Μπορεί να κυριαρχεί η πεποίθηση ότι η νέα γενιά διακατέχεται από σεξομανία, ωστόσο υγειονομικοί στην Αμερική παρατήρησαν ότι ηλικιωμένοι εθισμένοι στο σεξ ευθύνονται για επιδημία σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στη χώρα, όπως σύφιλης και γονόρροιας.

Τα στοιχεία έχουν καταγραφεί από το CDC και πέρα από τον υψηλό αριθμό συντρόφων που είχαν άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών -άνδρες και γυναίκες-, παρατηρήθηκε ότι μόνοι τους υπερδιπλασίασαν τα κρούσματα ΣΜΝ μέσα σε μια δεκαετία.

Ενδεικτικά, τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το 2022 έδειξαν περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια κρούσματα σύφιλης, γονόρροιας και χλαμυδίων, με τους επιστήμονες να τονίζουν ότι οι μετρήσεις για το 2023 «θα είναι πολύ χειρότερες».

Η μεγαλύτερη έξαρση εντοπίζεται στη Νότια Ντακότα που έχει το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων σύφιλης με 6,1 ανά 100.000 άτομα. Επίσης, η Ουάσινγκτον κατέχει την πρώτη θέση στις διαγνώσεις βλεννόρροιας, με περίπου 29 κρούσματα ανά 100.000 άτομα, ενώ η Αλάσκα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό χλαμυδίων στους ηλικιωμένους με σχεδόν 18 κρούσματα ανά 100.000 άτομα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post, οι ειδικοί ανέφεραν ότι το 40% των ατόμων ηλικίας 65 έως 80 ετών είναι σεξουαλικά ενεργά και σχεδόν τα 2/3 ενδιαφέρονται για σεξ. Εντούτοις, μόνο το 8% των σεξουαλικά ενεργών ηλικιωμένων χρησιμοποιούν προφυλακτικά και αρκετοί δεν έχουν γνώσεις σχετικά με τη μετάδοση και την πρόληψη των ΣΜΝ.

«Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται τη γιαγιά του να κάνει σεξ και μάλιστα όλη την ώρα. Το πρόβλημα όμως, δεν είναι αυτό, αλλά ότι δεν χρησιμοποιούν προφυλάξεις και δεν προσέχουν», δήλωσε ο Matthew Lee Smith, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Texas A&M.