Οικονομία

Αντίστροφη μέτρηση για τις θερινές εκπτώσεις – Τα “SOS” για τους καταναλωτές

Oι φετινές θερινές εκπτώσεις,  σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 του Ν. 4177/2013, ξεκινούν τη Δευτέρα 8 Ιουλίου και ολοκληρώνονται το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024, σύμφωνα με την ενημέρωση που δίνει το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής.

Με βάση τον ισχύοντα νόμο, όπως αναφέρεται, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά στις 14 Ιουλίου, την πρώτη Κυριακή της περιόδου των εκπτώσεων, με το πλαίσιο ωραρίου να καθορίζεται από 11.00 έως 20.00. Σχετικά με την αμοιβή του προσωπικού την Κυριακή, η νομοθεσία προβλέπει ότι εάν η εργασία του προσωπικού περιοριστεί μέχρι 5 ώρες οι εργοδότες δεν έχουν υποχρέωση να χορηγήσουν άλλη ημέρα ανάπαυσης, οφείλουν όμως να καταβάλουν τα αντίστοιχα ωρομίσθια για την παρασχεθείσα εργασία με προσαύξηση 75%.

Τα σημεία αιχμής

Οι εμπορικές επιχειρήσεις της λιανικής θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο θα προβάλλουν τη μειωμένη τιμή, η οποία πρέπει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να είναι υπολογισμένη με απόλυτη ακρίβεια. Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής, πρέπει να υποδεικνύεται και να αποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή, που εφάρμοζε το κατάστημα για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της έκπτωσης. Οι δύο αναγραφόμενες τιμές, αρχική και τελική, πρέπει να αποτυπώνονται υποχρεωτικά, βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας περί ανακοινώσεων μείωσης της τιμής, σύμφωνα με την ΥΑ 35935/13-4-2023 που ορίζει την εφαρμογή περί αναγραφής της νέας χαμηλότερης τιμής μαζί με τη προγενέστερη υψηλότερη τιμή. Η προηγούμενη τιμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαγραμμένη μορφή ενώ, παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά, είτε η μείωση συγκεκριμένου ποσού, είτε το ποσοστό έκπτωσης.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην πρόσφατη τροποποίηση του Ν. 2251/1994 όπου, με τη προσθήκη του άρθρου 9, διευκρινίζεται πως, εάν η επιχείρηση προβεί σε διαδοχική μείωση τιμών, μπορεί να κρατήσει την αρχική διαγραφόμενη τιμή έως 60 ημέρες. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής: «Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο προμηθευτής για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο προμηθευτής κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο προμηθευτής στο χρονικό διάστημα που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Αν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 60 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών».

Το Π.Ε.Σ.Α. συνιστά στον εμπορικό κόσμο να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των διατάξεων περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι υπερβολικά μεγάλες. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με το άρθρο 21 Ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχθεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

Σχετικό Άρθρο

Οικονομία

Πρόωρες εκπτώσεις επειδή… “λεφτά δεν υπάρχουν”

Κορκίδης: “Με καλούς οιωνούς ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις στην Αττική”

Με αφορμή την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εκφράζω την πεποίθησή μου πως, οι καλοκαιρινές εκπτώσεις θα δώσουν την ευκαιρία αφενός στους καταναλωτές, με τον βεβαρημένο οικογενειακό κορβανά, μέσα από μια μεγάλη ποικιλία καταναλωτικών αγαθών που, κατά παράδοση, προωθούνται σε χαμηλές τιμές να κάνουν έξυπνες αγορές, αλλά και αφετέρου, στις εμπορικές επιχειρήσεις να ρευστοποιήσουν τα εποχικά εμπορεύματα και να γεμίσουν τα ταμεία τους. Είναι εύλογο, ο εμπορικός κόσμος της Αττικής να διατηρεί έντονα την αισιοδοξία και τις ελπίδες του για μεγαλύτερη κατανάλωση από πέρυσι από τις αυξημένες τουριστικές ροές, αλλά, κυρίως, από τους Έλληνες καταναλωτές που διαχρονικά και σταθερά είναι οι καλύτεροι πελάτες των τοπικών εμπορικών καταστημάτων. Είναι πολύ σημαντικό που ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κινήθηκε πτωτικά τον Ιούνιο στο 2,4% και χαμηλότερα της ευρωζώνης, καθώς και η σταδιακή μείωση των τιμών στα τρόφιμα, γεγονός που δικαιολογεί μια αισιοδοξία για την κίνηση της καλοκαιρινής αγοράς. Ο φετινός τριπλός στόχος είναι να ενισχυθεί την περίοδο των εκπτώσεων η καταναλωτική εμπιστοσύνη και το οικονομικό κλίμα στην αγορά, να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός μισή μονάδα και οι πωλήσεις του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου να ξεπεράσουν τον περυσινό τζίρο των περίπου 7 δις ευρώ. Ο εμπορικός κόσμος της Αττικής είμαι βέβαιος πως, και την φετινή περίοδο των καλοκαιρινών εκπτώσεων, θα προσελκύσει και θα σεβαστεί τον καταναλωτή. Καλό καλοκαίρι, με καλές πωλήσεις και καλές αγορές!»

To Top