Νέα ήττα για τον αποπεμφθέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανο Κασσελάκη, προμήνυε η σαββατιάτικη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, την ίδια ώρα που η επονομαζόμενη ομάδα των «87» προχώρησε σε επίδειξη δύναμης, καθώς εγκρίθηκε η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας για τη διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών ανάδειξης νέου αρχηγού στις 24 Νοεμβρίου, και εάν απαιτηθεί δεύτερος γύρος αυτός να πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η απόφαση του ανώτερου κομματικού οργάνου για τη διοργάνωση έκτακτου συνεδρίου από τις 1 έως τις 3 Νοεμβρίου, που θα θέσει τις βάσεις για τις μετέπειτα εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες.
Η Θεοδώρα Τζάκρη, σε συνεργασία με τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος περιόδευε την ίδια ώρα στην Άρτα, καθώς και ο Παύλος Πολάκης, πρότειναν την επιτάχυνση των διαδικασιών, επιθυμώντας οι εσωκομματικές εκλογές να γίνουν αρκετά νωρίτερα, αλλά δεν εισακούστηκαν. Ειδικότερα, η βουλευτής πρότεινε έκτακτο συνέδριο στις 5-6 Οκτωβρίου και εκλογή προέδρου στις 3 και 9 Νοεμβρίου (εφόσον προκύψει ανάγκη δεύτερου γύρου). Η δε πρόταση του βουλευτή Χανίων ήθελε την ύπαρξη ενός διαρκούς συνεδρίου (με τους ίδιους συνέδρους που υπήρχαν και τον Φεβρουάριο) στις 5 Οκτωβρίου και ψηφοφορία για πρόεδρο στις 3 Νοεμβρίου και 10 Νοεμβρίου (Α’ και Β’ γύρο). Για να αντιληφθεί κανείς τους συσχετισμούς, αρκεί να αναλογιστεί ότι η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας υπερψηφίστηκε (επί των παρόντων) με 112 ψήφους έναντι 62 ψήφων που έλαβε η πρόταση που κατέθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη και 9 η πρόταση Πολάκη, ενώ υπήρξαν και 2 λευκά.
Άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι εγκρίθηκε παράλληλα η πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη, που ζήτησε τη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» όλων των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν την προεδρία, κάτι που προκάλεσε ένταση, καθώς υπήρξε διαμαρτυρία από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Θυμίζουμε ότι ο τέως πρόεδρος έχει μεν καταθέσει το πόθεν έσχες του στη Βουλή, αλλά δεν το έχει δημοσιοποιήσει στην επίσημη μορφή του. Η ένταση μόλις έγινε μνεία στη συγκεκριμένη πρόταση ήταν τέτοια, που οι υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τα τεκταινόμενα.
Κατά τον κ. Σπίρτζη πάντως, «η διαφάνεια, η αλήθεια, η ειλικρίνεια, απέναντι σε κάθε πολίτη είναι αξιακή αρχή του κόμματός μας. Σήμερα, μετά την τραυματική εικόνα των αναφορών και των υπονοούμενων για «μαύρα» ταμεία και διαρροών στοχοποίησης συντρόφων, είναι επιτακτική ανάγκη για να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια ότι ούτε το κόμμα μας ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν οτιδήποτε. Σε αυτό το πλαίσιο οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος θα καταθέτουν με την υποψηφιότητά τους το Πόθεν Έσχες που έχουν καταθέσει και στις αρμόδιες Αρχές ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ, πριν την αναγόρευσή τους από το Συνέδριο».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Παυσανία Παπαγεωργίου η τροπολογία του Χρήστου Σπίρτζη για τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες από τους υποψήφιους προέδρους θα αφορά όλους τους φιλόδοξους προέδρους, εννοείται, οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίσουν την κατάσταση περιουσιακών στοιχείων τους μαζί με την κατάθεση υποψηφιότητας έως τις 24 Οκτωβρίου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς, αναφέρθηκε στην εσωτερική συζήτηση που έχει προκύψει περί «χούντας» στο κόμμα, αναφορικά με την αποπομπή Κασσελάκη, υπογραμμίζοντας ότι «το καταστατικό δεν προβλέπει πραξικοπήματα. Προβλέπει ότι οι ηγεσίες είναι ελεγκτέες και ανακλητές. Δεν μπορεί να ακούγονται τέτοιες κουβέντες για την εσωτερική μας λειτουργία. Είναι πολύ βαριά η λέξη «χούντα» και η λέξη «πραξικόπημα». Εδώ υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες, που επί χούντας υπέφεραν. Εκτός και όσοι θεωρούν ότι έχει συντελεστεί πραξικόπημα, θα φέρουν και την πρόταση να αφαιρεθεί από το καταστατικό η ανάκληση». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «τα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού, έμπειροι σύντροφοι και συντρόφισσες, έκαναν δουλειά με πάρα πολύ κόπο. Και έφεραν μια συνθετική πρόταση. Παρά τη διαφορετική επιλογή που κάνουν για το πρόσωπο του επόμενου προέδρου, ομονόησαν στις αναγκαίες αλλαγές». Κατά τον ίδιο, «το κόμμα θα συνεχίσει να έχει Νομαρχιακές Επιτροπές, θα οργανώσει τις περιφερειακές του οργανώσεις, θα έχει εκλεγμένο οργανωτικό γραφείο. Θα την πετάξουμε αυτή τη δουλειά; Όχι, πρέπει να τη συζητήσουμε με τη βάση», συμπληρώνοντας ότι «αυτή η δουλειά είναι η συνέχιση της προσπάθειας για τον μετασχηματισμό του κόμματος, που ξεκίνησε το 2022 καθυστερημένα, τότε που αποφασίσαμε να εκλέγονται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση».