Ισχυρά κεφαλαιακά «μαξιλάρια» προκειμένου να είναι σε θέση αντιμετωπίσουν πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους, αλλά και να εξασφαλίσουν ένα ισχυρό επιχείρημα στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει με τον SSM για τις διανομές μερισμάτων της επόμενης τριετίας, σπεύδουν να δημιουργήσουν τα εγχώρια πιστωτικά συστήματα αξιοποιώντας το θετικό κλίμα στις αγορές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα τρεις συστημικές τράπεζες βγήκαν στις αγορές, αντλώντας με μεγάλη ευκολία κεφάλαια ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Όπως εξηγεί υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή «η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας και φυσικά από τις τράπεζες, λειτουργεί ιδιαιτέρως θετικά, επιταχύνοντας τα σχέδια των τραπεζών για νέες εκδόσεις». Η ίδια πηγή επισημαίνει μάλιστα ότι πλέον οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν καλύψει τους στόχους για τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια MREL.
Σημειώνεται ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις έναντι του SRB ( πρόκειται για το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης) αναφορικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL). Πρόκειται για τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια που πρέπει να διαθέτουν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί εξυγίανσή τους να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να απορροφήσουν ζημίες και φυσικά χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Οι εκδόσεις των τραπεζών
Χθες η Eurobank με στόχο την χρηματοδότηση πράσινων projects βγήκε στις αγορές με δημοπρασία για έκδοση πράσινου ομολόγου με ωρίμανση στα 6 χρόνια και δικαίωμα ανάκλησης στην πενταετία.
Η έκδοση σημείωσε ευρεία υπερκάλυψη με την τράπεζα να «σηκώνει» τελικά 850 εκατ. ευρώ από τις αγορές. Όταν άνοιξε χθες το πρωί το βιβλίο προσφορών πρώτες σκέψεις έκαναν λόγο για την τιμολόγηση (IPTs) να κινούνται στην περιοχή του 4,4% περίπου (MS + 210 μονάδες βάσης), με τις προσφορές να έχουν ξεπεράσει ήδη τα 4 δισ. ευρώ.
Λόγω της ευρείας υπερκάλυψης, το κουπόνι κλείδωσε τελικώς στην περιοχή του 4% περίπου (MS + 180 μονάδες βάσης) και η απόδοση στο 4,108% με την τράπεζα να αντλεί 850 εκατ. ευρώ. σημειώνεται ότι ο τίτλος ωριμάζει στις 24 Σεπτεμβρίου 2030, με δικαίωμα ανάκλησης στις 24/9/2029.
Το σχήμα αναδόχων της έκδοσης αποτελείται από τις HSBC, BNP Paribas, BofA, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και Nomura. Τα έσοδα από την έκδοση θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ή την αναχρηματοδότηση projects με πράσινα κριτήρια.
Σημειώνεται ότι στη Eurobank, ο δείκτης MREL στο τέλος του α΄ εξαμήνου ανήλθε σε 25,4% έναντι στόχου 23,3% για το 2024, ενώ ο στόχος για Ιανουάριο 2025 και Ιανουάριο 2026 βρίσκεται στο 25,6% και 27,9% αντίστοιχα. Η Τράπεζα είχε προχωρήσει τον Ιούλιο σε επιπρόσθετη έκδοση 100 εκατ. ευρώ στο senior preferred ομόλογο, ύψους 650 εκατ. ευρώ, που είχε εκδώσει τον Απρίλιο.
Την περασμένη εβδομάδα βγήκε στις αγορές με έκδοση ομολόγου Tier 2 η Τράπεζα Πειραιώς. Η συγκεκριμένη έκδοση της Πειραιώς, πέραν του ότι έλαβε προσφορές 2,7 δις. ευρώ για αντληθέν κεφάλαιο 650 εκατ. ευρώ, ήταν η πρώτη ελληνικής τράπεζας που δεν τιμολογήθηκε με ονομαστικό επιτόκιο, όπως γίνεται με τους high yield εκδότες, αλλά με spread επί του swap rate. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει βελτιωθεί το αξιόχρεο της Τράπεζας και της χώρας και Η Τράπεζα είχε ήδη στο τέλος α΄ εξαμήνου 2024 δείκτη MREL pro forma 28,3% από στόχο έτους 28% και τελικό στόχο 27,9% τον Δεκέμβριο του 2025. Σε συνδυασμό με τη νέα έκδοση, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε πρόταση επαναγοράς ομολόγων με μετρητά για τους κατόχους του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 με κουπόνι 5,50%, ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ και λήξης 19 Φεβρουαρίου 2030.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, τον νέο γύρο των τραπεζικών ομολογιακών εκδόσεων είχε ανοίξει η Alpha Bank με έκδοση ομολόγου Additional Tier 1, το οποίο άντλησε από τις αγορές 300 εκατ. ευρώ, από προφορές ύψους 2,9 δις. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μόλις δύο ώρες από το άνοιγμα τoυ βιβλίου οι προσφορές έφτασαν σχεδόν τα 2,5 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τελικά κατά σχεδόν 10 φορές το ζητούμενο ποσό. Όσον αφορά την απόδοση της έκδοσης, αυτή διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 7,5% και ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί σε έκδοση ΑΤ1 μεταξύ ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, επιτυγχάνοντας σημαντική σύγκλιση με την απόδοση αντίστοιχων εκδόσεων πολύ μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών. Μόλις πριν από τρεις μήνες η τράπεζα είχε επίσης βγει στις αγορές με ομόλογο Tier 2, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ. Γενικά, η Alpha Bank καταγράφει ίσως την πιο έντονη εκδοτική δραστηριότητα μεταξύ των συστημικών ομίλων, έχοντας την τελευταία τριετία προχωρήσει σε εκδόσεις συνολικού ύψους 3,55 δισ. ευρώ. Στην Alpha Bank, ο δείκτης MREL στο τέλος του α΄ εξαμήνου ανήλθε σε 25,79% πάνω από τον στόχο για την 1/1/2025, στο 25,27%.
Τέλος στην Εθνική Τράπεζα ο δείκτης MREL του Ομίλου ανήλθε με την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου σε 25,9%, υπερβαίνοντας την ελάχιστη απαίτηση MREL του Ιανουαρίου 2025 ύψους 25,3%. Η Τράπεζα είχε προχωρήσει στις αρχές του έτους σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης, ύψους 600 εκατ. ευρώ, με τη συναλλαγή να συγκεντρώνει προσφορές πάνω από 2,4 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, η συναλλαγή της τράπεζας συγκέντρωσε προσφορές ύψους πάνω από 2,4 δισ. ευρώ, από περισσότερους από 200 επενδυτές, υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από τέσσερις φορές το ποσό της έκδοσης. Σύμφωνα με πηγές της ΕΤΕ, δε, επρόκειτο για το μεγαλύτερο βιβλίο που έχει καταγραφεί σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης από ελληνική τράπεζα τα τελευταία χρόνια.