Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού». Επί της αρχής, «ναι» δήλωσε η Νέα Δημοκρατία, «όχι» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τους «Σπαρτιάτες» που δήλωσαν «παρών».
«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού συνεχίζουν την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βιώσιμη και ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας», ανέφερε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. «Η στρατηγική μας στο Υπουργείο Τουρισμού βασίζεται σε πολιτικές και δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό των επόμενων δεκαετιών με γνώμονα το μέτρο, την ισορροπία, που συνυπολογίζονται σε κάθε απόφαση, τη μέριμνα για την προστασία του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος και βεβαίως τον σεβασμό στον άνθρωπο και τις τοπικές κοινωνίες, με ξεκάθαρο όραμα και στόχο τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα, την ανταγωνιστικότητα των προορισμών και του ελληνικού τουριστικού προϊόντος», είπε η κ. Κεφαλογιάννη και υπογράμμισε ότι στρατηγικοί στόχοι του Υπουργείου Τουρισμού είναι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η διαφοροποίηση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, η ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου του τουρισμού μέσω της αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, και η ενίσχυση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Παράλληλα, εξελίσσεται μια οριζόντια πολιτική για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στην τουριστική δραστηριότητα.
«Εισάγουμε τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία των τουριστικών υποδομών, στην τουριστική εκπαίδευση, στην άσκηση των ειδικών μορφών τουρισμού και των τουριστικών δραστηριοτήτων. Καλύπτουμε και συμπληρώνουμε κενά του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία της τουριστικής αγοράς και εμποδίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της εθνικής οικονομίας μας», ανέφερε η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη και υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις που εισηγείται η κυβέρνηση αποτελούν το προϊόν του διαλόγου του υπουργείου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με τα συναρμόδια Υπουργεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς εταίρους, τους επαγγελματίες του χώρου του τουρισμού.
«Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού επιχειρεί να απλουστεύσει διαδικασίες αδειοδοτήσεων, να στηρίξει εναλλακτικές μορφές τουρισμού και να εισαγάγει καινοτομίες, να ενισχύσει τον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης ώστε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να επικαιροποιήσει το νομοθετικό καθεστώς του επαγγέλματος του ξεναγού», είπε η εισηγήτρια της ΝΔ Σέβη Βολουδάκη. «Για να διασφαλίσουμε ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να είναι μια ισχυρή κινητήριος δύναμη για την οικονομία μας είναι απαραίτητο να στραφούμε προς την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη η οποία επιδιώκει να ικανοποιήσει τις ανάγκες των τουριστών και των τοπικών κοινωνιών, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διατήρηση και προστασία του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου για τις μελλοντικές γενιές», είπε η βουλευτής της ΝΔ και σημείωσε ότι αυτές τις προκλήσεις λαμβάνει υπόψη του το σχέδιο νόμου και έρχεται στοχευμένα να επιλύσει προβλήματα, να στηρίξει τη δραστηριότητα των επαγγελματιών του κλάδου και να ενισχύσει εν γένει τον τουριστικό κλάδο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
O ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί αποκλειστικά και μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις στον τουρισμό και αδιαφορεί επιδεικτικά για το σχεδόν ένα εκατομμύριο των εργαζομένων και απασχολούμενων στον κλάδο. «Αδιαφορεί για τα φλέγοντα ζητήματα του τουρισμού, όπως η προστασία και η ενίσχυση των εργαζομένων, η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ο περιορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η προστασία του περιβάλλοντος, η βιώσιμη ανάπτυξη, η διατήρηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, η κυκλική οικονομία, η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής», όπως ανέφερε η εισηγήτρια του κόμματος Καλλιόπη Βέττα.
«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο χωρίς αποτύπωμα σοβαρών αλλαγών στον τουρισμό, αναχρονιστικό, με φωτογραφικές διατάξεις, χωρίς να απαντάει στα σοβαρά προβλήματα του τουρισμού, χωρίς να έχει καμία αναπτυξιακή διάσταση και με τη σφραγίδα της βιωσιμότητας και της αειφορίας να απουσιάζει», είπε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Σπυριδάκη. «Η βιωσιμότητα επιτάσσει πρώτα τη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό που θα λαμβάνει υπόψη τη φέρουσα ικανότητα κάθε προορισμού, καθώς και του θαλάσσιου χωροταξικού», πρόσθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
«Η κυβέρνηση έφερε ένα ακόμα νομοσχέδιο του Τουρισμού, που ο σκοπός του είναι ξένος με τις αγωνίες της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου που δεν μπορεί να κάνει διακοπές, να ξεκουραστεί ούτε στο χωριό του, δεν μπορεί να πάει λόγω της μεγάλης ακρίβειας, στα καύσιμα, στα διόδια, στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, πολύ περισσότερο βέβαια να γνωρίσει και να απολαύσει τις ομορφιές της χώρας μας. Είναι ξένος, επίσης, ο σκοπός με όσα αδιανόητα ζουν οι εργαζόμενοι ως σύγχρονοι σκλάβοι στον τουρισμό», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. «Σκοπός αυτού του νομοσχεδίου είναι η άρση των εμποδίων για τους τουριστικούς επιχειρηματικούς ομίλους», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Η ανάδειξη και η στήριξη του τουριστικού τομέα αποτελεί βασική προϋπόθεση στην προσπάθεια ενίσχυσης της πολύπλευρης συνεισφοράς του τουρισμού. Η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, πρέπει να έχει κύρια χαρακτηριστικά τη συνέπεια, την οργάνωση, τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού περί ενίσχυσης τουριστικών υποδομών που καλούμαστε να ψηφίσουμε υπολείπεται κατά πολύ αυτών των χαρακτηριστικών», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Στυλιανός Φωτόπουλος.
«Το νομοσχέδιο στοχεύει απροκάλυπτα στην υπερεκμετάλλευση γης και θάλασσας για τον πολυτελή τουρισμό, για την ανεξέλεγκτη κερδοφορία μεγάλων μεγαλοξενοδόχων και επενδυτικών ομίλων, χωρίς να ενδιαφέρεται ούτε για τη φέρουσα ικανότητα των τουριστικών περιοχών της χώρας, καταστρέφοντας τον πολύτιμο πόρο που έχει η Ελλάδα, το φυσικό της περιβάλλον», είπε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Θεανώ Φωτίου και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο δεν αναβαθμίζει τον τουρισμό όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Αντίθετα τον καθιστά αντιαναπτυξιακό και μη βιώσιμο.
«Έρχεστε με το παρόν νομοσχέδιο στα μέσα της τουριστικής σεζόν να μας πείτε ότι το μόνο που ενδιαφέρει το υπουργείο Τουρισμού είναι η έτι περαιτέρω ενίσχυση του υπερτουρισμού και της επιχειρηματικότητας εις βάρος όμως των υπολοίπων δύο πυλώνων της βιωσιμότητας και της αειφορίας, που είναι το περιβάλλον και η ίδια η κοινωνία», είπε ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Σπύρος Τσιρώνης.
«Το νομοσχέδιο στην πραγματικότητα προσπαθεί να διευκολύνει την περαιτέρω αύξηση εσόδων στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν από τον τουρισμό, χωρίς να φροντίζει να κάνει τον τουρισμό έναν βιώσιμο κλάδο της οικονομίας ο οποίος ταυτόχρονα να προσέχει τις συνθήκες εργασίας και να μεριμνά για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες αυτός αναπτύσσεται», είπε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας.
«Έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση ανεξέλεγκτου υπερτουρισμού, πλέον. Το διαπιστώνει κανείς ψάχνοντας καταλύματα. Μιλάω για τους γηγενείς τουρίστες, για τους Έλληνες ή τους διαμένοντες στην Ελλάδα. Βλέπουμε ότι στους δρόμους πλέον, ειδικά στο κέντρο, δεν μπορεί κανείς να περπατήσει. Ορδές τουριστών με τσάντες, βαλίτσες εισρέουν σε καταλύματα αμφίβολης ποιότητας Airbnb. Ακόμη και μαγαζιά, τα οποία έχουν κλείσει στο κέντρο, έχουν γίνει Airbnb, νόμιμα ή παράνομα», είπε ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Ιωάννης Κόντης.
Πηγή: ΑΠΕ