Το παγκόσμιο sell-off που έφερε και τη “βουτιά” στα χρηματιστήρια, φαίνεται να επήλθε, καθώς οι ιαπωνικές μετοχές ανέκαμψαν στις πρωινές συναλλαγές της Τρίτης.
Το σοκ στις παγκόσμιες αγορές, από το οποίο επηρεάστηκε και το χρηματιστήριο Αθηνών, προκάλεσε πρωτοφανή πτώση, μετά τη δεύτερη αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας σε διάστημα 17 ετών, η οποία έστειλε το γεν στα ύψη έναντι του δολαρίου, καθιστώντας τις ιαπωνικές μετοχές -και τις εξαγωγές της χώρας- πιο ακριβές για τους ξένους επενδυτές και αγοραστές.
Σύμφωνα με το BBC, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο έως και 10%, μετά από πτώση άνω του 12% την προηγούμενη ημέρα.
Ο Jesper Koll, εκτελεστικός διευθυντής της Monex Group Japan, δήλωσε ότι εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στις μετοχές της χώρας παρά τις μεγάλες πτώσεις που σημειώθηκαν.
“Τα θεμελιώδη μεγέθη της Ιαπωνίας είναι ισχυρά, οι κίνδυνοι ύφεσης είναι μηδενικοί και οι εταιρικοί ηγέτες είναι αποφασισμένοι να αυξήσουν τις αποδόσεις των κεφαλαίων”, δήλωσε.
Οι μετοχές στη Νότια Κορέα ανέκτησαν επίσης έδαφος τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Kospi σημείωσε άνοδο άνω του 4% μετά την πτώση του κατά 8,8% – τη χειρότερη συνεδρίαση διαπραγμάτευσης από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Νωρίτερα στη Νέα Υόρκη, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq άνοιξε 6,3% χαμηλότερα, αλλά οι απώλειες αυτές μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και ο δείκτης έκλεισε τη συνεδρίαση με πτώση 3,4%.
Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 3% και ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones σημείωσε πτώση 2,6% στο τέλος των συναλλαγών της Δευτέρας.
Στην Ευρώπη, ο CAC-40 στο Παρίσι περιόρισε τις προηγούμενες απώλειες και έκλεισε 1,4% χαμηλότερα, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο FTSE 100 στο Ηνωμένο Βασίλειο έχασαν περίπου 2% ο καθένας.
Τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή προκάλεσαν ανησυχίες για την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Επίσης, υποδαύλισαν τις εικασίες σχετικά με το πότε, και κατά πόσο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια.
“Οι αγορές είναι πολύ ευμετάβλητες αυτή τη στιγμή και πιθανότατα θα παραμείνουν ευμετάβλητες μέχρι την απόφαση της Fed τον Σεπτέμβριο. Επομένως, δεν θα αποκλείαμε ταχείες διακυμάνσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις”, δήλωσε ο Stefan Angrick, ανώτερος οικονομολόγος της Moody’s Analytics.
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι οι μετοχές μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, ιδίως εκείνων που επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), έχουν υπερτιμηθεί και τώρα αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία κατασκευής τσιπ Intel ανακοίνωσε σημαντικές απολύσεις, καθώς και απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα.
Υπάρχουν επίσης εικασίες ότι η ανταγωνίστρια Nvidia, η οποία υπήρξε ένας από τους κύριους ωφελημένους από την έκρηξη της ζήτησης για την τεχνολογία AI, θα καθυστερήσει το τελευταίο λανσάρισμα των προϊόντων της.