Το μικρό προάστιο του Πίτσμπουργκ, το Μπέθελ Παρκ στην Πενσυλβάνια, είναι συγκλονισμένο. Το FBI κατονόμασε έναν νεαρό ντόπιο, τον Τόμας Μάθιου Κρουκς, ως το άτομο που πυροβόλησε τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης και συγκλόνισε το έθνος.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο Κρουκς, οπλισμένος με ένα ημιαυτόματο τουφέκι AR-15, άνοιξε πυρ εναντίον του πρώην προέδρου, ενώ μιλούσε σε πλήθος στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος από το κοινό να χάσει τη ζωή του και άλλοι δύο να τραυματιστούν.

Ο 20χρονος εργαζόμενος σε κουζίνα έπεσε νεκρός από ελεύθερο σκοπευτή της Μυστικής Υπηρεσίας, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Στη γενέτειρά του, ωστόσο, οι γείτονες βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, αδυνατώντας προφανώς να κατανοήσουν πώς ένας ήσυχος νεαρός άνδρας κατηγορείται τώρα για την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Το FBI, από την πλευρά του, δήλωσε μόνο ότι ο Κρουκς «εμπλέκεται στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου και ότι διεξάγεται έρευνα».

Ποιος ήταν ο Μάθιου Τόμας Κρουκς

Ο Κρουκς δεν είχε πάνω του ταυτότητα, οπότε οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνολογία αναγνώρισης DNA και προσώπου για να τον ταυτοποιήσουν, δήλωσε το FBI.

Ήταν από το Μπέθελ Παρκ στην Πενσιλβάνια, περίπου 70 χιλιόμετρα από τον σημείο της απόπειρας δολοφονίας, και αποφοίτησε το 2022 από το Λύκειο του Μπέθελ Παρκ με βραβείο 500 δολαρίων για μαθηματικά και επιστήμες, σύμφωνα με τοπική εφημερίδα.

Ο Κρουκς εργαζόταν σε κουζίνα τοπικού γηροκομείου σε μικρή απόσταση από το σπίτι του.

Τα πολιτειακά αρχεία ψηφοφόρων δείχνουν ότι ήταν εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικάνος, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Αναφέρεται επίσης ότι έχει δωρίσει 15 δολάρια στη φιλελεύθερη προεκλογική ομάδα ActBlue το 2021.

Είχε μέλος σε μια τοπική λέσχη σκοποβολής, την Clairton Sportsmen’s Club, για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Τι άνθρωπος ήταν

Μέχρι στιγμής, έχει διαμορφωθεί μια συγκεχυμένη – και ενίοτε αντικρουόμενη – εικόνα για το ποιος ήταν ο Κρουκς, σημειώνει το βρετανικό BBC.

Μιλώντας στο τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KDKA, νεαροί ντόπιοι που πήγαιναν μαζί του στο σχολείο τον περιέγραψαν ως μοναχικό τύπο, ο οποίος συχνά δεχόταν εκφοβισμό και μερικές φορές φορούσε «κυνηγετικές στολές στο σχολείο».

Μια άλλη πρώην συμμαθήτριά του, η Σάμερ Μπάρκλεϊ, έδωσε μια άλλη εικόνα του, λέγοντας στο BBC ότι «έπαιρνε πάντα καλούς βαθμούς στα τεστ» και ήταν «πολύ παθιασμένος με την ιστορία». «Οτιδήποτε αφορούσε την κυβέρνηση και την ιστορία φαινόταν να το γνωρίζει», είπε. «Αλλά δεν ήταν τίποτα το ασυνήθιστο…. ήταν πάντα καλός». Ανέφερε ακόμη ότι τον συμπαθούσαν οι καθηγητές του.

Άλλοι απλά τον θυμόντουσαν ως ήσυχο. «Ήταν εκεί, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν που να τον ήξερε καλά», δήλωσε στο BBC ένας πρώην συμμαθητής του, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. «Απλά δεν είναι κάποιος που σκέφτομαι πραγματικά. Αλλά φαινόταν μια χαρά».

Άλλοι δήλωσαν απλώς ότι σοκαρίστηκαν από το γεγονός ότι ο φερόμενος ως δράστης των πυροβολισμών θα μπορούσε να προέρχεται από τους ήσυχους δρόμους του Μπέθελ Παρκ.

Ανάμεσά τους ήταν και ο Τζέισον Μακέι, ένας 27χρονος ντόπιος που ζει κοντά στο σπίτι του Κρουκς και εργαζόταν στο σχολείο του όταν ήταν μαθητής. Αν και δήλωσε ότι δεν γνώριζε προσωπικά τον Κρουκς, εξακολουθεί να αναστατώνεται από μια αίσθηση δυσπιστίας. «Είναι απλά σοκαριστικό. Είναι απλά μια τρελή κατάσταση».

Μιλώντας στο CNN, ο πατέρας του Κρουκς, Μάθιου Κρουκς, δήλωσε ότι προσπαθεί να καταλάβει «τι στο διάολο συμβαίνει». Διευκρίνισε ότι θα περιμένει μέχρι να μιλήσει πρώτα με τις αστυνομικές αρχές προτού μιλήσει για τον γιο του. Η οικογένεια του Κρουκς συνεργάζεται με τους ερευνητές, σύμφωνα με το FBI.