Για την στάση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας και αν η Ελλάδα θα κάνει χρήση του άρθρου 19 ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Είχα την ευκαιρία», είπε, « να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έχει επιλέξει να μην εφαρμόζει ένα κρίσιμο άρθρο της συμφωνίας ως προς το ενιαίο όνομα της γειτονικής χώρας έναντι όλων και να αποκαλεί την χώρα του Δημοκρατία της Μακεδονίας εντός των συνόρων κάτι το οποίο προφανώς απαγορεύεται ρητά από τη συμφωνία».
Και συνέχισε: «Πάντως εντός της αιθούσης και παρουσία όλων των ηγετών του ΝΑΤΟ δεν χρησιμοποίησε αυτή την τακτική και χρησιμοποίησε την συνταγματική ονομασία της χώρας του. Θεωρώ ότι με τον έναν η τον άλλο τρόπο θα αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική είναι αντιπαραγωγική και οι συμφωνίες πρέπει να τηρούναι είναι και που τόνισα χθες και στην ολομέλεια του ΝΑΤΟ.
Εμείς θέλουμε να κάνει βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης αλλά αυτό προϋποθέτει σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών. Και αυτό με τον ένα η τον άλλο τρόπο η ηγεσια των Σκοπίων θα το αντιληφθεί. Η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει τα όπλα που έχει στην διάθεσή της για να απαντήσει σε μια ενδεχόμενη επιμονή της ηγεσίας αυτή της χώρας σε αυτή την τακτική».
Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό
Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και για το Κυπριακό λέγοντας: «Η Ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά έχουμε εκφράσει την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα μια πρωτοβουλία του ΟΗΕ και πράγματι η ειδική απεσταλμένη έχει καταθέσει το πρώτο πόρισμά της στον γραμματέα, δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες, επομένως δεν μπορώ να τοποθετηθώ επ΄αυτού. Η κυβέρνηση εξακολουθεί και στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ είναι μια θέση από την οποία Αθήνα και Λευκωσία δεν αποκλίνουν. Θα βρεθώ στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου το βράδυ προσκεκλημένος του κου Χριστοδουλίδη για να συμμετέχω και εγώ σε μια εκδήλωση που θα γίνει στο προεδρικό μέγαρο και θα συζητήσω με γ.γ. με ποιο τρόπο θα μπορεί να εμπλακεί σε μια προσπάθεια που θεωρούμε επιβεβλημένο να γίνει για να κλείσει αυτή η πληγή, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο για να πάψει να είναι το τελευταίο διαιρεμένο νησί και να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».
Απαντώντας στην φημολογία για πολυμερή συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Δεν έχω να πω κάτι επ’ αυτου δεν γνωρίζω έκθεση της κας Ολγκιν αυτό που είναι επιβεβλημένο είναι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες των δύο κοινοτήτων».
Μητσοτάκης: Δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας
Για την στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και τα σενάρια που διακινούνται για κενά στην άμυνα της χώρας απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Είπε μάλιστα ότι:
«Δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο και θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όσους διακινούν τέτοια παραπληροφόρηση δύο δεδομένα:
Πρώτον: Η Ελλάδα διαθέτει πλεονασματικό υλικό για να υποστηρίξει την Ουκρανία με τη σύμφωνη γνώμη πάντα του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας και του υπουργείου Εθνικής άμυνας, σε καμία περίπτωση οι κινήσεις που κάνουμε δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα παρερμηνείας των δηλώσεών μου. Ένα μέρος του υλικού που διαθέτουμε είναι υλικό που μπορεί να λήγει και σύντομα ως προς τις επιχειρησιακές του δυνατότητες και θα καταλήγαμε στο τέλος να πληρώναμε και χρήματα επιπρόσθετα αρκετά για να καταστρέψουμε το σχετικό υλικό. Αυτά για εκείνους που διακινούν τέτοιες φήμες κι είναι γνωστοί αυτοί που επιμένουν να διακινούν τέτοια σενάρια.
Δεύτερον: Ας αξιολογήσουμε αντικειμενικά τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων το 2024 και ας τις συγκρίνουμε με τις δυνατότητες το 2019. Η χώρα έχει επενδύσει συστηματικά στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων μετά από μία 10ετη κρίση. Είμαστε μια από τις χώρες που δαπανά το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και αξίζει να δει κανείς τα Rafale να πετάνε στους ελληνικούς ουρανούς τα Romeo ελικόπτερα που επιχειρούν την γρήγορη αναβάθμιση των f16 και να διαπιστώσει αν η χώρα σήμερα είναι ισχυρή και πιο ασφαλής από το 2019 όταν μας εμπιστεύθηκαν οι πολίτες την διακυβέρνηση του τόπου».
Και πρόσθεσε: Η Ελλάδα δεν θα διαθέσει στην Ουκρανία ούτε συστήματα Patriot, ούτε S-300 έχουμε διαθέσει άλλα συστήματα μικρότερου βεληνεκούς με τη σύμφωνη γνώμη του γενικού επιτελείου στρατού».
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν διαθέτει στην Ουκρανία ούτε F16, ούτε Patriot , ούτε S300
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι : «Για το ζήτημα της πρωτοβουλίας μας είναι ευρωπαική πρωτοβουλία κατέστη σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει τη αμυντική της ικανότητα, αυτό δεν υπονομεύει το νάτο αλλά το ενισχύει. Πιθανό να αναζητήσουμε και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία και για αυτό κατέθεσα πρόταση με τον πολωνό πρωθυπουργό, είναι μια πρόταση που έχει ακουστεί θετικά σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η Ελλάδα δεν διαθέτει f-16 άλλες χώρες έχουν κάνει αυτή την επιλογή, θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να αμυνθεί με τον καλύτερο τρόπο. Αν θέλουμε να μιλάμε για βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί με συνθηκολόγηση της Ουκρανίας. Το μήνυμα εκπέμφθηκε από τους συναδέλφους μου με μια εξαίρεση.
Και πρόσθεσε: Η Ελλάδα δεν θα διαθέσει στην Ουκρανία ούτε συστήματα Patriot, ούτε S-300 έχουμε διαθέσει άλλα συστήματα μικρότερου βεληνεκούς με τη σύμφωνη γνώμη του γενικού επιτελείου στρατού».