Αθλητικά

Κενό αέρος και ανώμαλη προσγείωση του Ολυμπιακού

Κενό αέρος και ανώμαλη προσγείωση του Ολυμπιακού

Οι αερομαχίες χάθηκαν σχεδόν όλες στο δεύτερο ημίχρονο και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τα 14 επιθετικά ριμπάουντ της Φενέρ που στοίχισαν την πρώτη ήττα των “ερυθρολεύκων’ στη φετινή EuroLeague.

Μέχρι να ανοίξει η πληγή των επιθετικών ριμπάουντ, ο Ολυμπιακός έμοιαζε να ελέγχει ή τουλάχιστον να μην υποφέρει από τις μάχες του αέρα. Η Φενέρμπαχτσε είχε ανανεώσει τέσσερις επιθέσεις της, σκοράροντας τρεις φορές.

Δεν θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για πρόβλημα. Και ξαφνικά οι γηπεδούχοι άρχισαν να … πετάγονται από παντού. Ίσως η πιο κρίσιμη φάση του ματς να έγινε δυο λεπτά πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου, όταν οι γηπεδούχοι πήραν τρια σερί επιθετικά και στο τέλος ο Νικολό Μέλι ευστόχησε για τρεις, μειώνοντας στον πόντο!

Ο Ολυμπιακός που είχε περάσει με +4 σε ένα … ταραχώδες δεκάλεπτο δεν μπόρεσε να κρατήσει τις ισορροπίες. Τα τέσσερα επιθετικά της Φενέρ έγιναν 14 (!) και οι πόντοι της από δεύτερες επιθέσεις 18. Το κοινό έμπαινε στην εξίσωση και ο Γουέιντ Μπάλντγουιν ανέλαβε να καθαρίσει με 12 από τους 19 πόντους του στο δεύτερο ημίχρονο σε επιθέσεις που πλήγωσαν την “ερυθρόλευκη” άμυνα.

Κάπως έτσι γράφτηκε, μάλλον νωρίς και σίγουρα άδοξα, το φινάλε ενός ντέρμπι που ο Ολυμπιακός αν ήταν πιο προσεκτικός θα μπορούσε να το έχει κερδίσει. Τελικά, υποτάχτηκε στο πολύ δυνατό παιχνίδι των αντιπάλων του, η αμυντική φιλοσοφία των οποίων είχε διπλό στόχο:

  • Πρώτα την πίεση στους περιφερειακούς, ειδικά στον Ντόρσεϊ, ώστε να αποκοπεί η κυκλοφορία της μπάλας ένα από τα βασικά όπλα του Ολυμπιακού, που τελείωσε το ματς με 15 ασίστ πολύ μικρός αριθμός σε σχέση με τις δυνατότητες των Πειραιωτών στο πάσινγκ γκέιμ
  • Και η διαρκής άρνηση στο να πάρει μπάλα ή να σουτάρει ο Σάσα Βεζένκοβ, που μαρτύρησε από το μαρκάρισμα του δυναμίτη Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις, ο οποίος στο τέλος αποφάσισε να μιλήσει και στην επίθεση με ένα τετράποντο και ένα ωραίο καλάθι με πλάτη, οριστικοποιώντας και τη νίκη της ομάδας του.

Η άμυνα της Φενέρ με πασπαρτού τον καταπληκτικό Μπόνζι Κόλσον έριξε πολύ μπασκετικό ξύλο, λίγες φορές πιάστηκε στον ύπνο, δίνοντας δικαιώματα. Στο μεγαλύτερο διάστημα του ματς έβγαζε πολλή ενέργεια για να καθλώσει τους “ερυθρόλευκους”. Σε γενικές γραμμές το πέτυχε σχεδόν απόλυτα…

Μόνο το τρικ με τον ΜακΚίσικ έπιασε

Ο Μπαρτζώκας με βάση την χρονική στιγμή που βρισκόμαστε, επέλεξε στο βασικό σχήμα Γκος και Φουρνιέ (αντί των Γουόκαπ, Παπανικολάου) και προσπάθησε με διάφορα τρικ να αλλάξει τη ροή του ματς που φάνηκε από την αρχή να πηγαίνει σε ένα αμυντικό κρεσέντο της Φενέρ, απόδειξη οι μόλις 13 πόντοι του Ολυμπιακού στην πρώτη περίοδο.

Από τα διάφορα τρικ που επιστράτευσε στη διάρκεια του ματς ο κόουτς του Ολυμπιακού, μόνο εκείνο με τον ΜακΚίσικ έπιασε τόπο. Ο Αμερικανός σμολ-φόργουορντ ήταν εκείνος που έκανε άνω-κάτω το παιχνίδι, έδωσε ώθηση στην ομάδα του που βρήκε ρυθμό, συνδέθηκε με το καλάθι και έβαλε 25 πόντους, για να μπει μπροστά στο σκορ και να μοιάζει έτοιμη να ελέγξει απόλυτα το παιχνίδι. Ακόμα κι αυτός, όμως, έκανε λάθος με την τεχνική ποινή που δέχθηκε σε ένα κρίσιμο σημείο του ματς, απαντώντας στην προβοκάτσια της εξέδρας.

Δεν υπήρξε άλλος, όμως, game changer για τον Ολυμπιακό. Ο Βιλντόσα που είχε ένα θαυμάσιο τρίλεπτο στο τέλος του ημιχρόνου, ξεκίνησε βασικός αλλά έκανε δυο φάουλ που τον έστειλαν στον πάγκο, ενώ ο τρίτος τέτοιος παίκτης που έχουν οι “ερυθρόλευκοι” (Λαρεντζάκης) έμεινε στον πάγκο.

Στο τέλος οι λύσεις που είχε ο Ολυμπιακός ήταν πολύ λιγότερες από εκείνες της Φενέρ. Ο Ντόρσεϊ πνίγηκε στην πίεση και το άγχος, ο Πίτερς δεν έκανε ούτε ένα σουτ από μακριά, ο Παπανικολάου έμεινε άποντος και στο τέλος η άμυνα της Φενέρ έδινε τα κρίσιμα σουτ στον Γουόκαπ, που ως συνήθως έβρισκε σίδερο.

Ο Ολυμπιακός τελείωσε το ματς με 4/20 τρίποντα. Αν σκεφτείτε ότι το ένα απ’ αυτά ήταν με το ένα χέρι του ΜακΚίσικ και από τα δέκα μέτρα, θα διαβάσετε και το πόσο καλή ήταν η άμυνα της Φενέρ. Ο Βεζένκοβ βρήκε μόλις ένα σουτ, με το γνωστό φέικ σκριν που τον βγάζει ελεύθερο στην κορυφή, ο Ράιτ που είχε εντολή να σουτάρει καθώς ο Μαριάνοβιτς δεν μπορούσε να ακολουθήσει μακριά έβαλε ένα (στα τρία) ενώ ένα ακόμη μακρινό σουτ σκόραρε ο Φουρνιέ, με πίεση μάλιστα από τον Κόλσον.

Όλα τα άλλα σουτ έγιναν με παίκτες κρεμασμένους, χέρια να υψώνονται και τους ολυμπιακούς να κάνουν ρεκόρ από … έρμπολ.

Αν έπαιρνε τα ριμπάουντ…

Παρόλα αυτά, έστω και με αυτή την συνολικά μάλλον κακή εικόνα του, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να φύγει νικητής, αν άντεχε στο ξύλο της Φενέρ και προστάτευε την μπάλα, παίρνοντας τα ριμπάουντ. Μέχρι να αρχίσει να τα χάνει σωρηδόν, στηριζόταν κι αυτός στη δική του πίεση, αλλά και στις καλές εκτελέσεις που είχαν Ράιτ και Πετρούσεβ. Οι δυο ψηλοί έβαλαν 16 από τους συνολικά 24 πόντους που πέτυχαν (15 ο Ράιτ, 9 ο Πετρούσεβ) στο δεύτερο ημίχρονο τελειώνοντας καλά τις φάσεις.

Ήθελαν και κάποιον ακόμα, έναν κοντό ας πούμε, αλλά ο Φουρνιέ δεν είναι ακόμα έτοιμος να αναλάβει τέτοιες αποστολές (διστάζει φανερά να πάρει προσπάθειες) ο Ντόρσεϊ δεν ήταν στη βραδιά του και οι Γουόκαπ, Γκος πιέστηκαν αφόρητα.

Το χάντικαπ στο τέλος έφτασε στα επίπεδα του +11 για τη Φενέρ, που ίσως να μην αντικατοπτρίζει τη μάχη των 30-35 λεπτών, γεμάτη από νεύρα με τον Γιασικεβίτστιους μάλιστα να κάνει τον … καουμπόϊ στο τέλος στήνοντας σκηνικό έντασης με τον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να μειώσει τη διαφορά στο τέλος, ώστε να μην αποδειχθεί αυτή η διαφορά εμπόδιο στις τελικές επιδιώξεις της ομάδας μετά από … 33 αγωνιστικές. Εντάξει είναι τόσο νωρίς, που δύσκολα στην πρεμιέρα σκέφτεται κανείς το τέλος της κανονικής περιόδου. Άλλωστε, αυτό που προέχει τώρα είναι η επιστροφή (και η ενσωμάτωση) των δυο τραυματισμένων σέντερ.

Φαλ και Μιλουτίνοβ βρίσκονται στην τελική ευθεία για να ξαναμπουν στο παρκέ, με την ομάδα να αναζητά την ερχόμενη εβδομάδα και το πρώτο φασούλι στο σακούλι της σεζόν. Την πρώτη νίκη, δηλαδή, εναντίον της Ζαλγκίρις…

To Top