Ο Άγιαξ που ήταν στο πρώτο ημίωρο ένα κλικ πιο σε κάθε κίνηση στο γήπεδο φέρνοντας το ματς στα μέτρα του, η αντίδραση του Παναθηναϊκού που έμεινε στα… μισά λόγω έλλειψης κυνικότητας και το διπλά… υπερβατικό που ψάχνει το “τριφύλλι” στο Άμστερνταμ. Γράφει ο Κώστας Γουλής
Άφησε πολλές και διαφορετικές γεύσεις σε κάθε φίλο του Παναθηναϊκού αυτή η “κρύα” -μέσα στον ελληνικό καύσωνα- ήττα των “πράσινων” απ’ τον Άγιαξ στο ΟΑΚΑ.
Και το μονοπάτι, που ούτως ή άλλως ήταν δύσκολο και γεμάτο “βουνά”, έγινε ακόμα δυσκολότερο ενόψει ρεβάνς, όπου ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κάνει κάτι διπλά… υπερβατικό απέναντι σε μία ποδοσφαιρική σχολή, κάτι βγαλμένο απ’ το πολύ ένδοξο ευρωπαϊκό παρελθόν του.
Ο Άγιαξ ήρθε στην Αθήνα για να παίξει αυτό που ξέρει να κάνει πολύ καλά κάθε μέλος του απ’ την ημέρα που ξεκινάει να κλωτσάει την μπάλα στην Ακαδημία του. Να κυκλοφορήσει την μπάλα εξαντλητικά και να μην μπορείς να του την πάρεις με τίποτα.
Ειδικά το πρώτο ημίωρο ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο για τους “πράσινους” που ήταν διαρκώς ένα κλικ πίσω απ’ την μπάλα, όσο κι αν πίεζαν, όσο κι αν προσπαθούσαν να αποσυντονίσουν την κυκλοφορία των Ολλανδών.
Σ’ αυτό το τέμπο, με το να εκμεταλλεύονται κάθε… τετραγωνικό μέτρο στον αγωνιστικό χώρο οι Ολλανδοί είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικοί και δεν υπήρχαν απαντήσεις απ’ τους παίκτες του Παναθηναϊκού μέσα στο γήπεδο (ειδικά μέχρι να γίνει το 0-1).
Ο απορροφητήρας Τζόρνταν Χέντερσον
Το γκολ άλλαξε τα δεδομένα, με τους “πράσινους” να αρχίζουν να βγάζουν μεγαλύτερη ένταση στο παιχνίδι τους και να πιέζουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν είχε πλέον λόγο να πάρει επιπλέον ρίσκα μέσα στο γήπεδο κι έψαχνε απλώς την ευκαιρία να (ξανα)βγει στο… ξέφωτο για να χτυπήσει με 2-3-4-5 πάσες κι εκτέλεση. Όπως έκανε στο 0-1.
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Αλόνσο προσπάθησε να βάλει έξτρα ένταση στην ομάδα του με την ταυτόχρονη είσοδο των Ιωαννίδη, Τετέ και Μπάλντοκ, ο Παναθηναϊκός έγινε ένα κλικ πιο πιεστικός, όμως ο Άγιαξ έχει παίκτες τεράστιας εμπειρίας σαν τον Τζόρνταν Χέντερσον, που ξέρουν πώς να απορροφούν την πίεση. Και να βγάζουν σταθερά την ομάδα τους στον… αφρό.
Τα επιθετικά στηρίγματα αυξήθηκαν, όμως κάθε προσπάθεια των παικτών του Παναθηναϊκού χτυπούσε σε τοίχο ή στις επεμβάσεις του 40χρονου (!) Πασβίρ που αποδείχθηκε καθοριστικές σε τρεις περιπτώσεις.
Σ’ αυτό το επίπεδο πρέπει να είσαι κυνικός
Με βάση τη συνολική εικόνα του αγώνα το “τριφύλλι” άξιζε ένα γκολ, αλλά δεν το βρήκε διότι σ’ αυτό το επίπεδο επιβάλλεται να είσαι κυνικός κι αποτελεσματικός και να σκοράρεις το πολύ στη δεύτερη φάση σου. Αν θες να έχεις τύχη.
Πλέον η απαίτηση της υπέρβασης έγινε ακόμη μεγαλύτερη εν όψει της “Johan Cruijff Arena”, όμως σε επτά βράδια, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί πολλά παραπάνω στο γήπεδο για να φέρει τούμπα τα δεδομένα.
Όχι ακριβώς… θαύμα της Μεγαλόχαρης, αλλά σίγουρα περισσότερα ρίσκα και διάβασμα του τρόπου με τον οποίο ο Άγιαξ καταφέρνει να φέρνει ανάλογα με το χρονικό σημείο και τις συνθήκες του ματς το παιχνίδι στα δικά του μέτρα και κυβικά. Όχι δεν είναι χαμένος, ούτε αποκλεισμένος ακόμα.
Όμως θα χρειαστεί σε μία εβδομάδα να κάνει το τέλειο ματς στο Άμστερνταμ. Και να αιφνιδιάσει τον Άγιαξ με πράγματα που δεν του έδειξε στον αποψινό (8/8) αγώνα. Μπορεί; Έχει μία εβδομάδα μπροστά του για να το δουλέψει ο Ντιέγκο Αλόνσο.