Λεπέν οφείλεται στην κάλυψη από τα μέσα του Μπολορέ, καθώς και οι δύο μπορεί να επωφελήθηκαν από την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων. Αλλά αυτό που είναι σαφές, λένε οι ακαδημαϊκοί, είναι ότι το τηλεοπτικό κανάλι CNews της Vivendi και τα ραδιοφωνικά και έντυπα μέσα έχουν εξομαλύνει και ενισχύσει το πολιτικό της μήνυμα, αν και προειδοποιούν ότι είναι δύσκολο να γίνει άμεση σύνδεση μεταξύ του περιεχομένου και της συμπεριφοράς των ψηφοφόρων.

«Η επιλογή των καλεσμένων και ο τρόπος διαμόρφωσης του περιεχομένου μπορεί να χρησιμεύσει για τη νομιμοποίηση ενός συγκεκριμένου οράματος για τον κόσμο», αναφέρει στο πρακτορείο, ερευνήτρια στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales που μελετά την ακροδεξιά.

Η οικογένεια Μπολορέ

Ο πρόεδρος της Vivendi και γιος του Βενσάν, Γιανίκ Μπολορέ, 44 ετών, απορρίπτει την άποψη ότι ο πατέρας του προωθεί ακροδεξιές πολιτικές, λέγοντας σε συνέντευξή του στο περιθώριο του συνεδρίου Cannes Lions τον Ιούνιο ότι είναι «χριστιανοδημοκράτης». Ο νεότερος Μπολορέ απέκρουσε ένα δημοσίευμα της Le Monde ότι ο πατέρας του έβαλε άμεσα το χέρι του στη διάσπαση του κύριου συντηρητικού κόμματος σχετικά με το αν θα ενώσει τις δυνάμεις του με τη Λεπέν. «Δεν ξέρω με ποιους συναντάται, αλλά δεν κινεί τα νήματα σε τίποτα και δεν πιέζει το ένα ή το άλλο κόμμα», δήλωσε ο Γιανίκ και πρόσθεσε: «Δεν είναι ακροδεξιός».

Παρόλα αυτά, τις από τότε που ο Μακρόν προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές, τα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τον Μπολορέ κινητοποιήθηκαν πιο έντονα σε όλες τις πλατφόρμες. Το εξώφυλλο στην εβδομαδιαία κυριακάτικη εφημερίδα Le Journal du Dimanche, ή JDD -την οποία ο όμιλος απέκτησε πέρυσι- περιείχε μια φιλική συνέντευξη με τον πρόεδρο του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, με τίτλο «Η φιλοδοξία μου για τη Γαλλία». Αποσπάσματα από τη συνέντευξη αναπαράχθηκαν από το CNews και τον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Αντίστοιχα, ο σταρ – παρουσιαστής του talk show στο κανάλι C8 της Vivendi, Σιρίλ Χανουνά, ανέλαβε μια ειδική καθημερινή δίωρη πολιτική εκπομπή στο ραδιόφωνο Europe 1 του ομίλου. Στο CNews, ένας παρουσιαστής εξήρε την πλατφόρμα του Εθνικού Συναγερμού που παραχωρεί το τεκμήριο αυτοάμυνας στους αστυνομικούς.

Τα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τον Μπολορέ είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της δημοτικότητας του κόμματος της Λεπέν, δήλωσε ο Julien Labarre, συγγραφέας μελέτης στο CNews που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το CNews προσελκύει τηλεθεατές -ακόμη και αν παρακολουθούν μόνο μία φορά την εβδομάδα- οι οποίοι είναι πολύ πιο πιθανό να είναι ψηφοφόροι του Εθνικού Συναγερμού. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ως το πιο δεξιό από όλα τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης και το πιο υποστηρικτικό των ακροδεξιών υποψηφίων, το CNews είναι άμεσα συγκρίσιμο με το Fox News της των ΗΠΑ, που ελέγχεται από τον Ρούπερτ Μέρντοχ.