Η αεροπορική βάση της Ανδραβίδας ετοιμάζεται να υποδεχθεί την πιο ισχυρή μοίρα μαχητικών αεροσκαφών που θα διαθέτει η Ελλάδα, τα υπερσύγχρονα αμερικανικά F-35 που μαζί με γαλλικά Rafale θα καλύπτουν πλήρως την αεράμυνα της χώρας μας. Η στρατηγική αναβάθμιση της βάσης, προϋπολογίζεται πως θα κοστίσει 150 εκατομμυρίων ευρώ και εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια ενίσχυσης της ελληνικής αμυντικής ικανότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Από τη στιγμή που έφτασε από τις ΗΠΑ η Επιστολή Αποδοχής (LOA) για την προμήθεια των μαχητικών 5ης γενιάς τον Απρίλιο του 2024, οι διαδικασίες αναβάθμισης της βάσης τέθηκαν σε προτεραιότητα.
Η Ανδραβίδα, μέχρι τώρα γνωστή για τη φιλοξενία των γερασμένων Phantom αεροσκαφών ηλικίας άνω των 50 ετών, πρόκειται να μετατραπεί σε μία από τις πιο σύγχρονες αεροπορικές εγκαταστάσεις στην περιοχή. Τα 150 εκατομμύρια ευρώ που διατίθενται για την αναβάθμισή της, περιλαμβάνουν την κατασκευή νέων διαδρόμων απογείωσης και προσγείωσης, την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας και προστασίας των αεροσκαφών, καθώς και τη δημιουργία ειδικών καταφυγίων.
Παράλληλα, θα εγκατασταθούν σύγχρονα ραντάρ και άλλες υποδομές υποστήριξης για τη συντήρηση και την τεχνική υποστήριξη των νέων μαχητικών αεροσκαφών.
F-35 Block 4: Η ελληνική επιλογή
Η Πολεμική Αεροπορία δεν επέλεξε τυχαία τα F-35. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει την απόκτηση του πιο εξελιγμένου τύπου, το Block 4, το οποίο βρίσκεται ήδη σε παραγωγή. Αυτή η έκδοση των F-35 διαθέτει προηγμένο ραντάρ, σύγχρονο λογισμικό και βελτιωμένο οπλισμό, που εξασφαλίζει αεροπορική υπεροχή στον χώρο των μαχών. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του Block 4 είναι η δυνατότητα να προσφέρει εξαιρετική επίγνωση της κατάστασης στο πεδίο μάχης, επιτρέποντας στους πιλότους να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά την απειλή. Το αναβαθμισμένο σύστημα που ζητάμε λύνει επίσης προβλήματα που είχαν παρατηρηθεί στις προηγούμενες εκδόσεις των αεροσκαφών. Βέβαια, η επιλογή των Block 4 έχει και την επιπλέον πρόκληση της διαπραγμάτευσης, καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin βρίσκεται σε στάδιο παραγωγής. Ωστόσο, η Ελλάδα επιμένει στην εξασφάλιση του καλύτερου δυνατού οπλικού συστήματος για να ανταπεξέλθει στις στρατηγικές ανάγκες της περιοχής.
Το κόστος και η προετοιμασία
Η συνολική επένδυση στο πρόγραμμα των F-35 αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνοντας την αγορά 20+4 αεροσκαφών, την εκπαίδευση πιλότων και τεχνικών, προσομοιωτές πτήσης και υποδομές, όπως καταφύγια και αποθηκευτικοί χώροι. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η παραγωγή των ελληνικών F-35 έχει μπει σε προτεραιότητα σε σχέση με την παραγωγή ή αναβάθμιση των τουρκικών F-16, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία της συμφωνίας με την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Η εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων και τεχνικών πάντως θα ξεκινήσει νωρίτερα, με βάση το πρότυπο της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, ώστε να είναι έτοιμοι για επιχειρήσεις ταυτόχρονα με την άφιξη των πρώτων F-35 το 2028.