Οικονομία

Τράπεζες: Πώς θα βγει η “εξίσωση” της πιστωτικής επέκτασης

Με ισχυρά επιχειρήματα αφενός την έκρηξη που κατέγραψαν οι χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων τον περασμένο Ιούνιο και αφετέρου την αυξανόμενη ζήτηση που αναμένεται να εκδηλωθεί σταδιακά από πλευράς των ιδιωτών λόγω της σταθερής αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας, έπεισαν οι Έλληνες τραπεζίτες τους αναλυτές ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια είναι απόλυτα επιτεύξιμοι.

Όπως εξηγεί υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή «οι δείκτες ρευστότητας και κεφαλαίου που διαθέτουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, τουλάχιστον έτσι όπως αποτυπώθηκαν στα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου, επιτρέπουν το περαιτέρω άνοιγμα της κάνουλας των χορηγήσεων προς την πραγματική οικονομία, η οποία όπως έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη, προς το παρόν έχει επιτευχθεί μόνον στην επιχειρηματική πίστη. Δεν χωράει αμφιβολία, συμπληρώνει η ίδια πηγή, ότι πρώτη γραμμή της ζήτησης για νέα δάνεια θα εξακολουθούν να βρίσκονται οι επιχειρήσεις, ωστόσο είναι απολύτως απαραίτητη και η ενίσχυση των στεγαστικών και καταναλωτικών χορηγήσεων, για να επιτευχθούν οι στόχοι των business plans που έχουν ανακοινωθεί στους επενδυτές για την περίοδο 2024 – 2026.

Σε ότι αφορά στις επιχειρηματικές χορηγήσεις, όπως επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον περασμένο Ιούνιο οι καθαρές ροές δανείων στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις εκτινάχθηκαν στα 2,631 δισ., ποσό το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο, σε μηνιαία βάση, από τον Ιανουάριο του 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκταμιεύσεις αφορούσαν σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μέχρι τις μεγάλες, αλλά και τις ναυτιλιακές. Σημειώνεται ότι στα 2,6 δισ. που είναι οι καθαρές ροές η ΤτΕ μετρά και τις αποπληρωμές δανείων, οι οποίες σε τίποτα δεν θύμιζαν την εικόνα των αρχών του έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι υον Ιανουάριο, οι ροές δανείων ήταν αρνητικές κατά 2,049 δισ. ευρώ, καθώς οι επιχειρήσεις διέθεταν πλούσια ρευστότητα και ήθελαν να αποφύγουν την επιβάρυνση από τα υψηλά επιτόκια δανεισμού.

Προφανώς, βέβαια, η απότομη αύξηση εκταμιεύσεων του Ιουνίου δεν αφορά δάνεια που έκλεισαν μέσα στον ίδιο μήνα, αλλά συμφωνίες των επιχειρήσεων και των τραπεζών, που βρίσκονταν σε προετοιμασία αρκετούς μήνες νωρίτερα.

Τραπεζικά στελέχη δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους για την εξέλιξη αυτή για την οποία επισημαίνουν ότι «η θεαματική αναστροφή της τάσης που παρατηρήθηκε σε επίπεδο εξαμήνου, πιθανότατα σηματοδοτεί μια νέα περίοδο για τη χρηματοδότηση του επιχειρηματικού τομέα».

Πιο απλά οι επιχειρήσεις φαίνεται πως έπειτα από διετία ακριβού χρήματος και προσπάθειας περιορισμού του δανεισμού, αρχίζουν και πάλι να στρέφονται στην τραπεζική ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη των εργασιών τους (κεφάλαιο κίνησης) σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία, αλλά και για να προωθήσουν τα επενδυτικά σχέδιά τους, αξιοποιώντας τη στήριξη από τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και τα προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Προσπάθεια τόνωσης δανείων σε ιδιώτες

Την ίδια στιγμή οι εκταμιεύσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την περίοδο υπερανάπτυξης του τομέα κατά τη δεκαετία του 2000, γεγονός που οφείλεται τόσο στα αυστηρότερα πιστοληπτικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται πλέον κατά την αξιολόγηση των ενδιαφερόμενων, όσο και στη χαμηλή ζήτηση από τα νοικοκυριά.

Η συγκεκριμένη αγορά δανείων βρίσκεται στο ψυγείο από το 2022 λόγω της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής και της ανόδου των επιτοκίων στα υψηλότερα επίπεδα από τη δημιουργία της Ευρωζώνης.

Ωστόσο η κυρίαρχη εκτίμηση αναμένει αντιστροφή της εικόνας λόγω της διατήρησης των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πάνω από το 2%, αλλά και της αποκλιμάκωσης του κόστους χρήματος. Οι τράπεζες από την πλευρά τους εκτιμούν ότι η μείωση των παρεμβατικών δεικτών της ΕΚΤ, και η περαιτέρω βελτίωση της βαθμολογίας των ελληνικών τραπεζών από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, θα επιτρέψει την παροχή φθηνότερων πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία»

Οι κινήσεις του ανταγωνισμού

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό τους για την προσέλκυση νοικοκυριών με επαρκή εισοδήματα.

Ειδικότερα, προχωρούν συνεχώς τους τελευταίους μήνες σε μειώσεις των επιτοκίων που προσφέρουν στα δάνεια, τόσο στα στεγαστικά, όσο και στα καταναλωτικά.

Παράλληλα, επιχειρούν να προσεγγίσουν όσους επιμένουν να χρησιμοποιούν τις καταθέσεις τους για τη χρηματοδότηση των αναγκών τους και λανσάρουν προνομιακά δανειακά προγράμματα, μέσω των οποίων διατηρούν ανέπαφη την κινητή τους περιουσία, εξασφαλίζοντας φθηνή ρευστότητα για οποιοδήποτε σκοπό.

To Top