Εκλογές διεξάγονται σήμερα στο κρατίδιο της Θουριγγίας των δύο εκατομμυρίων κατοίκων όπως και στη γειτονική Σαξονία των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων. Στη Σαξονία η μάχη διαφαίνεται αμφίρροπη μεταξύ Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και Χριστιανοδημοκρατών, όμως στη Θουριγγία η AfD, έχει σαφές προβάδισμα.

Αν συμβεί αυτό, θα είναι η πρώτη φορά που ένα ακροδεξιό κόμμα θα είναι το μεγαλύτερο σε γερμανικό τοπικό κοινοβούλιο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η τοπική οργάνωση του AfD χαρακτηρίζεται επισήμως από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ως «εξακριβωμένα ακροδεξιά εξτρεμιστική».

Η Θουριγγία εκλέγει νέο τοπικό κοινοβούλιο

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία, στην πιο ακραιφνή της μορφή και υπό παρακολούθηση από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, με επικεφαλής υπό τον Μπιερν Χέκε που έχει καταδικασθεί από τη γερμανική δικαιοσύνη για ναζιστικούς χαιρετισμούς και συνθήματα, προηγείται. Ακολουθούν οι Χριστιανοδημοκράτες με διαφορά και τρίτη έρχεται η Συμμαχία της Σάρα Βάγκενκνεχτ, με σύνθημα «Λογική και Δικαιοσύνη» και δίλημμα «Πόλεμος ή Ειρήνη;».

Η Αριστερά του Μπόντο Ράμελο, που κυβερνά από το 2014, αποτελώντας μέχρι σήμερα την μόνη «αριστερή εξαίρεση» στην Επανενωμένη Γερμανία, ζει πιθανώς τις τελευταίες μέρες της ως πρώτο κόμμα, γράφει η DW.

Το AfD βλέπει «στο μέλλον»

Τα επιτελεία των κομμάτων βρίσκονται σε αναβρασμό με την AfD να προετοιμάζεται ήδη για την επόμενη μέρα. Όσο για τη Συμμαχία Βάγκενκνεχτ, που πολλοί λένε ότι κλείνει το μάτι στην AfD, η επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη Θουριγγία και πρώην δήμαρχος Άιζεναχ με την Αριστερά, Κάτια Βολφ, αρνείται τη συνεργασία με τον Χέκε. «Μας χωρίζουν πολλά και επί της ουσίας με την Εναλλακτική για τη Γερμανία, για τα οποία δεν μιλά κανείς: αναφορικά με τη μετανάστευση, το δικαίωμα στο άσυλο, τις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, την ισότητα των φύλων». Βέβαια έβαλε έναν αστερίσκο στην ίδια ενημέρωση: ότι το κοινό που έχουν είναι ότι απευθύνονται στον λαό και μιλούν για την πραγματική επίλυση πραγματικών προβλημάτων.

Από την άλλη, ο Γκέοργκ Μάιερ, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών δεν βλέπει διαφορές μεταξύ Συμμαχίας Βάγκενκνεχτ και Εναλλακτικής για τη Γερμανία. «Η Συμμαχία Βάγκενκνεχτ είναι ένα μείγμα εθνικιστικών προτάσεων με σοσιαλιστικές» λέει χαρακτηριστικά, αλλά από την άλλη μπορεί να καταλάβει το ενδιαφέρον που προκαλεί το πολιτικό φαινόμενο Βάγκενκνεχτ. Ο αριστερός πρωθυπουργός Μπόντο Ράμελο, έρχεται πια τέταρτος.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών θα στείλει σίγουρα μηνύματα και για το Βερολίνο.