Παρακολουθώντας στο πέρασμα των δεκαετιών τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας οι περίοδοι έντασης είναι σαφώς περισσότερες από εκείνες που επικρατούσε νηνεμία. Ωστόσο, σήμερα το κλίμα έχει αλλάξει. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του ΟΗΕ μίλησε για ένα παράθυρο ευκαιρίας. «Πιστεύω ότι έχουμε σήμερα ένα παράθυρο ευκαιρίας και πρέπει να δείξουμε τόλμη και σύνεση να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τα μηνύματα που λαμβάνει η Αθήνα από την Άγκυρα είναι θετικά και μάλιστα σε μια ταραγμένη περίοδο στη γειτονιά μας με την Μέση Ανατολή να φλέγεται και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μοιάζει ατελείωτος. «Ακόμα και αν έχουμε διαφορετικές θέσεις όσον αφορά στην σύρραξη στη Μέση Ανατολή αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να λύσουμε τη μια και μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία», τόνιζε στο newsbeast.gr κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των διπλωματικών.
Η εντολή που δόθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους υπουργούς τους των Εξωτερικών να διερευνήσουν κατά πόσον υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ θεωρείται αναμφίβολα ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις των δυο χωρών.
Όπως τόνιζαν συνεργάτες του πρωθυπουργού πολλά θα κριθούν το Νοέμβριο όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν θα έρθει στην Αθήνα για να προετοιμάσει με τον Γιώργο Γεραπετρίτη το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2025 στην Άγκυρα.
Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές η χώρα μας δεν τρέφει αυταπάτες ότι θα λυθούν με μιας τα προβλήματα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι συζητούν στο ανώτατο επίπεδο αλλά κυρίως ότι υπάρχει διάθεση για να γίνουν και άλλα βήματα.
Διπλωμάτης με εμπειρία δεκαετιών στα ελληνοτουρκικά τόνιζε ότι αυτό που θα πήγαινε με χειροπιαστό τρόπο ένα βήμα παραπέρα τις σχέσεις των δυο χωρών θα ήταν αν εκτός από την Διακήρυξη των Αθηνών, είχαμε και την Διακήρυξη της Άγκυρας γιατί αυτό θα σήμαινε ότι οι δυο κυβερνήσεις σημείωσαν πρόοδο στη συνεργασία τους στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς επίσης και της θετικής ατζέντας.
Αυτό βέβαια που επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία κυβερνητικά στελέχη είναι ότι η διεθνής θέση της χώρας έχει ενισχυθεί μετά τη δεκαετία της κρίσης. Οι νέοι εξοπλισμοί έχουν αποκαταστήσει μια ισορροπία δυνάμεων και τονώνουν το αίσθημα αυτοπεποίθησης.
Αυτό που εκτιμούν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα είναι ότι η περεταίρω κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή δημιουργεί νέα δεδομένα και αναμένεται να έχει επιπτώσεις στο μεταναστευτικό.
Και με δεδομένο ότι η Αθήνα έβαλε εκ νέου το θέμα αυτό στο τραπέζι οι δυο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν ακόμα πιο στενά καθώς θεωρείται βέβαιη η αύξηση των ροών αν έχουμε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.