Αθλητικά

Europa League: Αυτός είναι ο χάρτης του League Stage, τι ισχύει για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό

Europa League: Αυτός είναι ο χάρτης του League Stage, τι ισχύει για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό

Μετά και τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από το Champions League και τη συνέχεια του στα playoffs του Europa League με αντίπαλο τον νικητή του ζευγαριού Σάμροκ Ρόβερς – Τσέλιε, η Ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση θα έχει τρεις εκπροσώπους στο League Stage της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Δείτε αναλυτικά τον χάρτη του ομίλου και τι ισχύει με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και τον Δικέφαλο του Βορρά.

Η ήττα με 4-3 από τη Μάλμε στην Τούμπα και παράλληλα ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League έσβησαν για ακόμη μία φορά το όνειρο του Δικεφάλου του Βορρά για συμμετοχή σε όμιλο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Πλέον, οι πρωταθλητές Ελλάδας καλούνται να μαζέψουν τα κομμάτια τους, να ανασυνταχθούν τόσο εν όψει της πρεμιέρας τους στη Stoiximan Super League το προσεχές Σάββατο (17/08, 20:00) κόντρα στον Πανσερραϊκό εντός έδρας, αλλά περισσότερο να βρουν τα ψυχικά αποθέματα για να κάνουν το καθήκον τους εναντίον του νικητή του ζευγαριού Σάμροκ Ρόβερς – Τσέλιε (1-0 οι Σλοβένοι από το πρώτο ματς στο γήπεδο τους).

Πιθανή πρόκριση των “ασπρόμαυρων” στο League Stage του Europa League θα τον τοποθετήσει παρέα με τον τροπαιούχο του Conference League, Ολυμπιακό, στο Pot 2 της κλήρωσης, δηλαδή στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας της διοργάνωσης, αφού οι 37.000 βαθμοί που έχει συγκεντρώσει ο ΠΑΟΚ τις τελευταίες πέντε σεζόν στην Ευρώπη του επιτρέπουν να είναι ανάμεσα στις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.

Με τον Ολυμπιακό, λοιπόν, να έχει εξασφαλισμένη συμμετοχή στο League Stage και τους πρωταθλητές Ελλάδας να έχουν τον πάνω χέρι τόσο κόντρα στη Σάμροκ Ρόβερς όσο και στην Τσέλιε, δεν είναι απίθανη η διπλή εκπροσώπηση της χώρας μας στο League Stage του Europa League, με τον Παναθηναϊκό να κυνηγάει το 3/3.

Ένα αν μη τι άλλο πολύ δύσκολο εγχείρημα, αφού θα πρέπει να ανατρέψει το 0-1 του ΟΑΚΑ με αντίπαλο τον Άγιαξ στην “Γιόχαν Κρόιφ Αρένα” και μετέπειτα να περάσει το εμπόδιο της σαφώς πιο εύκολα διαχειρίσιμης Γιαγκελόνια, που αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Champions League με συνολικό σκορ 5-1 από την Μπόντο Γκλιμτ.

Ωστόσο, εφόσον το “τριφύλλι” πετάξει έξω τον Αίαντα και τους Πολωνούς, τότε θα μπει στο Pot 4, τέταρτο γκρουπ, δυναμικότητας, καθώς οι 6.305 που έχει να επιδείξει στο UEFA Club Ranking είναι από τα χαμηλότερα των συλλόγων που συμμετέχουν στον θεσμό.

Το νέο σύστημα

Στο νέο σύστημα μία ομάδα αντιμετωπίζει δύο αντιπάλους από κάθε γκρουπ, ακόμη και από το δικό της. Κάθε σύλλογος δίνει οκτώ αγώνες στη φάση πρωταθλήματος. Η αρχή γίνεται στις 25-26 Σεπτεμβρίου (κλήρωση στις 30 Αυγούστου) και η τελευταία αγωνιστική θα διεξαχθεί στις 30 Ιανουαρίου

Οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 1η έως την 8η θέση θα προκριθούν απευθείας στη φάση των 16, ενώ οι ομάδες θα από τις θέσεις 9 έως 24 θα κοντραριστούν στα playoffs, για ένα “εισιτήριο” στους 16.

Οι ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί:

  1. Ρόμα (Ιταλία)
  2. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)
  3. Πόρτο (Πορτογαλία)
  4. Ρέιντζερς (Σκωτία)
  5. Άιντραχτ Φρανκφούρτης (Γερμανία)
  6. Λάτσιο (Ιταλία)
  7. Τότεναμ (Αγγλία)
  8. Ουνιόν Σεν Σιλουάζ (Βέλγιο)
  9. Ρεάλ Σοσιεδάδ (Ισπανία)
  10. Άλκμααρ (Ολλανδία)
  11. Ολυμπιακός (Ελλάδα)
  12. Λιόν (Γαλλία)
  13. Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)
  14. Αθλέτικ Κλουμπ (Ισπανία)
  15. Χόφενχαϊμ (Γερμανία)
  16. Νις (Γαλλία)
  17. Τβέντε (Ολλανδία)
To Top