Για το πώς είναι οι συνθήκες στα σχολεία, λίγες μέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τι γίνεται με τους νεοδιόριστους αλλά και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Θεόδωρος Τσούχλος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.
Όπως υπογράμμισε στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ «την Τρίτη συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Παιδείας, τον κ. Πιερρακάκη και είχαμε μια πολύ μακρά συζήτηση, η οποία υπερέβη τις τρεις ώρες. Πολύ σημαντικό αυτό. Άκουσε ο υπουργός τα πάντα, σε θετικό και ήρεμο κλίμα. Πετύχαμε κατά πρώτον, γι’ αυτό που είπατε, για τα προβλήματα με τα κενά και τις συγχωνεύσεις και τα ολιγομελή που ακούγονται τον τελευταίο καιρό και μετά από δική μας πρόταση ο υπουργός αποδέχτηκε να υπάρχει μια αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ την άλλη εβδομάδα στο Υπουργείο και εκπρόσωπος του Υπουργού, ο Γενικός Γραμματέας και ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, να συζητήσουμε τι μπορούμε να διασώσουμε από τα εναπομείναντα τμήματα που δεν έχουν ανοίξει ακόμα (…).
Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε περιπτώσεις που 10, 12, 15 παιδιά ξαφνικά πρέπει να φύγουν από τον ένα δήμο και να πάνε στον άλλον ή κάποια παιδιά που βρίσκονται σε μια πόλη, όπως στην Καλαμάτα για να σπουδάσουν κάτι, να πάνε στην Κόρινθο. Αυτά πρέπει να τα δούμε άμεσα με το μέτρο, με τους εκπροσώπους».
«Θετικό το βήμα ότι είχαμε 10.000 μόνιμους διορισμούς – Όμως, έτσι οι αναπληρωτές θα μειωθούν»
Αναφορικά με τα κενά στην εκπαίδευση και τους αναπληρωτές, ο κ. Τσούχλος υπογράμμισε «Το πρώτο θετικό βήμα είναι ότι είχαμε 10.000 μόνιμους διορισμούς. Πολύ θετικό βήμα αυτό. Όλα αυτά μας γυρίζουν στα προ των μνημονίων χρόνια. Η κ. Κεραμέως, δηλαδή, άνοιξε τον δρόμο το 2020, έκανε διορισμούς, αλλά ξέρετε, όταν κάνεις κάποιες χιλιάδες διορισμούς και την ίδια εποχή σου φεύγουν περίπου ο ίδιος αριθμός με συνταξιοδοτήσεις είσαι στον ίδιο παρονομαστή. Και γι’ αυτό φτάσαμε κιόλας, όπως είδατε 50.000 αναπληρωτές πέρυσι. Τώρα με τους 10.000 μόνιμους διορισμούς σίγουρα οι αναπληρωτές θα μειωθούν. Έγιναν αρκετοί διορισμοί. Τώρα σε πρώτη φάση ο Γενικός γραμματέας μας είπε ότι η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου. Δηλαδή ας πούμε σε δύο βδομάδες από τώρα (…)».
Για τα στεγαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές και οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί ανέφερε: «Το στεγαστικό είναι πολύ σημαντικό (…). Το θέσαμε και στον Υπουργό όπως και απτά παραδείγματα, εκτός από αυτό που υπάρχει. Του θέσαμε δηλαδή παραδείγματα νεοδιόριστων, οι οποίοι διορίστηκαν φέτος-ως οικογένεια-και ο ένας διορίστηκε στη Χίο, ενώ ο άλλος διορίστηκε στην Κέρκυρα. Όπως και του θέσαμε και το θέμα των συναδέλφων με προβλήματα υγείας ή των ίδιων ή των παιδιών τους που και αυτοί πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν άμεσα εκεί που ζουν. Υπάρχει μέριμνα γι’ αυτό. Αλλά τη μέριμνα τη θέλουμε πλήρη και αυτό είναι ένα γεγονός.
Ζητάμε από τον Υπουργό και ζητήσαμε να υπάρχει συνεχής επαφή, που σημαίνει ότι τον άλλο μήνα-δεν είναι απαραίτητο να δούμε τον υπουργό-υπάρχει υφυπουργός, ο Γενικός Γραμματέας, ο Διευθυντής του γραφείου, ο κ. Δημάκης-μπορούμε να συζητάμε για όλα αυτά και να πω την αλήθεια, έχουμε κατορθώσει τον τελευταίο χρόνο κάποια ζητήματα πρακτικά να τα έχουμε επιλύσει. Αυτό είναι σημαντικό».
Πρόβλημα η στέγαση
Ενώ για τις διάφορες περιπτώσεις εκπαιδευτικών (ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα) που άλλος έμενε μέσα στο αυτοκίνητό του, ή ο άλλος σε αντίσκηνα, πρόσθεσε παράλληλα το εξής: «Εμείς έχουμε ξεκινήσει εδώ και κάποιες ημέρες να επισκεπτόμαστε τέτοιες περιοχές. Την προηγούμενη εβδομάδα επισκεφθήκαμε την Σαντορίνη, συναντήσαμε τον Δήμαρχο Σαντορίνης με κλιμάκιο συναδέλφων αναπληρωτών και αδιόριστων.
Πιέσαμε τον δήμαρχο στα αιτήματα που έχουμε. Διότι, ξέρετε το πρώτο αίτημα είναι να υπάρχει μία ενίσχυση από τον Δήμο, οικονομική κάθε μήνα. Δεύτερον, να βρεθούν καταλύματα οικονομικά. Δηλαδή το αν παίρνεις 800 ευρώ μισθό και βρεις κατάλυμα με 400 450 θα ζεις μέχρι τις 15 του κάθε μήνα και μετά δεν θα μπορείς να επιβιώνεις. Ζητήσαμε για τα ακτοπλοϊκά, για τη σίτιση. Αναμένουμε λοιπόν, από τον κ. Δήμαρχο, απάντηση. Δεσμεύτηκε ότι εντός της εβδομάδας και η εβδομάδα βδομάδα αυτή εκπνέει σε λίγο, θα έχουμε απάντηση για τα αιτήματά μας. Πάμε επίσης και σε άλλες περιοχές, μαζί με την ΑΔΕΔΥ και τη Διδασκαλική Ομοσπονδία.
Δηλαδή κάνουμε επιλεγμένες επισκέψεις, όπου εκεί βλέπουμε βασικά τις τοπικές αρχές και ενεργοποιούμε και την κοινωνία. Έχουμε ζητήσει συνάντηση με την Κεντρική Ένωση Δήμων, με τον Πρόεδρό της και τα μέλη. Βέβαια με ανησυχεί και μας ανησυχεί λίγο η αφωνία. Έχει ζητηθεί εδώ και μέρες αυτή η συνάντηση, γραπτά βέβαια και επίσημα, όμως δεν έχουμε πάρει απάντηση (…). Έχουμε ζητήσει επίσης και από τον κ. Πιερρακάκη να μας βοηθήσει σε αυτό και να συναντηθούμε και με τον υπουργό Εσωτερικών και γενικότερα να υπάρχει μια κινητικότητα όχι μόνο από εμάς και από την ΑΔΕΔΥ και από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα. Να υπάρξει, όπως είπατε σωστά, μια κοινή πολιτική και των υπουργείων, των αρμόδιων και των δικών μας ομοσπονδιών, για το καλό των συναδέλφων».