Φοβισμένοι είναι οι κάτοικοι του Τάρπον Σπρινγκς, της πόλη της Φλόριντα με το έντονο ελληνικό στοιχείο που βρίσκεται στο «φονικό μονοπάτι» του κυκλώνα Μίλτον. «Δεν ξέρουμε τι θα βρούμε στα σπίτια μας», επεσήμανε ο πρώην δήμαρχος της περιοχής, Κρις Αλαχούζου.
«Ακόμα είναι σκοτεινά και δεν έχουμε δει ακριβώς το τι έχει συμβεί εδώ στο Τάρπον Σπρινγκς, αλλά ο τυφώνας είχε αλλάξει κατεύθυνση και αντί να μας χτυπήσει εμάς, όπως είχαν πει, κατευθείαν, γύρισε δεξιά και χτύπησε την πόλη Σαρασότα και έτσι ο άνεμος δεν ήταν και τόσο δυνατός όσο περιμέναμε. Δηλαδή περιμέναμε να είχε 180 μίλια την ώρα και εμάς μας πήρε κάπου 110 μίλια την ώρα διότι δεν μας χτύπησε ευθεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Κρις Αλαχούζου ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
Ερωτηθείς εάν έχει πληροφορίες για ομογενείς της περιοχής σε σχέση με την υγεία τους και τις περιουσίες τους στη Φλόριντα, ανέφερε πως έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με συγγενείς, πάρα πολλούς φίλους και γνωστούς στο Τάρπον Σπρινγκς και τόνισε πως όλοι αισθάνονταν τον ίδιο μεγάλο φόβο.
«Μιλάμε για 130 μίλια την ώρα αέρας, πάρα πολύ δυνατός»
«Δεν ξέραμε το τι θα βρούμε στα σπίτια μας, διότι έπρεπε να φύγουμε από τα σπίτια μας. Ήταν υποχρεωτικό. Όχι μόνο συμβουλή από τον πρόεδρο και τον κυβερνήτη, αλλά ήταν υποχρεωτικό να φύγουμε από τα σπίτια μας, να πάμε μακριά όσο μπορούμε αλλά μερικοί όμως προτίμησαν να μείνουν εκεί. Αυτοί που τα σπίτια τους είναι ψηλά δηλαδή, δηλαδή μακριά από τη θάλασσα. Ήταν μια σοβαρή υπόθεση. Ήταν πολύ δυνατός τυφώνας. Μιλάμε για 130 μίλια την ώρα αέρας, πάρα πολύ δυνατός. Και αυτό που φοβόμασταν περισσότερο είναι η πλημμύρα την οποία δημιουργεί. Επειδή ο τυφώνας γύρισε δεξιά και έφυγε μακριά, δηλαδή πήγε λίγο πιο μακριά από το Τάρπον Σπρινγκς, εμείς είμαστε στην αριστερή πάντα του τυφώνα, εκεί δημιουργείται βροχή και αέρας, ενώ στη δεξιά πάντα του tυφώνα, που είναι το νότιο μέρος της Φλόριντα, εκεί δημιουργείται πλημμύρα» επεσήμανε.
«Δεν υπάρχει πλημμύρα» δήλωσε κάνοντας λόγο για πολύ δυνατή βροχή και πολύ δυνατό αέρα.
«Αυτή τη στιγμή όμως προχωράει ο τυφώνας με 15 μίλια την ώρα και εύχομαι να ξεφύγει από εδώ και πάει προς το κέντρο της Φλόριντα. Στο Τάρπον Σπρινγκς, σε μερικά μέρη έχει νερό, αλλά στα περισσότερα μέρη δεν έχει ηλεκτρισμό. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Τάρπον Σπρινγκς, όπως φαίνεται έφυγαν, πήγαν σε άλλα μέρη όπου μπορούσαν και αυτοί που δεν μπορούσαν, πήγαν στα καταφύγια, στα οποία συνήθως πάνε εκεί οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Έχει και ένα κομμάτι ανθρώπων που προτίμησαν να μείνουν εκεί. Αυτοί που μένουν πιο ψηλά, δηλαδή τα σπίτια τους είναι πιο ψηλά» υπογράμμισε ο κ. Αλαχούζου.
Στο Τάρπον Σπρινγκς βρίσκονται, σημείωσε, περίπου 3,5 χιλιάδες ελληνικής καταγωγής, 2η, 3η, 4η, 5η και 6η γενεά αλλά στην περιφέρεια της Τάμπα υπολογίζεται να κατοικούν 120.000 πολίτες ελληνικής καταγωγής.
«Έγινε πάρα πολύ καλή δουλειά από τους μηχανισμούς που ενημέρωναν, έδιναν οδηγίες και κατηύθυναν τον κόσμο προκειμένου να προστατευτεί η ζωή τους, οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν διακόψει τα κανονικά προγράμματα και καλύπτουν τον τυφώνα, περιγράφοντας τι συμβαίνει λεπτό προς λεπτό» είπε ο πρώην δήμαρχος και εξήγησε πως απομακρύνθηκε από το Τάρπον Σπρινγκς μαζί με την οικογένειά του και βρίσκονται στην πόλη Sebastian, στην άλλη πλευρά της Φλόριντα, στον Ατλαντικό.
«Νοικιάσαμε Airbnb για να μείνουμε με την οικογένεια μέχρι την Παρασκευή και μετά θα πάμε πάλι πίσω, να δούμε τι θα βρούμε» εξήγησε κλείνοντας ο κ. Αλαχούζος.