Αθλητικά

Εθνική Ανδρών: Το έπος της Σαϊτάμα συνεχίζει να εμπνέει 18 χρόνια μετά

Εθνική Ανδρών: Το έπος της Σαϊτάμα συνεχίζει να εμπνέει 18 χρόνια μετά

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, το έπος της Σαϊτάμα δεν θα σβηστεί ποτέ από τις μνήμες των Ελλήνων. Σαν σήμερα (1/9) πριν από 18 χρόνια, η Εθνική Ανδρών έβαλε 101 πόντους στους Αμερικανούς και προκρίθηκε στον τελικό του MundoBasket 2006.

Η Εθνική Ανδρών έχει χαρίσει ουκ ολίγες στιγμές χαράς και περηφάνιας στους απανταχού Έλληνες φιλάθλους. Μία από τις πιο δυνατές και χαρακτηριστικές ήταν το έπος της Σαϊτάμα πριν 18 χρόνια…

Το ημερολόγιο έγραφε 1 Σεπτεμβρίου 2006. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ριχνόταν στη μάχη κόντρα στους πανίσχυρους Αμερικανούς. Η Ελλάδα είχε κατακτήσει το EuroBasket μία χρονιά νωρίτερα και είχε ένα ρόστερ φτιαγμένο για μεγάλα πράγματα, ωστόσο τίποτα δεν προμήνυε όσα θα συνέβαιναν εκείνο το μεσημέρι στην Ιαπωνία και στον ημιτελικό του MundoBasket 2006.

Οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη έκαναν το τέλειο ματς. Σπανούλης, Διαμαντίδης εκτελούσαν από την περίμετρο, ο Κακιούζης φώναξε παρών σε ακόμα ένα μεγάλο ματς, ο Σχορτσιανίτης κυριάρχησε κάτω από τα καλάθια, ενώ ο Παπαλουκάς δεν σταματούσε να μοιράζει ασίστ.

Οι ΗΠΑ είχαν μεγάλα αστέρια του NBA στη σύνθεσή τους, όπως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Καρμέλο Άντονι και ο Ντουέιν Γουέιντ. Η λογική έλεγε ότι το παιχνίδι σε υψηλό τέμπο θα ευνοούσε τους Αμερικανούς, ωστόσο η Εθνική όχι απλά ανταποκρίθηκε, αλλά κέρδισε το παιχνίδι με 101-95.

ΕΛΛΑΔΑ (Γιαννάκης): Σπανούλης 22 (3), Κακιούζης 15 (1), Σχορτσιανίτης 14, Διαμαντίδης 12 (2), Φώτσης 9, Παπαδόπουλος 8, Ντικούδης 8, Παπαλουκάς 8 (12 ασίστ, 5 ριμπάουντ), Τσαρτσαρής 3 (1), Χατζηβρέττας 2, Βασιλόπουλος.

ΗΠΑ (Σιζέφσκι): Αντονι 27 (3), Γουέιντ 19 (1), Τζέιμς 17, Χάινριχ 12 (4), Χάουαρντ 10, Πολ 3, Μπος 3, Τζόνσον 3 (1), Μπάτιερ 1, Μπραντ.

Έπειτα από 18 χρόνια εκείνο το παιχνίδι συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές.

Η Εθνική κέρδισε μετά από χρόνια την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η φλόγα και η δίψα για διάκριση ήταν εκεί για την επίσημη αγαπημένη που έχει προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις στους Έλληνες φιλάθλους….

To Top