Ευθύνες στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εντός του κόμματος επιρρίπτει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Διονύσης Καλαματιανός, ενόψει μάλιστα και της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου. Εκτιμά δε πως οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού αποτελούν μια διαδικασία που θα εκτόνωνε την κατάσταση διαίρεσης που επικρατεί στο κόμμα.
«Η Δημοκρατία και η κοινωνία μας έχει ανάγκη από μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου, επιβεβαιώθηκε στις ευρωεκλογές, όπου παρέμεινε δεύτερος παρά τις απώλειες. Άρα η κοινωνία χρειάζεται έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ που να πρωταγωνιστεί και στην ευρύτερη συνεννόηση και σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων για να ανοίξει ο δρόμος για μια προοδευτική διακυβέρνηση», αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει μια κυβέρνηση που ακολουθεί πολιτική «καταστροφική για την κοινωνική πλειοψηφία».
Όσον αφορά τα φαινόμενα διαίρεση σε διάφορες ομάδες που παρατηρούνται στο κόμμα σχολίασε «ότι υπάρχουν φαινόμενα διαίρεσης και στοχοποίησης», επιρρίπτοντας ευθύνες και στην ηγεσία.
«Βεβαίως και η ηγεσία έχει ευθύνες. Η ηγεσία πρέπει να δίνει τον τόνο της ενότητας, της σύνθεσης, της πρόσθεσης όχι της αφαίρεσης», όπως είπε.
Ερωτηθείς για το εάν ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να μείνει ή να φύγει, ο κ. Καλαματιανός απάντησε: «Έχει ψηφιστεί από την πλειοψηφία των μελών που προσήλθε στις κάλπες. Από εκεί και πέρα για το εάν πρέπει να γίνουν εκλογές, πάντοτε η Δημοκρατία, πάντοτε η άποψη των μελών είναι το ευκταίο, το θέλουμε. Εφόσον υπάρχει αδιέξοδο, σύγκρουση, υπάρχει διχασμός, έχει ευθύνη η ηγεσία να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει μια διαδικασία που θα εκτονώσει αυτή την κατάσταση. Οι εκλογές είναι μια τέτοια διαδικασία».
Αναφορικά με τα περί ονόματος, μετά την πρόταση του κ. Κασσελάκη για αλλαγή, ο βουλευτής υποστήριξε: «Το όνομα έχει συμβολισμό και περιεχόμενο. Το Προοδευτική Συμμαχία (ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ) έχει ιδιαίτερο περιεχόμενο το 2019, ήρθαν στελέχη, κόσμος που μπόλιασαν τον ΣΥΡΙΖΑ με ευρύτερη πολιτική. Κατά την άποψη μου δεν είναι πρόβλημα να συζητείται ένα όνομα, μια αλλαγή, αλλάζουν τα κόμματα όνομα. Από εκεί και πέρα το σημερινό δεν είναι πρόβλημα. Άλλο είναι το ζήτημα πολιτική και λειτουργία. Και οι αλλαγές που συζητούνται στο καταστατικό. Καταστατικό υπάρχει που περιγράφει και την ψηφιακή διαδικασία και τη συμμετοχή των μελών και την περιφερειακή διάρθρωση, το ζήτημα είναι ότι δεν λειτούργησε».